Бюджет 1000 – март 2022

Малко се позабавих с отчета по изпълнение на поставената цел бюджет от 1000 лева на месец за месец март поради професионални ангажименти, но ето че дойде време и за него.

През този месец по стечение на обстоятелствата и на мен, и на моят партньор се наложи болнично лечение (по различни причини), с което на практика изразходвахме на 100 процента нашия бюджет. От тази гледна точка само поради това вече сме с 1090 лева назад.

Като оставим настрана този извънреден разход, останалото се движеше доста добре. Режийните, включващи ток, парно, вода, вход и телефони, които също изкарвам от сметката за поставената цел, излязоха 278 лева.

Вид Разход
Храна 270,17лв.
Здраве (планиран зъболекар, дамски принадлежности, хигиенни материали) 56,25 лв.
Дом и кола 43,83 лв.
Развлечения (излизане на заведение) 55 лв.
Други (цигари:). Тук, по принцип са и дрехите. 151, 16 (малко се презапасихме 🙂
Общо изхарчени (без извънредните разходи) 576,41 лв.
Извънредно събитие 1090 лв (болнични разходи)
Бюджет 1000
Остатък -666,41
Остатък от м. януари и февруари 177, 83 лв.
Общ резултат за януари-март – 488,58

Както се вижда, при нормални обстоятелства, се справяме добре, но ето че едно заболяване може сериозно да обърка нещата. Винаги съм казвала, че здравната ни система не е лоша от гледна точка на възможност за бързо реагиране, но това понякога върви с възможностите на пациента и за бързо плащане.

Впечатления от извънредните ни разходи за здраве

Въпреки, че започнах с направление от личен лекар и основният ми преглед бе безплатен, след това като се стигна до същинско лечение, изборът на екип се оказа задължителна част от лечението и съответно рязко от бюджета ни излязоха няколкостотин лева.

В тази връзка, любопитна подробност, която научих е, че официално, ако плащаш за избор само на един лекар, то максималната сума, която болницата може да ти иска, е 500 лева, а при избор на екип е 850 лева.

В моя случай си платих като за екип, но в декларацията, която попълних за съгласие да си платя, т.е. „заявлението, че желая да си платя“ беше описан само един лекар.  Малък трик на болницата да си платиш повечко – описва се като екип и плащаш като за екип, но на практика всъщност е само за конкретен лекар.

Месецът явно ми беше каръшки и се наложи и спешно да посетя зъболекар. Тъй като имах планирано по-дълго отсъствие от дома, като ме подхванаха зъбите, реших, че е по-добре превантивно да отида на преглед, вместо да ми се реве в най-неподходящия момент.

За лош късмет, моята зъболекарка точно в тази събота не работеше и потърсих извънредно спешен кабинет. Оказа се, че в Люлин си имаме денонощен медицински и дентален център “Медива”.

Отидох сутринта към 8,30 часа, за щастие се наложи да изчакам само около 10-тина минути и бързичко минах през зъболекаря. Удоволствието да имам спешен преглед струваше 40 лева. Не се наложиха някакви специализирани процедури, за които до доплащам.

Подобни разходи, свързани с лечение, не ми се е налагало да правя май никога през живота си до момента, но никога не е късно животът да ти напомни, че ти си правиш планове за бюджет, но трябва да си готов с аварийния фонд.

Живи и здрави, скоро ще се видим с отчета за месец април, който от сега мога да кажа, че върви доста добре, макар и да си призная, че решихме малко да увеличим хранителните запази вкъщи.

Ще разберете скоро нашата стратегия, както и как ни се отразиха финансово празниците.


 

 

Вашият коментар