Stikcredit (Afranga)

Afranga получи лиценз от българската Комисия за финансов надзор (КФН) за извършване на дейност като европейски доставчик на услуги за групово финансиране (ECSP).
Платформата се премести на нов уеб адрес, stikcredit.eu, където настоящите инвеститори ще могат да получат достъп до сметките си и да продължат безпроблемно транзакциите.

Afranga е платформа  от 2021 г. и интересната част при нея е, че това е българска P2P платформа.

Платформата е подкрепена от българския кредитор Stikcredit, който е добре известен сред опитни инвеститори.

Аз лично започнах с Afranga през месец юли 2021 г. като реших да се възползвам от началния старт, с който дадоха висока лихва.

Защо реших да инвестирам в Afranga

Това, което ме привлече и което ме накара наскоро да добавя още средства в тази платформа е:

 • Платформа с български оригинатор – в който и град да отида виждам офисите на Stikcredit. Мога да видя от кога съществува, да потърся дали има някаква специфична информация, излязла в медиите, да видя дали пускат реклами и въобще за мен лично е по-лесно да се информирам дори без специално да търся информация – тя си излиза.
 • Няма кампании с бонуси – на някой това може да му се стори странно, аз също обичам бонусите по принцип, но щом не се престарават да надуят бройката на инвеститорите, това означава, че се чувстват добре с наличните и не се опитват да докарат свежи пари тип „пирамида“.
 • Има вторичен пазар – вече го изпробвах като обявих за продажба някои кредити, в които бях инвестирала и работи добре. Може дори да изкараш някой лев (евро:) от надценката, ако решиш да продаваш с  такава.
 • Предлагат краткосрочни кредити – такива, каквито аз харесвам. Има кредити както от 30 дни, така и до 24 месеца. Аз си харесвам 30-те дни и максимум до 3 месеца, така че в автоматичното инвестиране съм настроила следното:

Afranga Auto Invest

Това, което ми харесва е, че при направа на настройките, веднага се вижда има ли налични кредити при тези мои изисквания или няма.
 • Има Buyback Guarantee (гаранция за изкупуване – главница и лихви) – до момента само няколко пъти се е стигало до това, но добрата част е, че дори да има закъснение, се получават лихви и за просрочието.
 • Има автоматично инвестиране – не на последно място, възможността да направиш настройките и всичко да се случва автоматично си е добре. Реално тази функция я има във всички платформи, свързани с кредити (без жилищни и селскостопански), но е добре да се отбележи.

Каква е доходността

Кредитите в Afranga са към момента са с 10% годишна лихва, като от време на време се появяват и с 11%. И това се отразява добре, защото вече има достатъчно налични кредити, а пък 10% не е толкова лошо.

Afranga  обещават  гаранция за обратно изкупуване след 60 дни от спирането на плащането на кредита от кредитополучателя и това наистина се случва.

Добавяне на пари

Сметката е с български IBAN, което означава, че когато превеждате пари, то все едно че правите превод към която и да е българска банка.

Afranga bank transfer

Преводът е в евро  – това, че платформата е с български произход, не означава, че работи с левове (с левове работи Klear).

Аз направих превод на 29 юли и на 30 юли вече бяха налични в платформата. През Paysera преводът е без такса.

Минимaлната сума за инвестиция е 10 евро, не съм забелязала да има максимум.

Моят опит

Първо трябва да уточня това, че явно уцелих някакъв момент в деня и часа, в който инвестирах, защото точно тогава нямаше краткосрочни кредити. Но така или иначе, вече бях депозирала пари в платформата, реших да ги инвестирам на момента.

Излязох от общата си рамка и инвестирах в кредити, които са малко по-дълги, но не по-дълги от една година.

Скоро след това проверих отново и се оказа, че има достатъчно краткосрочни кредити, а виждам, че има такива и в момента.

Всъщност, както видяхте по-горе, имаше 29 налични за инвестиране кредита със срок до 3 месеца.

Изводът е, че понякога не трябва чак толкова да се прибързва – един ден забавяне няма чак толкова да обърка нещата, но пък нямаше да изляза от настоящата си визия за това как искам да експериментирам.

В платформата съм на приливи и отливи. Имаше момент, в който се появяваха по-малко кредити или предимно дългосрочни над 6 месеца. Тогава, заедно с комбинацията от намаляване на лихвата до 12%, почти бях стигнала до решението да намаля инвестициите в нея, но се появиха и краткосрочните.

След това просто нямаше налични кредити – никаква стратегия за автоматичното инвестиране не сработваше. И така реших да се изтегля и да оставя малко пари вътре, колкото да следя събитията.

И ето че има възраждане – към ноември 2023 година вече си има достатъчно кредити, автоматичното ивнестиране работи, а даже и при проверка за ръчо инвестиране са налични краткосрочни кредити. Не знам длаи се дължи на това, че вече лихвата е 10% или нещо друго, но аз предпочитам тези 10% без усилия и с по-голямо доверие в платформата, отколкото онази мъка.

Така че започнах да се връщам малко по малко в тази платформа.

 

Теглене

Тъй като за известно време не се появяваха краткосрочни кредити, а само такива за над 6 месеца, реших да изтегля част от наличните в платформата и на няколко пъти подавах заявка за изтегляне на парите.

За тегленето можеш да избираш в коя сметка искаш да бъдат прехвърлени. За да се появи сметката като възможност, трябва преди това да си превел от нея към платформата поне 1 евро.

След като подам заявката, получавам известие в пощата си за тази заявка. Когато е обработена, получавам следващо известие.

Като резултат  отнема ден-два (по-скоро два) за да пристигнат парите, които си заявил за изтегляне.

Теглене на пари от Afranga

Бонус

От платформата са избрали да наберат бързо инвеститори чрез по-висока лихва, а не чрез предоставяне на бонуси за нови инвеститори.  Поне към момента. Ако излезе нещо ново, ще се постарая да информирам.

Ако инвестираш в нова платформа е само заради бонуса, то

Инвестирай в Afranga

8 мнения за “Stikcredit (Afranga)”

 1. Здравейте,

  Благодаря за ревюто, което породи интереса ми към платформата. Към днешна дата как се представя stikcredit.eu и има ли някакви негативни новини? Не мога да намеря много скорошна информация в интернет.

  Притесненията ми идват от там, че в голяма част от кредитите изобщо не е инвестирано, а в останалите, инвеститорите са един-двама и максимум съм виждал петима. Иначе краткосрочните заеми в платформата изцяло ми допадат и с липсата на забавяне всичко изглежда прекалено хубаво.

  ПП: Верификацията на акаунта ми отне над 48 часа, което в днешно време е сравнително бавно.

  Благодаря предварително!

  Поздрави,
  Живко

  Отговор
  • Към днешна дата може да се очаква спокойна 10% доходност. Формално могат да се очакват и кредити с по-висока лихва, но някак магически те изчезват мигновено (автоматичното инвестиране не ги хваща) и се появяват на вторичниа пазар с оскъпяване.
   Лично при мен при настройки за 10% лихва, автоматичното инвестиране работи добре – няма кешдраг и има достатъчно кредити. Повечето от кредитите са без закъснение.
   Има краткосрочни кредити до 1 месец и по-дългосрочни.

   Отговор
  • Здравейте,
   Към 8 август, когато ми е последната инвестиция в кредит, лихвата е 11%, а кредитът за 6 месеца.

   Отговор
 2. + още един въпрос: за Данъчната декларация – след като са българска платформа – подават ли те данни към НАП и отразяват ли се автоматично в ГДД или всичко трябва инвеститорът да си изважда, смята и прави на ръка ?

  Отговор
  • Доколкото си спомням, за миналата година в данъчната декларация нямаше автоматично попълнена подадена информация от българските платформи, в които съм инвестирала: Klear, Afranga и Cashland. Сега – дали по друг начин подават информацията, не знам. Лично аз си декларирам всичко, да си нямам главоболия.

   Отговор
 3. Здравейте, благодаря за ревютата.
  конкретно за тази платформа Афранга въпроси:
  – лихвата посочената лихва (12%) годишна лихва ли е? т.е. със сложна лихва Xirr потенциалната стойност на лихвения % би била по-голяма? и ако е така, ако не е тайна, колко е вашият постигнат Xirr до сега за периода на инвестиране в платформата ?
  – как изплащат месечните вноските – на равни части главница+лихва, или първо лихвата и в края на периода цялата главница, или … ?

  Отговор
  • Лихвата от 12% (14%) е годишна, но на практика всеки месец получаваш само лихвата, а накрая основната инвестиция. Трябва да си призная, че нямам нерви и време да правя изчисленията (макар че не са кой знае колко сложни и си има калкулатори). Освен това, от време на време тегля, като нещо не ми харесва, а после пък добавям като си реша, че ми харесва 🙂 Например, сега като че ли има някакви ботове, които много бързо изкупуват листнатите кредити (излизат обикновено през нощта към 3-4 часа българско време), след което вторичния пазар е наводнен с предложения с 0,1% надценка. Не успява да сработи и автоматичното ивнестиране – поне моето, което е с максимален срок на кредита до 6 месеца.
   Въпросът активно се обсъжда в Телеграм групата. Някои са се предали и купуват кредитите с мъничката надценка, защото при 14% лихва пак си заслужава. Аз, обаче, не обичам такива неща и сега си изтеглих част от парите, които така или иначе бяха в кешдраг. Вкарах ги в Swaper – да, и там има кешдраг, отне 2 седмици, докато добавените 1000 евро бяха инвестирани и от време на време има неинвестирани средвтва, но си е 14% лихвата, няма нужда да изчислям Xirr, защото ми го изписва в профила (13.44% беше последно) и няма нужда постоянно да гледам, да намествам и прочие. Така че съм решила малко по малко да наливам там, за над 5000 евро дава още 2% лихва отгоре.

   Отговор

Вашият коментар