Viainvest

НОВИНИ

3.05.2023 Нова банкова сметка за депозиране.

Viainvest стартира своята p2p платформа за кредитиране през декември 2016 г.

Нейната холдингова компания, VIA SMS Group, работи  в сектора на кредитирането от 2009 г. През последните 11 години групата се разрасна до един от водещите потребителски кредитори в Европа.

Самата платформа се оперира от SIA “Viainvest” – регистрирана в Латвия като инвестиционнa брокерска фирма със съответния лиценз и контрол от Комисията за финансови и капиталови пазари на Латвия.

През 2022 г. Viainvest получи лиценз за инвестиционно посредничество и е под надзора на Комисията за финансови и капиталови пазари. Платоформата спира да предлага инвестиции в кредити и вече предлага инвестиции в обезпечени с активи ценни книжа.

Какви инвестиции предлага Viainvest

В стария вариант на платформата се инвестираше в кредити (кредитополучателите искат финансиране (заеми) от VIA SMS Group и нейните дъщерни компании и след това активният договор се публикува на уебсайта на VIAINVEST за инвестиция).

В какво се инвестира сега:

Кредитополучателите искат финансиране (заеми) от VIA SMS Group и нейните дъщерни компании. Заемите от всеки инициатор на заема ще бъдат комбинирани в групи от заеми (пулове).

След процеса на секюритизация всички ценни книжа, свързани с определен набор от заеми, ще бъдат публикувани на платформата VIAINVEST със същия ISIN (международен идентификационен номер на ценни книжа, предоставен от Nasdaq Riga). Всеки инвеститор може да инвестира в конкретен пул от заеми.

По-сигурен ли е новият начин на работа?

Определено може да се каже, че е по-сигурно. Като инвестирате в обезпечени с активи ценни книжа, вие инвестирате в регулиран инвестиционен продукт. Можете да се възползвате от задължението за обратно изкупуване (bayback) и схема за защита на инвеститорите до 20 000 EUR.

Регистрация

Регистрацията може да се направи като физическо лице или като юридическо лице.

Протича леко – попълваш регистрационната форма, качваш необходимите документи (снимка на лична карта и документ, с който доказваш адреса си) и чакаш да те верифицират.

Верифицирането отнема няколко часа или ден. При мен регистрацията бе направена вечерта към 8 часа и получих имейл за верификация на следващия ден към 10 часа.

Депозиране на пари

Депозирането във Viainvest не се различава от начина, по който става в другите платформи.

Може да бъде направено от банкова сметка, както и може да се ползва Paysera или други финтех услуга, като трябва тази институция да е:

  • регистрирана и лицензирана в ЕС
  • средствата да се превеждат като SEPA плащане
  • плащането се извършва от личен IBAN и се идентифицира от данните за плащане
  • от превода да могат да се идентифицират личните данни (име, фамилия) от входящото плащане.

Аз направих първия превод от банковa сметка, а следващите преводи през Paysera. Не беше нарочно, просто в началото все още не бях си направила регистрация в Paysera.

Банката, която използвам, има такса от 1 лев за SEPA превод в евро. Paysera нямат такси.

Направих превода на 4 август, а на 5-ти парите бяха отчетени в акаунта.

Автоматично инвестиране

 

Специфики

  • Auto-invest size – можете да впишете каквото си искате число, но сложете някое по-голямо от наличната сума по сметката (ако ще прилагате само една стратегия за автоматично ивнестиране. Ако напишете 1000, а имате в сметката 1500 евро, то на практика 500 евро няма да бъдат инвестирани.
  • Investment type – на практика няма възможност за избор. Инвестициите са само в пуловете от кредити.
  • Maximum investments in a single issuance – Минималната инвестиция в една емисия (един пул) е 50 евро. В настройките за автоматично инвестиране с цел диверсификация може да вкарате каква  да е максималната инвестиция. Аз лично бих заложила на минимума при малка инвестирана сума като цяло в платформата.
  • Total interest rate – не се прилага настройката за максимална продължителност на кредита. Автоматично е 24 месеца,
  • Remaining term – това са дните до падежната дата. От платформата препоръчват да се започне от 0, защото  може да има пулове с падеж по-кратък от месец и тогава не бихте инвестирали в тях.

Данък върху доходите

Като лицензирана инвестиционна платформа VIAINVEST е законово задължена да удържа данък върху доходите на частни инвеститори, генерирани от инвестиране в регулираните финансови инструменти в рамките на платформа.

Стандартната ставка на данъка, удържан при източника, е 20% от спечеления лихвен доход, т.е. прилага се само към печалбата, а не и към главницата.

За да намалите ставката на данъка, удържан при източника до 5% (поради наличието на данъчно споразумение между България и Латвия), трябва да качите в платформата удостоверение за пребиваване.

Данъчното удостоверение се издава от НАП и може да се вземе по електронен път. Услугата е „Издаване на удостоверение за местно лице по смисъла на Спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане – № 2634“.

Такси

Както виждате от таблицата, като цяло няма такси за регистрация и за самата услуга.

В платформата може да се извади Tax Report безплатно, който да се приложи към данъчната декларация. Ако искате нещо по-специално като отчет, то тогава таксата е 20 евро (това няма да ви се наложи).

Интересна е таксата за неактивност, която се прилага само, ако балансът в акаунта е под 10 евро и не се добавят никакви пари в рамките на 3 месеца. В този случай всеки месец удържат такса от 2 евро, което означава, че след 5 месеца сметката ще се занули.

И не – след това няма да продължат да начисляват такса (както правят банките), така че ако решите да закриете акаунта си, няма да трябва да плащате.

Как става изплащането на лихвата

Обратното изкупуване на обезпечените с активи ценни книжа в съответната част от размера на главницата и лихва се извършва веднъж месечно.

Например, ако е направена инвестиция от 50 EUR в емисия с обща стойност 500 EUR, която комбинира 10 заема от 50 EUR, това би дало на инвеститор дял от 10% във всеки от основните заеми.

Когато кредитополучателят изплати 10 евро главница и 0,50 евро лихва, инвеститорите получават своята част от 1 евро главница и 0,05 евро лихва.

Bayback гаранция

Повечето обезпечени с активи ценни книжа идват със задължение за обратно изкупуване (bayback). Тези инвестиции са маркирани с икона „Buyback Obligation“.

Това означава, че ако кредитополучателят пропусне плащане за повече от 60 дни, инициаторът на заема е длъжен да изкупи обратно заема от издателя под формата на пълната главница и лихва.

От инвеститорите не се изисква да предприемат никакви действия; процесът на обратно изкупуване обаче може да отнеме известно време. Ако инициаторът на заема не е в състояние да изпълни задълженията си, задължението за обратно изкупуване също е изложено на риск.

Банкови сметки и теглене на пари

Платформата дава възможност да смениш банковата си сметка, но можеш да имаш на разположение в профила си само една активна сметка  (някои други платформи регистрират всяка сметка, от която се депозирал пари и след това можеш да избираш към коя да теглиш).

За да се смени сметката е необходимо да се направи превод от поне 0.01 Euro като в основание за превода се пише „Change bank account No. ….for the Investor account No. …..“

По този начин смених сметка си от такава в стандарта банка към сметка в Paysera. Покрай това действие разбрах и колко бързо реагира поддръжката на Viainvest.

Тъй като получих съобщение за получения превод, но все още в секцията за теглене стоеше старата банкова сметка, пуснах един email със запитване.

Буквално след 20 минути получих отговор, с който ми съобщаваха, че вече новата сметка е активна в акаунта ми.

След като заявих теглене, отне два дни да получа заявената сума в сметката ми в Paysera. Трябва да се има предвид, че тегленето бе заявено на 15 март, т.е. в пика на събитията в Украйна, но нямаше никакви проблеми. Viainvest нямат кредити от Русия или Украйна и всичко при тях си върви нормално.

Telegram група

Групите в Telegram са доста добър начин да се проследява какво се случва в платформата. Там също понякога бързо можете да видите новости, които се съобщават от собствениците.

Адрес на групата: https://t.me/ViaInvestCom

Вашият коментар