Viainvest

30.10.2023 Въведена е минимална сума за теглене от 50 евро и промяна в таксите.
3.05.2023 Нова банкова сметка за депозиране.

Viainvest стартира своята p2p платформа за кредитиране през декември 2016 г.

Нейната холдингова компания, VIA SMS Group, работи  в сектора на кредитирането от 2009 г. През последните 11 години групата се разрасна до един от водещите потребителски кредитори в Европа.

Самата платформа се оперира от SIA “Viainvest” – регистрирана в Латвия като инвестиционнa брокерска фирма със съответния лиценз и контрол от Комисията за финансови и капиталови пазари на Латвия.

През 2022 г. Viainvest получи лиценз за инвестиционно посредничество и е под надзора на Комисията за финансови и капиталови пазари. Платоформата спира да предлага инвестиции в кредити и вече предлага инвестиции в обезпечени с активи ценни книжа.

Основни параметри:

 • лиценз като инвестиционне брокер в Латвия
 • лихва до 13%
 • bayback гаранция
 • автоматично инвестиране

Какви инвестиции предлага Viainvest

В стария вариант на платформата се инвестираше в кредити (кредитополучателите искат финансиране (заеми) от VIA SMS Group и нейните дъщерни компании и след това активният договор се публикува на уебсайта на VIAINVEST за инвестиция).

В какво се инвестира сега:

Кредитополучателите искат финансиране (заеми) от VIA SMS Group и нейните дъщерни компании. Заемите от всеки инициатор на заема ще бъдат комбинирани в групи от заеми (пулове).

След процеса на секюритизация всички ценни книжа, свързани с определен набор от заеми, ще бъдат публикувани на платформата VIAINVEST със същия ISIN (международен идентификационен номер на ценни книжа, предоставен от Nasdaq Riga). Всеки инвеститор може да инвестира в конкретен пул от заеми.

По-сигурен ли е новият начин на работа?

Определено може да се каже, че е по-сигурно. Като инвестирате в обезпечени с активи ценни книжа, вие инвестирате в регулиран инвестиционен продукт. Можете да се възползвате от задължението за обратно изкупуване (bayback) и схема за защита на инвеститорите до 20 000 EUR.

Регистрация

Регистрацията може да се направи като физическо лице или като юридическо лице.

Протича леко – попълваш регистрационната форма, качваш необходимите документи (снимка на лична карта и документ, с който доказваш адреса си) и чакаш да те верифицират.

Верифицирането отнема няколко часа или ден. При мен регистрацията бе направена вечерта към 8 часа и получих имейл за верификация на следващия ден към 10 часа.

Депозиране на пари

Депозирането във Viainvest не се различава от начина, по който става в другите платформи.

Може да бъде направено от банкова сметка, както и може да се ползва Paysera или други финтех услуга, като трябва тази институция да е:

 • регистрирана и лицензирана в ЕС
 • средствата да се превеждат като SEPA плащане
 • плащането се извършва от личен IBAN и се идентифицира от данните за плащане
 • от превода да могат да се идентифицират личните данни (име, фамилия) от входящото плащане.

Аз направих първия превод от банковa сметка, а следващите преводи през Paysera. Не беше нарочно, просто в началото все още не бях си направила регистрация в Paysera.

Банката, която използвам, има такса от 1 лев за SEPA превод в евро. Paysera нямат такси.

Направих превода на 4 август, а на 5-ти парите бяха отчетени в акаунта.

Автоматично инвестиране

 

Специфики

 • Auto-invest size – можете да впишете каквото си искате число, но сложете някое по-голямо от наличната сума по сметката (ако ще прилагате само една стратегия за автоматично ивнестиране. Ако напишете 1000, а имате в сметката 1500 евро, то на практика 500 евро няма да бъдат инвестирани.
 • Investment type – на практика няма възможност за избор. Инвестициите са само в пуловете от кредити.
 • Maximum investments in a single issuance – Минималната инвестиция в една емисия (един пул) е 50 евро. В настройките за автоматично инвестиране с цел диверсификация може да вкарате каква  да е максималната инвестиция. Аз лично бих заложила на минимума при малка инвестирана сума като цяло в платформата.
 • Total interest rate – не се прилага настройката за максимална продължителност на кредита. Автоматично е 24 месеца,
 • Remaining term – това са дните до падежната дата. От платформата препоръчват да се започне от 0, защото  може да има пулове с падеж по-кратък от месец и тогава не бихте инвестирали в тях.

Данък върху доходите при източника и такси

Като лицензирана инвестиционна платформа VIAINVEST е законово задължена да удържа данък върху доходите на частни инвеститори, генерирани от инвестиране в регулираните финансови инструменти в рамките на платформа.

Стандартната ставка на данъка, удържан при източника, е 5% за данъчно-задължени лица от Европейския съюз от спечеления лихвен доход, т.е. прилага се само към печалбата, а не и към главницата.

Има и някои такси, които към октомври 2023 г. бяха променени и добавени нови.

Viainvest такси

В платформата може да се извади Tax Report безплатно, който да се приложи към данъчната декларация. Ако искате нещо по-специално като отчет, то тогава таксата е 20 евро (това няма да ви се наложи).

Как става изплащането на лихвата

Обратното изкупуване на обезпечените с активи ценни книжа в съответната част от размера на главницата и лихва се извършва веднъж месечно.

Например, ако е направена инвестиция от 50 EUR в емисия с обща стойност 500 EUR, която комбинира 10 заема от 50 EUR, това би дало на инвеститор дял от 10% във всеки от основните заеми.

Когато кредитополучателят изплати 10 евро главница и 0,50 евро лихва, инвеститорите получават своята част от 1 евро главница и 0,05 евро лихва.

Bayback гаранция

Повечето обезпечени с активи ценни книжа идват със задължение за обратно изкупуване (bayback). Тези инвестиции са маркирани с икона „Buyback Obligation“.

Това означава, че ако кредитополучателят пропусне плащане за повече от 60 дни, инициаторът на заема е длъжен да изкупи обратно заема от издателя под формата на пълната главница и лихва.

От инвеститорите не се изисква да предприемат никакви действия; процесът на обратно изкупуване обаче може да отнеме известно време. Ако инициаторът на заема не е в състояние да изпълни задълженията си, задължението за обратно изкупуване също е изложено на риск.

Банкови сметки и теглене на пари

Платформата дава възможност да смениш банковата си сметка, но можеш да имаш на разположение в профила си само една активна сметка  (някои други платформи регистрират всяка сметка, от която се депозирал пари и след това можеш да избираш към коя да теглиш).

За да се смени сметката е необходимо да се направи превод от поне 0.01 Euro като в основание за превода се пише „Change bank account No. ….for the Investor account No. …..“

По този начин смених сметка си от такава в стандарта банка към сметка в Paysera. Покрай това действие разбрах и колко бързо реагира поддръжката на Viainvest.

Тъй като получих съобщение за получения превод, но все още в секцията за теглене стоеше старата банкова сметка, пуснах един email със запитване.

Буквално след 20 минути получих отговор, с който ми съобщаваха, че вече новата сметка е активна в акаунта ми.

След като заявих теглене, отне два дни да получа заявената сума в сметката ми в Paysera. Трябва да се има предвид, че тегленето бе заявено на 15 март, т.е. в пика на събитията в Украйна, но нямаше никакви проблеми. Viainvest нямат кредити от Русия или Украйна и всичко при тях си вървеше нормално.

През октомври 2023 година вкараха минимална сума за теглене от 50 евро. По-запознатите коментират, че и други платформи, които са регулирани, са въвели такава такса, но дали това е задължително за регулираните платформи не знам.

Telegram група

Групите в Telegram са доста добър начин да се проследява какво се случва в платформата. Там също понякога бързо можете да видите новости, които се съобщават от собствениците.

Адрес на групата: https://t.me/ViaInvestCom

Инвестирай във Viainvest

Вашият коментар