Viainvest

НОВИНИ

08.08.2022: Има промяна в начина на работа на платформата! Информацията тук подлежи на актуализация!

07.06.2022 г. Има промяна в банковата сметка на платформата, по която се правят депозитите. Актуалната е в Luminor bank.

01.06.2022 г. Лихвата се вдига на 12% + 1%кешбек за инвестиции в периода 1-10.06.2022 г.

7 април 2022: 1% кешбек при работещ auto-invest. За да го получите трябва да поддържате активно портфолио за автоматично инвестиране от 7 април до 31.05.2022 г.. Бонусът ще се изплаща от 30.06.2022 – 07.07.2022. Инвестициите, които ще получат бонус, ще бъдат маркирани в синьо.

Viainvest стартира своята p2p платформа за кредитиране през декември 2016 г.

Нейната холдингова компания, VIA SMS Group, работи  в сектора на кредитирането от 2009 г. През последните 11 години групата се разрасна до един от водещите потребителски кредитори в Европа.

Самата платформа се оперира от SIA “Viainvest” – регистрирана в Латвия като инвестиционнa брокерска фирма със съответния лиценз и контрол от Комисията за финансови и капиталови пазари на Латвия.

Защо реших да инвестирам чрез Viainvest

Започнах да изпозлвам тази платформа през август 2021 г.

Моят подбор е по различни показатели, понякога и импулсивни, но лично мен ме привлече следното:

 • платформата има история – започнала е да работи през 2016 г., а холдинговата компания е стара кредитна институция
 • не открих отрицателни ревюта или такива със знак „Внимание“
 • има краткосрочни кредити, каквито предпочитам
 • лихвата е добра – 10-12 %
 • има автоматично инвестиране
 • има гаранция за обратно изкупуване
 • няма такси (с изключение на една – за неактивни акаунти с под 10 евро баланс)
 • има бонус за нови инвеститори.

Единственият минус е липсата на вторичен пазар, но трябва да се отбележи, че има някаква алтернатива, дадена като възможност.

Регистрация

Регистрацията може да се направи като физическо лице или като юридическо лице.

Протича леко – попълваш регистрационната форма, качваш необходимите документи (снимка на лична карта и документ, с който доказваш адреса си) и чакаш да те верифицират.

Верифицирането отнема няколко часа или ден. При мен регистрацията бе направена вечерта към 8 часа и получих имейл за верификация на следващия ден към 10 часа.

Депозиране на пари

Депозирането не се различава от начина, по който става в другите платформи.

Може да бъде направено от банкова сметка, както и може да се ползва Paysera или други финтех услуга, като трябва тази институция да е:

 • регистрирана и лицензирана в ЕС
 • средствата се превеждат като SEPA плащане
 • плащането се извършва от личен IBAN и се идентифицира от данните за плащане
 • от превода ще могат да се идентифицират личните данни (име, фамилия) от входящото плащане.

Аз направих първия превод от банковa сметка, а следващите преводи през Paysera. Не беше нарочно, просто в началото все още не бях си направила регистрация в Paysera.

Банката, която използвам, има такса от 1 лев за SEPA превод в евро. Paysera нямат такси.

Направих превода на 4 август, а на 5-ти парите бяха отчетени в акаунта.

Автоматично инвестиране

Забелязах, че в повечето дни във Viainvest можеш да разчиташ само на автоматичното инвестиране.

В момента на писането на тази статия, наистина има налични кредити, в които да инвестираш ръчно. Имаше дни, обаче, в които нямаше избор.

Важното е, че автоматичното инвестиране работи отлично и са много редки случаите, в които съм засичала кешдраг.

Portfolio size – сумата, която впишете тук (по подразбиране е 1000) означава, че при достигане на тази сума на портфейла по тези настройки, инвестирането ще спре. До този момент ще се стигне, ако сте чекнали „реинвестиране“, което си е задължително, за да работи автоинвеста.

Например, ако сте депозирали 500 евро, в някакъв момент в бъдещето в резултат на инвестирането и реинвестирането ще сте спечелили като лихви още 500 евро и тогава тази автоматична стратегия ще спре да се изпълнява.

Специфики, ако чекнете, че искате да инвестирате и в бизнес кредити:

 • не се прилага правилото за максимална инвестирана сума в един кредит (Maximum Investments in one loan)
 • не се прилага настройката за максимална продължителност на кредита. Автоматично е 24 месеца,
 • няма гаранция за обратно изкупуване.

Важно! Специфики при избор на оригинатор

Доходът, генериран от VIAINVEST при инвестиране в чешки или испански потребителски заеми, е предмет на данък при източника, който е 15% за кредитите от Чехия и 19% за Испания.

За да избегнете това, трябва да качите копие от удостоверение, че сте данъчно регистриран в България (честно казано, нямам представа какво точно трябва да се представи). В противен случай, ще има двойно данъчно облагане – един път горните проценти още при олихвяването и после в България още 10 процента.

Поради тази причина, просто при настройките на автоматичното инвестиране, не съм чекнала да се инвестира в кредити от Испания и Чехия.

Не съм чекнала и VIA SMS GROUP (Philippines), защото това е специфичен бизнес кредит. Не е лош и съм писала за него тук, но е дългосрочен и с някои конкретни характеристики и предпочитам ръчно да инвестирам в него.

Ето какви са моите автоматични настройки (без да е препоръка да направите точно същите):

Реално погледно, въпреки че съм чекнала Installment и Credit Line, то няма да се инвестира в Installment, защото това са кредити от 3 до 12 месеца.

Buyback гаранция

Всички заеми с изключение на бизнес кредитите са с гаранция за обратно изкупуване, която се задейства след 60 дни.

Ако заемът, обезпечен с гаранцията за обратно изкупуване, закъснява повече от 60 дни, инициаторът на заема ще изкупи обратно конкретен заем по номиналната стойност на непогасената главница плюс натрупания лихвен приход.

Опция „Initialize Buyback“ за ранно излизане

Минус на Viainvest е, че няма вторичен пазар, т.е. възможност да продадеш кредита, който вече си закупил, по-рано от падежа на някой друг желаеш.

Има частична алтернатива, приложима за удължените (extended – възможно е при заеми Credit Line) или дългосрочни кредити  (long-term).

Функцията Initialize Buyback позволява на инвеститора да отмени инвестицията си във всеки удължен или дългосрочен заем след 120 дни от датата на инвестицията.

Бутонът „Initialize Buyback“ не е наличен за бизнес заеми. Очевидно, тази функция не е приложима и при краткосрочните кредити, поради което не съм я пробвала до момента.

Такси

Viainvest няма такси за депозиране, теглене или използване на Initialize Buyback функцията. Все пак има две такси, които вероятно няма да се наложи никога да плащате:

 • за неактивност – такса за обслужване на неактивни сметки (ако салдото по сметката е <10 EUR и не са извършвани транзакции през последните 3 месеца) – по 2 EUR месечно, докато сметката се занули.
 • за индивидуално подготвена данъчна справка – 20 EUR

За данъчни цели от Viainvest има хубава данъчна справка, която се ренерира електронно и е напълно достатъчно за подаването на данъчна деклация.

Банкови сметки и теглене на пари

Платформата дава възможност да смениш банковата си сметка, но можеш да имаш на разположение в профила си само една активна сметка  (някои други платформи регистрират всяка сметка, от която се депозирал пари и след това можеш да избираш към коя да теглиш).

За да се смени сметката е необходимо да се направи превод от поне 0.01 Euro като в основание за превода се пише „Change bank account No. ….for the Investor account No. …..“

По този начин смених сметка си от такава в стандарта банка към сметка в Paysera. Покрай това действие разбрах и колко бързо реагира поддръжката на Viainvest.

Тъй като получих съобщение за получения превод, но все още в секцията за теглене стоеше старата банкова сметка, пуснах един email със запитване.

Буквално след 20 минути получих отговор, с който ми съобщаваха, че вече новата сметка е активна в акаунта ми.

След като заявих теглене, отне два дни да получа заявената сума в сметката ми в Paysera. Трябва да се има предвид, че тегленето бе заявено на 15 март, т.е. в пика на събитията в Украйна, но нямаше никакви проблеми. Viainvest нямат кредити от Русия или Украйна и всичко при тях си върви нормално.

Telegram група

Групите в Telegram са доста добър начин да се проследява какво се случва в платформата. Там също понякога бързо можете да видите новости, които се съобщават от собствениците.

Адрес на групата: https://t.me/ViaInvestCom

Бонус 15 EUR

Viainvest има реферална програма за нови инвеститори, с която ако ползвате линк предоставен от настоящ инвеститор ще получите 15 евро бонус.

За да получите бонуса трябва да депозирате и инвестирате поне 50 евро.

Бонусът от 15 евро се начислява в срок до 5 работни дни след инвестирането и може да бъде изтеглен след 6 месеца.

Вземи 15 EUR бонус

Вашият коментар