IUVO

През месец януари 2023, Easy Credit дават 2% по-висока лихва на кредитите в класове AB, C и D.

Ето че дойде ред да споделя моя опит с българската платформа (макар и регистрирана в Естония) IUVO. На практика това е P2P платформата, в която съм инвестирала най-много средства към момента на писане на тази статия.

Вече споменах два продукта на Iuvo, които са алтернатива на Bondora Go&Grow в друга статия, където направих и сравнение между Bondora Go&Grow, SuperEasy на Iuvo, IuvoUp и бизнес кредит във ViaInvest.

Как и защо започнах с Iuvo

Може би е станало ясно, че не съм тук да убеждавам, че е безопасно или нещо друго. Правя си собствено проучване и ако ме удовлетворява съотношението полза/риск, се включвам.

Реших да инвестирам в Iuvo покрай обявяването им на продукта SuperEasy – бизнес кредит, който на практика е междуфирмен кредит от Easy Credit към някоя от компаниите от групата на MFG (в която група е и Easy Credit).

Макар там лихвата да е по-малка – при инвестиция за кредита с 12 месечен срок е само 5,12%, то допълнителната групова гаранция от гаранция от Management Financial Group (MFG) в добавка на гаранцията за обратно изкупуване (buyback) ме привлече – вероятността всички заедно да фалират е доста малка.

Освен това си направих тънката сметка да използвам допълнителни проценти лихва чрез „Препоръчай приятел“, като взема препоръка от някой, който вече е инвеститор в Iuvo и по този начин вече станаха едни доста (поне за мен) прилични проценти лихва.

По отношение на сигурността: в P2P няма нищо 100% сигурно, но накратко:

 • Iuvo Group OU е регулиран кредитен посредник от Eстонската финансова комисия.
 • Оригинаторите (тези, които дават кредитите и в чиито кредити инвестираш) са регулирани от банката на съоветната държава, в която оперират и имат публикувани документи от одити. Пример за такъв е българската компания EasyCredit, която е създадена от 2005 година и е най-големия оригинатор в Iuvo.

Доходност

Доходността в Iuvo зависи от това в кой техен продукт инвестираш и в каква валута. Може да се инвестира в лева, в евро, румънски леи, рубли и полски злоти.

Освен това, има възможност да превалутираш директно в техния сайт.

Най-лесният им продукт IuvoUp, буквално алтернатива на свободен депозит, защото внасяш и теглиш по всяко време, е с 4% годишен лихвен процент, ако парите ти престоят 12 месеца. Разбира се, трябва да уточня, че няма държавна гаранция за тези пари. Да напомним, че банковите депозити са гарантирани до 100 000 евро.

Следващият продукт е SuperEasy с 5,12% годишна лихва – вече го споменах. Принципът е същия – влагаш парите и си чакаш да мине годината. Междувременно получаваните лихви могат да се инвестират в същия бизнескредит или в нови. Да ползваме магията на сложната лихва и да увеличим още малко печалбата.

Повече за IuvoUp и SuperEasy може да прочетете в тази статия.

Накрая, инвестирането в кредити – ръчно или чрез автоматично инвестиране могат да донесат доста по-височки лихви.В левове, например, лихвата варира от 4,4 до 13.28% в зависимост от риска – по данни на Iuvo средната годишна доходност в платформата е 9,2%.

Ето всички оригинатори и лихвите, които може да получите, ако инвестирате в техен кредит.

Както виждате, всички предлагат и Bayback гаранция: това означава, че оригинаторът се е задължил да откупи заема от инвеститора на номинална стойност в случай, че кредитополучателят спре да обслужва задължението си. Buy-back гаранцията се активира на 61-вия ден от от датата на първата неплатена вноска след като кредитополучателят е спрял да изплаща задължението си.

Доходността може да бъде повишена и ако ползваш препоръка от настоящ инвеститор в IUVO по програмата „Препоръчай приятел“:

 • Ако се инвестираш над 1000 евро (или равностойност в лева) до два месеца след регистрацията си, то получаваш 1,5% бонус (до 150 евро).
 • Ако, обаче, си вземеш препоръка от член на Силвър или Голд клуб, то тогава ще получиш съответно 2% или 3%. От мен можеш да получиш препоръка с регистрация, с която да вземеш за два месеца 2% бонус от сумата, която си инвестирал – например 2000 евро инвестиция – 40 евро бонус за два месеца. Ако искаш такава, то изпрати ми твоите две имена и имейл на iuvo@mamainvest.eu

Аз инвестирах основно в SuperEasy, като след това полученият бонус и лихвите инвестирам в малко по-рискови кредити с по-голяма лихва.

Пример:

 • Правите си регистрация на 1 март с моя препоръка (т.е. от член на Silver Club) и инвестирате 4000 лева в кредити с годишна доходност 9% за 6 месечен период.
 • На 7 април получавате бонус от  80 лева.
 • На 1 септември получавате лихвата на инвестираните 4000 лева – 180 лева.
 • Като краен резултат за 6 месеца при инвестирани 4000 лева ще имате печалба от 260 лева. Ако сте инвестирали и 80-те лева бонус, печалбата ще е малко по-голяма.

Този пример е приблизителен и само дава отправна точка като разяснения за възможностите! Ако намерите член на Gold Club, който да ви препоръча, то тогава ще имате по-висока възращаемост.

Възможно ли е да има такива лихви и да не е пирамида?

Ами да, напълно е възможно, когато разберете с каква лихва се дават кредитите от фирмите за бързи кредити. Най-големият оригинатор в Iuvo е Easy Credit – вероятно сте виждали техни реклами. Те са една от най-големите фирми за бързи кредити в България.

На техния сайт има калкулатор и вижте какво получих, когато записах в него, че искам да взема 1000 лева кредит и да го върна за 8 месеца:

Easy Credit

Забележете, това е 40% годишна лихва за този, който взема кредита. Инвеститорите в Iuvо получават между 5 и 13% лихва при инвестиране в кредити на Easy Credit. Дали сега вече ти се струва нормално? На мен – да.

Регистрация

По регистрацията няма нищо по-специфично. Трябва да си над 18 години, да потвърдиш имейла си и да качиш в профила си снимка на лична карта или паспорт.

Също така за потвърждение на адрес трябва да се качи официален документ с вписан адрес. Тук хубавата част е, че в Iuvo нямат проблеми с четенето на кирилица, така че който и да е документ за сметка с адреса върши работа без никакви проблеми.

Документът за потвърждение на адрес трябва да бъде издаден през последните 6 месеца, да съдържа трите имена, лого на издателя и / или информация и дата на издаване. Всички ъгли и детайли на документа трябва да са видими и четливи.

Депозиране на средства

Депозирането на пари в IUVO е улеснено максимално, защото има много и различни начини: чрез банков превод, чрез Trustly, Paysera, Transferwise, Currencycloud, Currencyfair, Easychange, Revolut.

Ако избереш да внасяш в левове, сметката е в банка Алианц. Независимо по какъв начин ще се направи депозирането, както и при всички останали платформи, то трябва да бъде направено от сметка, която е на ваше име. Иначе преводът ще бъде върнат/отказан.

Инвестиране

Имате възможност за ръчно и автоматично инвестиране.

При ръчното инвестиране избираш един по един кредитите, в които ще инвестираш. Има филтър, чрез който можеш да избереш оригинатор, продължителност на кредита, дали вече искаш да има изплатени вноски по него, валута и т.н.

При автоматичното инвестиране, правиш настройки, чрез които няма нужда да влизаш и проверяваш дали не са постъпили достатъчно средства от кредитите, вк оито вече си инвестирал. Автоматично по определени от теб критерии, се прави нова инвестиция.

Може да се инвестира на първичен и вторичен пазар.

Първичният пазар е директна инвестиция в кредит, предлаган от оригинатор. Минималната сума за инвестиция в един кредит е в зависимост от валутата – 10 BGN, 10 EUR, 25 RON, 25 PLN, 400 RUB.

Вторичният пазар са кредити, в които някой преди това е инвестирал/закупил, но сега го продава – например, защото парите му трябват и не иска да чака изтичането на срока на кредита. При инвестиция на вторичния пазар няма минимална сума.

Ако купувате от вторичния пазар трябва да внимавате – може да има отстъпка, но може и да има надценка.

Ако в колоната отстъпка/надценка % стойността е в зелено – значи ще купиш кредита с отстъпка. Ако е в червено, това означава, че ще платиш повече – внимавайте, при надценка от 20% на практика може да сте на загуба, ако закупите кредит от вторичния пазар.

На тази картинка виждате скрийншот на кредити, които се продават с отстъпка. За да инвестирате конкретно в тези кредити, които виждате на снимката, ще трябва да имате румънски леи в портфейла си.

Кредити на вторичния пазар, които се продават с отстъпка.

На тази картинка виждате скрийншот на предлагани кредити с много висока надценка – ще платите с 20 процента повече, отколкото ако закупите този кредит на първичния пазар. На мен ми се струва, че в този случай ще съм на загуба. Ако ме питате кой е този луд, който ще ги закупи – вероятно се разчита на невежеството на начинаещите.

Кредити на вторичния пазар, които се продават с надценка.

Бонуси

Iuvo предлага два вида бонуси – за нови инвеститори и за настоящи.

Бонуси за нови инвеститори

Кешбек 0,75% за нов инвеститор без покана от приятел

Независимо дали се регистрираш сега или вече имаш регистрация от известно време, сумата, която инвестираш в кредити в рамките на 60 дни след като добавиш средства към баланса си за първи път, ти носи 0.75% бонус.

Минималната сума, която трябва да инвестираш е €100 или тяхната равностойност в съответната валута (може и левове). Максималният му размер е €150, които би получил, ако инвестираш 20000 евро.

Бонусът се добавя към виртуалната сметка на инвеститора в рамките на 7 работни дни след изтичането на 60-дневния период и първо трябва да бъде инвестиран. След като инвестицията се „върне“, то тогава и парите могат да се изтеглят.  Мовече за програмата можете да прочетете в тук.

Кешбек 0,75% + 10€ за нов инвеститор с покана от приятел

Ако се регистрираш чрез препоръка от приятел или регистрацията ти е преди не повече от 10 дни, то можеш да получиш като кешбек 0.75% процентa от инвестираната сума през първите два месеца, а в допълнение и още 10 евро.

Условията са следните:

 • Максималната сума на бонуса, взависимост от профил статуса на препоръчващата е: Starter – €200; Silver – €250; Gold – €300.
 • Нужно е средствата да бъдат активно инвестирани за минимум 3 месеца.
 • Бонусът се получава в iuvo акаунтите в рамките на 3 работни дни след изтичането на тримесечния срок и изпълняването на всички условия.

Както виждате, разликата между двете програми не е много голяма. В единия случай получаваш още 10 евро и максималният бонус е малко по-голям. Ако искаш да се възползваш от тази програма или да ми благодариш за статията, то можеш да ми пишеш за препоръка: пиши ми на имейл diana@mamainvest.eu  – трябва само име и фамилия и имейл, с който ще бъде направена регистрацията.

 

Вашият коментар