PeerBerry

Третата P2P платформа, която започнах да използвам е PeerBerry.

След като разгледах различни ревюта, стигнах до извода, че към момента това е една от най-стабилните платформи, включително с много добро представяне в кризисния период през 2020-а година.

Втората причина е възможността за автоматично инвестиране, което да работи достатъчно добре, така че да не се налага много пипане.

В някои ревюта бе посочено, че понякога нямат достатъчно кредити и част от парите стоят неизползвани, т. нар. cash drag – на практика това намалява общата годишна доходност, но моята проверка след регистрация дори още преди да преведа пари в сметката е да проверя как стои въпроса с наличността.

Доходност

Доходност към момента е между 9 и 12%. В червено са намалени лихви от 15 юни 2023 г.
PeerBerry лихви от 15 юни 2023

Регистрация

Регистрацията в PeerBerry преминава много лесно по стандартния път чрез качване на снимка на лична карта. Може да се направи през компютъра, а по-лесния начин е чрез мобилния телефон.

По-подробно ще опиша процеса при регистрацията в някоя нова платформа, тъй като за тези, с които вече опитвам, не се сетих да запиша и направя скрийншоти.

Отново използвах реферален линк, с който ще получа 0,5% бонус върху инвестираната сума в първите 90 дни (от 1 октомври 2021 г. вече няма да има реферални линкове с бонуси).

Първата инвестиция трябва да стане до 30 дни след регистрацията:

Добавяне на пари

Става само чрез SEPA превод. Аз използвам банков превод от сметка в Първа инвестиционна банка, който ми струва 1 лв. Без такса превод може да се направи чрез ФинТех приложение.

Данните за превод се виждат при кликване на „Deposit/Withdraw“ (в други платформи е „Add Funds“).

Промени от 1 октомври 2021 г.:

PeerBerry премества дейността си в Хърватия, член на ЕС. В тази връзка има промяна и на банковата сметка, в сила от 1 октомври 2021 г.:

Преводът беше направен на 23 юли 2021 г., получих имейл за потвърждение, че депозитът е получен още в същия ден. Все пак, както виждате в описанието в скрийншота, предупреждават, че може да отнеме до 2 работни дни.

Скоро през 2023 г. също направих депозиране и всичко беше наред.

Стратегия за автоматично инвестиране

При мен трудно може да се говори за някаква кой знае каква стратегия, на фаза експеримент съм, така че ако търсите съвет, то не го очаквайте от мен.

Доста дълго време автоматичното инвестиране не сработваше добре – очевидно има твърде много инвеститори и всъщност начина да се случват нещата е (и да инвестираш в кредити с по-висока лихва) е да влизаш едва ли не всеки ден мебду 8 и 10 ч. сутринта.

Това прави инвестирането вече не чак толкова пасивно, но върнах част от парите, които бях изтеглила, защото успяха да компенсират вече почти всичко, което беше замразено от руските и украински кредити.

Не съм запозната друга платформа да е успяла да го направи. Затова, дори и с повечко кешдраг, ако не мога да влизам редовно, се чувствам по-сигурна с тази платоформа.

Инсталирах си и мобилното приложение и получавам съобщения „Имате неинвестирани средства във Вашия профил“.

Използвам и един бот в Telegram, в който можеш да си маркираш да получаваш съобщения, когато излязат нови кредити в някоя платформа (в безплатната версия можеш да подбереш до три платформи).

Но има светлина в тунела – вече има доста нови оригинатори и направиха някакви промени в алгоритмите, така че когато не съм алчна и съм си сложила минималната лихва на 10% засега всичко е наред – вече няма кешдраг и всичко е инвестирано.

Това, което трябва да се знае за настройките на автоматичното инвестиране е, че трябва да заложиш не по-малко от 50 евро за инвестиция в един кредит.

Как да намаля кредитите със закъснение

Един от инвеститорите в Peetberry коментира следното:

При мен последните месеци кредитите със закъснение винаги са били под 10%, а през септември удариха 41% от общия баланс. Само при мен ли е така и има ли някакви предполагаеми причини?

В тази връзка аз също погледнах каква е ситуацията при мен и също видях 42% закъснели плащания по кредити.  Сега, към декември 2023 г. кредитите ми със закъснение са 19% и само до 15 дни.

Ето какво можем да направим за да оценим на какво може да е дължи закъснението:

  • Дали няма голяма концентрация към определен оригинатор или държава. Да се поддържа добре диверсифициран портфейл.
  • Да се погледна колко е закъснението. Ако е до 15 дни, все още няма причина за безпокойство. След като направих справка при мен се оказа точно така – всички закъснения са само до 15 дни, няма по-дълги.

Мобилно приложение

PeerBerry има и мобилно приложение за Android и iOS. Добрата страна при него е, че получаваш нотификация, ако има неинвестирани средства в акаунта и налични свободни кредити за инвестиране.

Както писах, автоинвестът доста често не работи . Ако имате свободно време, при получаване на съобщението за минутка можете да инвестирате свободните средства.

На практика, приложението е така направено, че можеш да правиш всичко само с него и не е необходимо да влизаш в акаунта си от десктоп компютър/лаптоп.

Бонус за нови регистрации

PeerBerry спряха рефералната си програма и бонусите за нови инвеститори от 1.10.2021 г. Очевидно се чувстват комфортно с наличните и нямат нужда да насърчават навлизането на нови инвеститори в платформата.

Остана само програмата за лоялност.

Програма за лоялност

PeerBerry имат програма за лоялност, чрез която може да добавите допълнителна доходност към стандартните проценти на лихвата. За целта е необходимо да бъдат инвестирани малко по-големи суми:

  • Silver – при инвестирани над 10.000 Eur получавате  допълнително +0.5% за новите инвестиции.
  • Gold – при инвестирани над 25.000 Eur получавате допълнително  +0.75% за новите инвестиции.
  • Platinum – при инвестирани над 40.000 Eur получавате допълнително +1% за новите инвестиции.

Освен допълнителната доходност, автоматичното инвестиране при тези категории е с предимство пред останалите.

Важно условие да влезете в някои от тези категории е и акаунтът ви да е на повече от 90 дни.

Инвестирай в PeerBerry

Вашият коментар