PeerBerry

15.06.2023 Намалявне на лихвите на някои оригинатори,

27.04.2023 Нов оригинатор от Индия – LendPlus с кредити до 90 дни и 12% годишна лихва.

1.3.2023 Лихвеният диапазон става от 9% до 12,5%

Третата P2P платформа, която започнах да използвам е PeerBerry.

След като разгледах различни ревюта, стигнах до извода, че към момента това е една от най-стабилните платформи, включително с много добро представяне в кризисния период през 2020-а година.

Втората причина е възможността за автоматично инвестиране, което да работи достатъчно добре, така че да не се налага много пипане.

В някои ревюта бе посочено, че понякога нямат достатъчно кредити и част от парите стоят неизползвани, т. нар. cash drag – на практика това намалява общата годишна доходност, но моята проверка след регистрация дори още преди да преведа пари в сметката е да проверя как стои въпроса с наличността.

Доходност

Доходност към момента е между 9 и 12%. В червено са намалени лихви от 15 юни 2023 г.
PeerBerry лихви от 15 юни 2023

Регистрация

Регистрацията в PeerBerry преминава много лесно по стандартния път чрез качване на снимка на лична карта. Може да се направи през компютъра, а по-лесния начин е чрез мобилния телефон.

По-подробно ще опиша процеса при регистрацията в някоя нова платформа, тъй като за тези, с които вече опитвам, не се сетих да запиша и направя скрийншоти.

Отново използвах реферален линк, с който ще получа 0,5% бонус върху инвестираната сума в първите 90 дни (от 1 октомври 2021 г. вече няма да има реферални линкове с бонуси).

Първата инвестиция трябва да стане до 30 дни след регистрацията:

Добавяне на пари – промяна в банковата сметка от 1.10.2021

Става само чрез SEPA превод. Аз използвам банков превод от сметка в Първа инвестиционна банка, който ми струва 1 лв. Без такса превод може да се направи чрез ФинТех приложение.

Данните за превод се виждат при кликване на „Deposit/Withdraw“ (в други платформи е „Add Funds“).

Промени от 1 октомври 2021 г.:

PeerBerry премества дейността си в Хърватия, член на ЕС. В тази връзка има промяна и на банковата сметка, в сила от 1 октомври 2021 г.:

 

Преводът беше направен на 23 юли 2021 г., получих имейл за потвърждение, че депозитът е получен още в същия ден. Все пак, както виждате в описанието в скрийншота, предупреждават, че може да отнеме до 2 работни дни.

Стратегия за автоматично инвестиране

При мен трудно може да се говори за някаква кой знае каква стратегия, на фаза експеримент съм, така че ако търсите съвет, то не го очаквайте от мен.

Нещо бях пробляла в началото и бях чекнала до 50 евро в един кредит, което намалява диверсифицирането значително, по-късно го поправих на 20 евро (макар по принцип да се стремя до 10 евро да е максимум на кредит при депозирани 500 евро).

Ориентирам се също и към по-краткосрочни кредити, като в момента съм маркирала от 1 до 75 дни.

От настройките на автоматичното инвестиране може да се стигне до момента, в който голяма част от парите ви стоят неинвестирани. Например, ако искате да се инвестира само в кредити с 11-12% лихва, то тогава вероятността е много голяма.

Ето отзив от преди 2-3 месеца и коментара от PeerBerry:

Отговорът на български:

Имайте предвид, че няма заеми с 12% на PeerBerry. Само компания от Шри Ланка предлага заеми с 12%, но експозицията на такива заеми към PeerBerry е само 0,11% от общите заеми. Тези заеми са много редки в платформата. Вашата стратегия се основава на заеми с най -висок лихвен процент. Според днешното съотношение търсене и предлагане няма шанс тези заеми да са достатъчни за всички инвеститори, които искат да инвестират в такива заеми.

Още нещо, което трябва да се има предвид при автоматичното инвестиране, че има някои правила на работа и може попадайки в определен времеви отрязък да изглежда така, че все едно то не работи.

Аз си инсталирах мобилното приложение и от време на време ми идва съобщение „Имате неинвестирани средства във Вашия профил“. Понякога, влизам и инвестирам ръчно, но в повечето случаи си затрайвам. Скоро автоматичното инвестиране сработва. Н0 това не се случва мигновено в момента на появата на свободни средства, а работи по следния начин:

– автоматичното инвестиране се изпълнява през определени интервали, а не когато постъпят средства по сметката;
– с приоритет са членовете на сребърния, златния и платинения клубове;
– с приоритет са и други автоматични стратегии които по-дълго време са изчаквали без да се активират, защото не е имало кредити за тях.
Така че съвсем нормално е да има някакви часове, в които  има свободни средства. Ако това не са часове, а няколко дни – вероятно нещо в настройките не е наред.

Моят опит

Средствата бяха депозирани на 23.07.2021 г. , в същия ден беше настроено автоматичното инвестиране и пак в същия ден всичко бе инвестирано.

Към 19.08.2021 г. неактивни пари (cash drag), т.е. неинвестирани, са само 5,53€ -те няма и как да се инвестират, защото минималната сума за инвестиция в кредит е 10€.

Има и един кредит, по който плащането закъснява между 1-5 дни. Ще видим как се движат нещата следващия месец.

Три месеца по-късно всичко върви гладко, рядко има неинвестирани средства за кратко време.

Инсталирах си приложението и понякога ме уведомява, че има неинвестирани средства (20-30 евро). Ако не направя нищо, до края на деня се инвестират. Ако нямам какво да правя, с два клика ги вкарвам веднага.

Ъпдейт 04. 2023 г.: Ситуацията не е точно същата, вече има основно дългосрочни кредити, автоматичното ивнестиране не хваща краткосрочните с добри лихви и трябва да влизаш ежедневно към 11 часа и да инвестираш ръчно 🙁

Как да намаля кредитите със закъснение

Един от инвеститорите в Peetberry коментира следното:

При мен последните месеци кредитите със закъснение винаги са били под 10%, а през септември удариха 41% от общия баланс. Само при мен ли е така и има ли някакви предполагаеми причини?

В тази връзка аз също погледнах каква е ситуацията при мен и също видях 42% закъснели плащания по кредити.

Ето какво можем да направим за да оценим на какво може да е дължи закъснението:

  • Дали няма голяма концентрация към определен оригинатор или държава. Да се поддържа добре диверсифициран портфейл.
  • Да се погледна колко е закъснението. Ако е до 15 дни, все още няма причина за безпокойство. След като направих справка при мен се оказа точно така – всички закъснения са само до 15 дни, няма по-дълги.

Мобилно приложение

PeerBerry има и мобилно приложение за Android и iOS. Добрата страна при него е, че получаваш нотификация, ако има неинвестирани средства в акаунта и налични свободни кредити за инвестиране.

Както писах, понякога автоинвестът забавя малко. Ако имате свободно време, при получаване на съобщението за минутка можете да инвестирате свободните средства.

На практика, приложението е така направено, че можеш да правиш всичко само с него и не е необходимо да влизаш в акаунта си от десктоп компютър/лаптоп.

Бонус за нови регистрации

PeerBerry спряха рефералната си програма и бонусите за нови инвеститори от 1.10.2021 г. Очевидно се чувстват комфортно с наличните и нямат нужда да насърчават навлизането на нови инвеститори в платформата.

Остана само програмата за лоялност.

Програма за лоялност

PeerBerry имат програма за лоялност, чрез която може да добавите допълнителна доходност към стандартните проценти на лихвата. За целта е необходимо да бъдат инвестирани малко по-големи суми:

  • Silver – при инвестирани над 10.000 Eur получавате  допълнително +0.5% за новите инвестиции.
  • Gold – при инвестирани над 25.000 Eur получавате допълнително  +0.75% за новите инвестиции.
  • Platinum – при инвестирани над 40.000 Eur получавате допълнително +1% за новите инвестиции.

Освен допълнителната доходност, автоматичното инвестиране при тези категории е с предимство пред останалите.

Важно условие да влезете в някои от тези категории е и акаунтът ви да е на повече от 90 дни.

Инвестирай в PeerBerry

Вашият коментар