Swaper

31.10.2022: Swaper публикува одитирания си финансов отчет за 2021 г.  – нетна печалба от 114 хил. евро (2020 г.: 89 хил. евро).

Swaper е P2P платформа, която рядко се споменава в българските групи, а и като цяло. Вероятно това е поради причината, че те не правят ефектни бонус кампании, не дават кешбек на нови инвеститори, нямат промени в лихвата през няколко месеца.

Платформата, обаче, работи като невидимия чистач, който не забелязваш, когато всичко е наред. С лихва от 14% и възможност за 16% при инвестирани над 5000 евро. Но да видим подред.

Основни параметри на Swaper

Swaper (Swaper Platform OÜ) е част от Wandoo Finance Group и стартира през октомври 2016 г. Както виждате, работи от доста време, което за мен е добър сигнал. Инвестира се в заеми от Полша и Испания.

 • Годишна лихва –  14%
 • Бонус за лоялност от още 2% върху лихвата.
 • Краткосрочни заеми (1 месец)
 • Bayback гаранция – след 60 дни върху инвестираното и лихвата
 • Автоматично инвестиране
 • Вторичен пазар
 • Минимална инвестиция – 10 евро
 • Без такси
 • Можеш да изтеглиш tax report за данъчна декларация
 • Има мобилно приложение

За да не изглежда прекалено хубаво, ще спомена и негатив – в някои моменти няма достатъчно кредити, т.е. има кешдраг. Например при мен, след една година инвестиране XIRR е 13.27% (засега не съм преминала границата за бонус лоялност, но сериозно го обмислям).

Регистрация

Както и в другите платформи, за да се регистрираш, трябва да си над 18 години. Става лесно в три стъпки:

 1. Вписваш лична информация – име, дата на раждане, адрес, номер на паспорт (лична карта) и дата на изтичане на валидност на документа. Тук можеш да избереш дали ще инвестираш в евро или британски паунди.
 2. Вписваш финансова информация – какъв е основният източник на средствата, които ще инвестираш; какви са годишните доходи на домакинството след данъци; каква част от годишния си доход смяташ да инвестираш; политическо лице ли си. Всичко това е нормално и е свързано с изискванията на европейската Директива 2015/849, свързана с контрола на прането на пари.
 3. Потвърждаване на самоличността – това може да се направи и по-късно, но докато не се случи, няма да можете да инвестирате. За да потвърдите самоличността си, ще ви трябва снимка на вашия документ за самоличност или паспорт (двете страни) и сметка от държавна агенция, комунална служба или финансова институция, показваща вашето име, адрес и дата. Когато вашите документи бъдат одобрени, ще получите имейл, потвърждаващ, че сте успешно идентифицирани.

Депозиране на пари

Можете да добавяте пари чрез банков превод, като може да се ползват и финтех услуги като Paysera. Първият превод, обаче, с който се верифицира акаунта, трябва да бъде направен чрез стандартен банков превод.

Банката е в Естония, Европейски съюз, преводът е SEPA и не излиза по-скъпо от който и да е друг превод в България към друга банка.На мен ми излезе един лева през ПИБ. След това вече ползвам Paysera и преводът не ми струва нищо.

Разбира се, както и при всички други институции за инвестиране, не можете да депозирате прати от чужда банкова сметка (пак онова за прането на пари).

Инвестиране

Въпреки че се казва, че може да се инвестира ръчно и автоматично, то на практика е възможно само автоматичното инвестиране.

Това е и което ме интересува да има, нямам нерви и време да влизам, да подбирам кредити и т.н. С автоматичното инвеестиране влизам един път месечно да погледна какво се случва (оф, признавам си –  и да видя как нараства сумата:)

Ръчното инвестиране не е възможно, просто защото няма чак толкова много кредити, та и да са останали някой да ги подбира. Така или иначе, получаваш лихва от 14% (или 16% с бонус лоялност).

Настройки на автоматичното инвестиране

 • Лихва (Interest Rate) – към момента 14%, така че директно си го заложете.
 • Максимална инвестиция в един кредит (Max investment per loan) – аз избрах малко по-висок праг, защото така намалявам кешдрага.
 • Срок на кредита (Loan term in months) – реално погледнато те са си едномесечни, независимо от това, че можеш да избереш и много по-голяма продължителност. Вероятно слайдерът е направен така с поглед в бъдещето – възможно е някой ден да има и по-дългосрочни кредити.
 • Размер на портфолиото (Portfolio size) – поставете на max, освен ако не искате при достигането на някаква сума инвестирането да спре.
 • Живот на тези настройки на автоматичното инвестиране (Portfolio term) – колко време да работи автоматичното ивнестиране.
 • Статус на кредита – експериментирах и при верифицирането на критериите установих малка разлика в броя налични кредити при избор само на Current и при избор на Current и Extended (във втория случай са повече, разбира се). Съответно реших за известно време да го сложа така, но оригинално бях избрала само Current – по консервативно.
 • Loan Originator – всички, те така или иначе са само два и от една и съща финансова група.
 • Loan Types – аз съм избрала всички, но реално те към момента са само short term.
 • Countries – всяка от двете държави (Испания и Полша) е територия на работа на съответния оригинатор. Ако оставите само едната, означава, че искате да инвестирате в кредити само на единия оригинатор.
 • BayBack – всички кредити са с такава гаранция, но вероятно отново на принципа „по-добре да го има като опция при бъдещо разширение“ е направено и тук изрично да го изберете.

Накрая можете да проверите колко кредита има налични по така направените настройки. Както виждате, при мен показва 20077 налични кредита. Можете да си поиграете с различни настройки, след което кликвате върху „Verify Criteria“ и ще видите резултата.

Относно кешдраг-а

След като първоначално депозирате средства, е възможно да отнеме до две седмици, докато всички бъдат инвестирани.

Мен това в началото малко ме стресира и реших, че явно съм сбъркала с избора на платформата, но реших да изчакам още малко. Освен това качих максималната сума за инвестиране в един кредит на 50 евро (отначалот бях настроила на 10 евро).

От тогава до момента виждам, че понякога има неинвестирани средства, но спокойствието и липсата на необходимост постоянно да следя за някакви промени и проблеми и лихва от 14 % (XIRR 13,31%), напълно ме удовлетворяват.

Все пак трябва да предупредя, че и тази инвестиция е като всяка друга в P2P платформа и е рискова. Има гаранция за обратно изкупуване (bayback), която до момента работи без проблем, но няма да я има при фалит на цялата финансова група.

Вторичен пазар

Вторичният пазар може да ви потрябва, ако искате бързо да се отървете от инвестицията си. В Swaper той е много семпъл, но пък работи бързо и добре.

За тези, които обичат да спекулират, е лошата новина, че няма как да продадете кредита с надценка. Ако решите да ползвате полето и да впишете по-голяма сума, просто бутонът Sell не работи:

Направих експеримент и „продадох“ един кредит, буквално след няколко минути парите се отразиха в свободните средства и можех да ги изтегля, ако искам.

Теглене на пари

Можеш да теглиш към последната сметка, от която си депозирал. В моя случай това е сметка в Paysera. Ако искам да тегля към друг  банков акаунт, първо трябва да депозирам от него поне 0.01 евро.

Можете да поискате теглене на средства, ако салдото по сметката е повече от 10 EUR (или еквивалентна сума на GBP), т.е. трябва да имаш поне толкова като свободни средства (неинвестирани). От платформата се застраховат като казват, че заявката за теглене ще бъде обработена в рамките на 2 работни дни.

Изпробвано и работи без проблеми.

Мобилно приложение

Мобилното приложение на Swaper на практика предоставя същите възможности като сайта. Има варианти за Android и iPhone. Линкове към тях ще намерите в менюто най-долу в сайта им, в колоната „Invest“.

Признавам се, че не го използвам. Както казах, тази платформа е толкова постоянна и непроменлива, че веднъж пуснал автоматичното инвестиране, влизаш само, ако решиш да теглиш пари или просто да нагледаш инвестициите си за целите на статистиката, която си водиш.

Бонуси

Както започнах в началото, Swaper не предлагат бонуси за нови инвеститори или кешбек промоции. При регистрацията ще видите възможност за вписване на промокод, но на практика такива няма.

Бонус за лоялност

Swaper Loyalty Bonus е начинът, по който от платформата възнаграждават инвеститори, които са вкарали над 5000 EUR за инвестиция, като те получават допълнителни +2% към лихвата за всяка нова инвестиция.

Бонусът за лоялност се предоставя, когато общата стойност на акаунта е 5000 EUR или повече (или еквивалентна сума в GBP) за три последователни месеца. Системата ще проверява стойността на вашата сметка в края на всеки календарен месец. Това означава, че ако сте се регистрирали като инвеститор например на 11 януари и сте добавили 5000 евро, тогава януари вече ще се брои към вашия чек за бонус за лоялност – в края на месеца ще видите, че лихвата е 16%.

Бонусът се получава автоматично, като при първото му активиране ще получите имейл. Ако изтеглите средства и стойността на акаунта падне под 5000 евро, то след това ще трябва пак да поддържате три месеца по-висока сума, за да си върнете бонуса.

Ако решите, че Swaper е платформа, в която си заслужава да инвестирате, то

Вашият коментар