Bondora Go&Grow и Unlimited

Bondora Go & Grow с до 6,75% годишна лихва отново е налично и можеш да добавяш до 700 евро месечно.

Bondora Go & Grow Unlimited е с лихва до 4% и можеш да инвестираш неограничено.

Bondora Go&Grow  беше първата платформа, в която инвестирах.

Защо избрах да започна с Bondora Go&Grow?

Защото ми се видя най-просто и лесно.

Водещото беше лесното, а не високата доходност.

Ето как накратко описват продукта от платформата:

  • До 6.75%* лихва (за Go & Grow Unlimited – 4%)
  • Незабавна ликвидност (т.е. можеш да изтеглиш парите си по всяко време, не е необходимо да чакаш приключване на кредита или да се опитваш да продадеш на вторичен пазар)
  • Нисък риск – диверсифициран портфейл от инвестиции, подкрепен от модерна и надеждна технология (за това можем само да се доверим).
  • Плащате данък само когато теглите над размера на първоначалния си капиталов депозит. Това е много интересен момент по отношение на данъците – ако си внесъл 1000 EURO и след една година са 1067,50 (както се очаква), то ако изтеглиш само хиляда, не плащаш данък. Естествено, ако решиш да изтеглиш всичко, ще трябва да платиш данък върху печалбата (виж накрая в статията).

Ето и моите основания да ползвам този вариант на платформата:

Първо. Идеята, че начина на работа е като със спестовна сметка – вкарваш едни пари и не е необходимо да изработваш стратегии, да проучваш кредити, да определяш срокове и т.н. В резултат, ако нищо не се обърка, получаваш до 6.75 % годишна доходност.

Второ. Друга хубава страна е, че Bondora имат версията на сайта на български език, което още повече улеснява хората, които не се чувстват много комфортно с английския. Английският за мен не е проблем, но все пак ми е приятно.

Трето, което наклони везните, е наличието на множество ревюта, включително и такива, които коментират поведението на платформата през 2020-а година, в началото на Ковид кризата.

Този период беше нещо като стрес тест за тези платформи – дали те ще променят  по някакъв начин правилата си, ще можеш ли да дръпнеш инвестициите си по нормалния начин или ще се стигне до забавяне.

В условията за ползване на Bondora Go&Grow е посочено следното:

Може да не е възможно да ликвидирате активи или да теглите средства веднага от Go & Grow. В такъв случай, ще извършваме частични изплащания от общата Ви сума за теглене.

Ако има извънредни случаи, когато са активирани частични изплащания, все още можете да теглите пари от Go & Grow, но ще получавате ежедневно увеличени плащания към вашия Bondora Wallet, докато не ви бъде изплатена цялата сума. След това можете да изтеглите тези пари по банковата си сметка или да ги инвестирате отново. И разбира се, ще платите такса за теглене от 1 евро само след като получите пълната сума.

Според наличните данни от месец март 2020-а година от платформата са активирали тази опция – имало е твърде много тегления, но през месец юли всичко се е нормализирало, така че приех, че са преминали относително стабилно през тази криза.

И четвъртото в полза на Bondora Go&Grow е ликвидността, т.е. това, че по всяко време можеш да поискаш да си изтеглиш парите. Не е необходимо да чакаш падежа на кредита или да се опитваш да го продадеш на вторичния пазар (т.е. на други такива като теб, стига да има желаещи). Просто заявяваш тегленето и до няколко дни парите са си при теб.

Ето един отзив от 14 юли 2021 г.:

Аз вече изпробвах лично и в съчетание с Paysera изтеглих желаната сума в рамките на 1 минута! Виж повече по-долу.

Регистрация

За съжаление не мога да покажа скрийншоти от регистрацията, просто първо направих няколко неща, после реших да започна този виртуален дневник, но няма нищо страшно, така да се каже.

Първо използвах реферален линк, чрез който получих бонус от 5 евро при регистрация и първо депозиране. Повечето платформи постоянно (или почти постоянно) дават някакви бонуси за нови инвеститори и не е лошо покрай другото, да се вземе и нещо допълнително. Можете да ги получите и вие чрез този линк.

По време на регистрацията, преминаваш през „настройки“ на акаунта, в които му даваш име, пишеш каква първоначална сума ще влезе в него, по колко мислиш да вкарваш ежемесечно и за колко време.

Какво ще напишеш всъщност няма никакво значение. Очевидно е направено да те стимулира, защото веднага ти дава при тази 6,75% годишна доходност, при така направения от теб план, колко пари ще имаш в края му. Действа приятно да видиш как ще се увеличи сумата.

Това, че вписваш колко смяташ да вкарваш всеки месец също няма никакви значение – то не те обвързва с нищо. Също и годините – можеш още след месец да решиш да изтеглиш всичко и да прекратиш инвестицията.

Всъщност се оказва, че има ограничения, които не ти позволяват да правиш каквото си искаш.

Аз, например, написах, че ще вкарам отначало 5000 евро и няма да вкарвам повече до 5 години.

Bondora Go & Grow

На практика не мога да вкарам толкова много пари наведнъж – можеш да добавяш максимално 700 евро  в акаунта си на месец (за Go&Grow Unlimited няма ограничения)

Добавяне на пари

Това беше платформата, с която започнах и с която изпробвах и SEPA преводите на ПИБ, така че първо направих превод от 1 Евро за да видя дали всичко е наред и след това преминах към следващата сума.

Интересното е, че в по-стари ревюта е посочена възможност за добавяне на пари и чрез дебитна карта, но към момента след като кликнеш на бутона „Добавете пари“ излиза следния екран:

За Go&Grow Unlimited няма ограничения  в сумата, която може да се добавя.

Преводът трябва да е в Евро! Можете да ползвате левова сметка, като посочвате превод в евро и съответно банката (или ФинТех приложението) ще правалутира – за което ще ви вземат някаква такса.

Ако използвате електронно банкиране, уверете се, че правите SEPA превод. При мен се оказа, че той автоматично е SEPA, макар че в справката към превода пише SWIFT и доста се бях стресирала. Ако не е SEPA, то от Bondora няма да го приемат и най-много да плащате два пъти такси на банката. Няма да е приятно.

За превода можете да ползвате и ФинТех приложения като Paysera или Revolut. Аз започнах с банков превод, но вече преминавам към Paysera (това на практика пак си е банков превод, но не от класическа банка).

Как става олихвяването

Накратко – всеки ден. Ако обичате да гледате как парите ви нарастват, можете и всеки ден да си влизате и виждате новите евроцентове, но няма смисъл. Все пак е приятно да виждаш движението.

Ето какъв е междинния резултат към 14 август 2021 г. при преведени 400 евро (всъщност 395 + 5 евро бонус при регистрацията) на 23 юли и още 400 Евро на 4 август:

Ако кликнете на трите чертички горе вдясно, ще влезете в следното меню:


Както виждате,  от тук можете да редактирате „плана“, който направихте при регистрацията. Както казах, той си е за ваша лична употреба и не ви ангажира с нищо.

Виждаме и още нещо интересно, което не трябва да забравяме – данъците. Аз искам всичко да си ми е наред и да не се притеснявам от данъчни проверки и проблеми, затова смятам да си плащам чинно 10% данък.

Ето как изглежда данъчния ми отчет за 2021 година:


Обърнете внимание на изречението при звездичката: бонусът също подлежи на деклариране и облагане в България. На практика, тъй като съм изтеглила по-малко, отколкото съм депозирала за периода, все още не дължах данък за лихвите, които съм получила, но трябваше да включа в данъчната си декларация тези 9 евро от бонуси.

Ако не си теглил през годината, лихвите не подлежат на деклариране. Ако имаш бонуси – тях трябва да декларираш.

Теглене на пари

Гледам да тегля рядко от Bondora, защото има 1 евро такса за всяко теглене, независимо от големината на сумата. Все пак съм го правила и всичко премина успешно.

Дори ако изтеглите пари от Go&Grow акаунта в Wallet (портфейла), също има е 1 евро такса.

Риск

Дори да изглежда доста безрисково, не бива да се забравя основното предупреждение на всяка една от тези платформи. Ето как звучи то от Bondora Go&Grow:

* Капитал, изложен на риск. Инвестициите направени чрез Bondora не са гарантирани, нито е гарантирано запазването на инвестираната стойност. Моля, обърнете внимание, че възвръщаемостта, постигната в минали периоди, не гарантира процента на възвръщаемост в бъдещи периоди. Възвръщаемостта на Go & Grow е до 6,75% на годишна база. Преди да решите да инвестирате, моля, прегледайте нашето изявление за риска и се консултирайте с финансов съветник, ако е необходимо.

Бонус

Към момента Bondora Go&Grow предлага 5 EUR бонус за нови инвеститори, които са се регистрирали в платформата чрез реферален линк. Бонусът ще се появи в акаунта ви веднага, дори без да добавяте средства.

Разбира се, няма смисъл да се правят врътки с регистрация само за 5 евро, така че влезте в платформата, само ако наистина сте решили да я пробвате с реални средства.

Условия по бонуса: Получавате 5 евро в акаунта си на датата на регистрация. В рамките на 30 календарни дни трябва да инвестирате поне 10 евро, за да запазите и бонуса.

Ако решите да пробвате и вие, за да си вземете и 5-те евро бонус можете да ползвате този линк:

ВЗЕМИ 5 EUR БОНУС

Промяна на банкова сметка в Bondora и преводи с Paysera

Бях вкарала предварително малко по-голяма сума в Bondora с цел автоматично да влизат в Go&Grow акаунта. Целта беше да намаля броя на таксите, които отиват към банката, а парите така или иначе си стояха кротко в банката, същото е ако са в платформата.

Скоро, обаче, реших да опитам още една платформа – Swaper и съответно да прехвърля изчакващите в портфейла пари в нея.

Най-накрая се бях престрашила да започна с Paysera и установих, че нещата стават по-лесно и с по-малко разходи, защото:

  • Преводът от ПИБ към Paysera е 0.50 лв. (води се вътрешнобанков);
  • Преводът от Paysera към съответната платформа е 0 лева;
  • Курсът за обмяна на Paysera е по-добър в сравнение с предлаганите курсове на банките.
  • Моята банка (ПИБ) взема допълнително 0.25% комисионна за превалутирането.

И така, първата ми задача бе да сменя банковия акаунт в Bondora Go&Grow . Оказа се лесно – прави се SEPA превод на поне 0.01€ от новия акаунт (в случая от Paysera) и след това при отиване на теглене, можеш да избираш от всички налични акаунти – такива, от които си внасял.

Тук стана още по-хубаво  – възползвах се от възможността на Paysera за бърз превод (инстант) и буквално след минута еврото, с което исках да регистрирам новия акаунт беше налично в портфейла ми в Bondora.

След това отидох на теглене и там имаше възможност да избера по коя банкова сметка да изтегля сумата, която искам. Пак експериментирах само с 1 евро, защото изписаната сметка на Paysera не беше тази, която виждам аз в акаунта си и нали съм си начинаеща, се притесних. Всичко беше наред и след това смело изтеглих сумата, която исках да прехвърля в Swaper.

Изтеглянето се отрази също толкова бързо – на практика с Paysera направих един превод към Bondora и два обратно в рамките на десетина минути. Всичко това не ми струваше нищо, защото при изтегляне от средства от портфейла (такива, които не са в Go&Grow акаунта, не се дължи такса).

Мобилно приложение на Bondora Go&Grow

Bondora Go&Grow си има приложение с варианти както за Android, така и за iPhone , което е доста семпло. В него има три екрана –  основен, за добавяне на пари и за теглене.

При тегленето дава възможност за такова само към първата сметка, от която са добавени пари, докато през десктоп формата можеш да избираш. Можеш, обаче, и да теглиш директно от Go&Grow акаунта, докато в десктоп формата не виждам такава възможност. Първо прехвърляш към портфейла, след това от портфейла теглиш.

Екранът за добавяне на пари има две опции – за банков превод, като просто показва банковите данни и за добавяне от портфейла. За съжаление при мен  опцията за добавяне от портфейла не сработва. Отчита, че всичко е наред и парите са прехвърлено и след това – ядец, всичко си е по старому.

Засега единственото приложение на това приложение май е, ако искаш от време на време да си гледаш акаунта за настроение.

ВЗЕМИ 5 евро БОНУС

 

 

2 мнения за “Bondora Go&Grow и Unlimited”

Вашият коментар