Bondora Go&Grow (актуализирана)

Bondora Go&Grow  беше първата платформа, в която инвестирах.

Защо избрах нея? Защото ми се видя най-просто и лесно. Водещото беше лесното, а не високата доходност.

Основни характеристики

Положително за платформата:

 • Автоматично инвестиране – на практика дори не настройваш такова, а идеята, че начина на работа е като със спестовна сметка – вкарваш едни пари и не е необходимо да изработваш стратегии, да проучваш кредити, да определяш срокове и т.н.
 • Незабавна ликвидност (т.е. можеш да изтеглиш парите си по всяко време, не е необходимо да чакаш приключване на кредита или да се опитваш да продадеш на вторичен пазар).
 • Минимална инвестиция от 1 евро.
 • Бонус за нови ивнеститори.
 • Плащате данък само когато теглите над размера на първоначалния си капиталов депозит. Това е много интересен момент по отношение на данъците – ако си внесъл 1000 EURO и след една година са 1067,50 (както се очаква), то ако изтеглиш само хиляда, не плащаш данък. Естествено, ако решиш да изтеглиш всичко, ще трябва да платиш данък върху печалбата (виж накрая в статията).
 • Версия на сайта на български език, което още повече улеснява хората, които не се чувстват много комфортно с английския. Английският за мен не е проблем, но все пак ми е приятно.
 • Лесна за използване – ако можете да се справите със спестовна сметка, значи ще се справите и с Bondora Go&Grow
 • Стара платформа – на пазара от 2008 година. Доказала се и с много добро представяне по време на ковид кризата.

Слабости на платформата

 • По-ниска лихва, но пък сходна с тази, предлагана от други продукти на същия принцип (например IuvoSave и Monefit SmartSaver) – до 6.75%* лихва.
 • Нерегулирана по Регламент 2020/1503 относно европейските доставчици на услуги за колективно финансиране на предприятията (The Regulation on European Crowdfunding Service Providers (ECSP) for business (EU))

Регистрация

За съжаление не мога да покажа скрийншоти от регистрацията, която направих на през юли 2021 г., но няма нищо страшно, така да се каже.

Първо използвах реферален линк, чрез който получих бонус от 5 евро при регистрация и първо депозиране. Доста платформи предлагат някакви бонуси за нови инвеститори и не е лошо покрай другото, да се вземе и нещо допълнително. Можете да ги получите и вие чрез този линк.

По време на регистрацията, преминаваш през „настройки“ на акаунта, в които му даваш име, пишеш каква първоначална сума ще влезе в него, по колко мислиш да вкарваш ежемесечно и за колко време.

Какво ще напишеш всъщност няма никакво значение. Очевидно е направено да те стимулира, защото веднага ти дава при тази 6,75% годишна доходност, при така направения от теб план, колко пари ще имаш в края му. Действа приятно да видиш как ще се увеличи сумата.

Това, че вписваш колко смяташ да вкарваш всеки месец също няма никакви значение – то не те обвързва с нищо. Също и годините – можеш още след месец да решиш да изтеглиш всичко и да прекратиш инвестицията.

Аз, например, написах, че ще вкарам отначало 5000 евро и няма да вкарвам повече до 5 години. На практика, обаче, наистина мога да си ги депозирам тези 5000 евро, но не мога веднага да ги вкарам в Go&Grow акаунта,

Bondora Go & Grow

Добавяне на пари

Това беше платформата, с която започнах и с която изпробвах и SEPA преводите на ПИБ, така че първо направих превод от 1 Евро за да видя дали всичко е наред и след това преминах към следващата сума.

Интересното е, че в по-стари ревюта е посочена възможност за добавяне на пари и чрез дебитна карта, но към момента след като кликнеш на бутона „Добавете пари“ излиза следния екран:

Добавяне на пари в Bondora GO&Grow

 

Обърнете внимание на текста в зелено на картинката!

Лихва до 6,75% се получава само за парите, които си добавил всеки месец в рамките на до 8000 евро. Останалото, което си добавил, е с лихва от 4%, но мисля, че 8000 евто са предостатъчно.

Разбира се, ако следващия месец не добавиш пари, то и останалото (до 8000 евро) ще премине към Go&Grow акаунта с до 6.75% лихва.

Преводът трябва да е в Евро! Можете да ползвате левова сметка, като посочвате превод в евро и съответно банката (или ФинТех приложението) ще правалутира – за което ще ви вземат някаква такса.

Ако използвате електронно банкиране, уверете се, че правите SEPA превод. При мен се оказа, че той автоматично е SEPA, макар че в справката към превода пише SWIFT и доста се бях стресирала. Ако не е SEPA, то от Bondora няма да го приемат и най-много да плащате два пъти такси на банката. Няма да е приятно.

За превода можете да ползвате и ФинТех приложения като Paysera или Revolut. Аз вече използвам Paysera без проблем.

Как става олихвяването

Накратко – всеки ден. Ако обичате да гледате как парите ви нарастват, можете и всеки ден да си влизате и виждате новите евроцентове, но няма смисъл. Все пак е приятно да виждаш движението.

Към декември 2023 година се появи нова визуализация на акаунта, различна от картинката

Да не забравяме и още нещо интересно, което не трябва да забравяме – данъците. Аз искам всичко да си ми е наред и да не се притеснявам от данъчни проверки и проблеми, затова смятам да си плащам чинно 10% данък.

Ето как изглежда данъчния ми отчет за 2021 година:


Обърнете внимание на изречението при звездичката: бонусът също подлежи на деклариране и облагане в България. На практика, тъй като съм изтеглила по-малко, отколкото съм депозирала за периода, все още не дължах данък за лихвите, които съм получила, но трябваше да включа в данъчната си декларация тези 9 евро от бонуси.

Ако не си теглил през годината, лихвите не подлежат на деклариране. Ако имаш бонуси – тях трябва да декларираш.

За да видите как да си извадите данъчна справка, вижте статията „Как да извадя Tax Report от P2P платформи„,  в която показвам и за Bondora къде се намира справката.

Теглене на пари

Гледам да тегля рядко от Bondora, защото има 1 евро такса за всяко теглене, независимо от големината на сумата. Правила съм го няколко пъти  без проблем

Тези дни (12.2023 г.) реших отново да пусна теглене и то на по-сериозна сума, за да проверя дали всичко е наред. Появиха се един-двама човека, които се оплакваха, че им искат доказателства за произход на парите и забавят изплащането.

Ето как става:

Кликвате на „Теглене“ от менюто вляво
> Кликвате на „Да, не искам да достигам целта си“, като може да чекнете и „Не ми показвай това отново“.
> Избирате банковата сметка, към която искате да теглите (ако сте депозирали от повече от една сметка, ще са налични всички, от които сте го правили) и си пишете сумата, която искате да изтеглите.

Важно: Има 1€ такса за теглене, независимо от сумата, която теглите.

> След това трябва да впишете получения като SMS ПИН код.

И тук дойде проблема. При мен пишеше „Успешно доставяне на SMS-а“, но никакъв SMS не получих, а няма опция „Изпрати отново“.

След час-два очакване, реших да пиша на съпорта. Там ме посрещна съобщение, че поради текуща актуализация на платформата и величено натоварване отговорът може да се забави, но реално не се случи подобно нещо.

Отговорът дойде на моята поща след около час и в конкретиката си звучеше така „Това може да е временна грешка. Можете да опитате отново по-късно следобед/вечер и дотогава всичко ще бъде наред.“

Понеже не бързам, направих нова заявка за теглене на следващата сутрин и SMS-ът си дойде веднага. Парите пък пристигнаха на следващия ден.

По принцип, един банков трансфер може да отнеме и 2-3 дни, например ако сте го направили в петък вечерта е възможно парите да бъдат получени чак в понеделник или вторник дори/

Според мен, имаше проблеми със сайта именно поради някаква надстройка, защото днес основния панел при кликване на Go&Grow вече изглежда по друг начин.

Още съвети, ако не получавате SMS:
 1. Проверете дали телефонният номер в профила ви е актуален.
 2. Aко номерът е верен, рестартирайте мобилния си телефон и опитайте отново да извършите тегленето. В повечето случаи това разрешава проблема.
 3.  Aко се намирате в чужбина и сте в роуминг, това също може да доведе до проблеми. Ако сте в роуминг, моля, проверете черния списък на телефона си, за да видите дали нашият номер не е включен в черния списък.

Бонус за нови инвеститори

Bondora Go&Grow предлага 5 EUR бонус за нови инвеститори, които са се регистрирали в платформата чрез реферален линк. Бонусът ще се появи в акаунта ви веднага, дори без да добавяте средства.

Разбира се, няма смисъл да се правят врътки с регистрация само за 5 евро, така че влезте в платформата, само ако наистина сте решили да я пробвате с реални средства.

Условия по бонуса: Получавате 5 евро в акаунта си на датата на регистрация. В рамките на 30 календарни дни трябва да инвестирате поне 10 евро, за да запазите и бонуса.

Ако решите да пробвате и вие, за да си вземете и 5-те евро бонус можете да ползвате този линк:

ВЗЕМИ 5 EUR БОНУС

Как промених банковата си сметка в Bondora към Paysera

Бях вкарала предварително малко по-голяма сума в Bondora с цел автоматично да влизат в Go&Grow акаунта. Целта беше да намаля броя на таксите, които отиват към банката, а парите така или иначе си стояха кротко в банката, същото е ако са в платформата.

Скоро, обаче, реших да опитам още една платформа – Swaper и съответно да прехвърля изчакващите в портфейла пари в нея.

Най-накрая се бях престрашила да започна с Paysera и установих, че нещата стават по-лесно и с по-малко разходи, защото:

 • Преводът от ПИБ към Paysera е 0.50 лв. (води се вътрешнобанков);
 • Преводът от Paysera към съответната платформа е 0 лева;
 • Курсът за обмяна на Paysera е по-добър в сравнение с предлаганите курсове на банките.
 • Моята банка (ПИБ) взема допълнително 0.25% комисионна за превалутирането.

И така, първата ми задача бе да сменя банковия акаунт в Bondora Go&Grow . Оказа се лесно – прави се SEPA превод на поне 0.01€ от новия акаунт (в случая от Paysera) и след това при отиване на теглене, можеш да избираш от всички налични акаунти – такива, от които си внасял.

Тук стана още по-хубаво  – възползвах се от възможността на Paysera за бърз превод (инстант) и буквално след минута еврото, с което исках да регистрирам новия акаунт беше налично в портфейла ми в Bondora.

След това отидох на теглене и там имаше възможност да избера по коя банкова сметка да изтегля сумата, която искам. Пак експериментирах само с 1 евро, защото изписаната сметка на Paysera не беше тази, която виждам аз в акаунта си и нали съм си начинаеща, се притесних. Всичко беше наред и след това смело изтеглих сумата, която исках да прехвърля в Swaper.

Изтеглянето се отрази също толкова бързо – на практика с Paysera направих един превод към Bondora и два обратно в рамките на десетина минути (когато направих това, нямаше такса ор 1 евро, ако теглиш от Wallet. Сега реално няма Wallet, а допълнителните пари започват да се олихвяват с 4%)

Мобилно приложение на Bondora Go&Grow

Bondora Go&Grow си има приложение с варианти както за Android, така и за iPhone , което е доста семпло. В него има три екрана –  основен, за добавяне на пари и за теглене.

При тегленето дава възможност за такова само към първата сметка, от която са добавени пари, докато през десктоп формата можеш да избираш. Можеш, обаче, и да теглиш директно от Go&Grow акаунта, докато в десктоп формата не виждам такава възможност. Първо прехвърляш към портфейла, след това от портфейла теглиш.

Екранът за добавяне на пари има две опции – за банков превод, като просто показва банковите данни и за добавяне от портфейла. За съжаление при мен  опцията за добавяне от портфейла не сработва. Отчита, че всичко е наред и парите са прехвърлено и след това – ядец, всичко си е по старому.

Засега единственото приложение на това приложение май е, ако искаш от време на време да си гледаш акаунта за настроение.

ВЗЕМИ 5 евро БОНУС

 

 

Вашият коментар