Hive 5 – до 15% лихва

Hive 5 е регистрирана в Хърватия и започва дейността си през 2022 година. Първоначално предлагаха само полски кредити и изчаках да видя как ще преминат през промените в полското законодателство, с които се забрани потребителски полски кредити да бъдат пускани в такива платформи (от 1 януари 2024 г.)

За моя радост те се справиха добре, все още съм доволна от резултатите и реших да напиша ревю за платформата, която също като Swaper рядко се споменава, поради което и е малко подценявана.

Основни параметри на Hive 5

Положително за Hive 5 от моя гледна точка:

 • Минимална инвестиция: 10 евро.
 • Лихва: 12-15%
 • Гаранция за обратно изкупуване (Buyback Guarantee) – 60 дни (инвестиция + лихви и за времето на просрочие)
 • Видове кредити: потребителски краткосрочни (до 30 дни) и бизнес кредити до 90 дни.
 • Наличност на кредити: да, няма кеш драг.
 • Автоматично инвестиране: да.

Недостатъци:

 • Относително малка диверсификация.
 • Няма вторичен пазар.
 • Не е регулирана.
 • Млада – от 2022 година.
 • Обикновено няма кешбек кампании и бонуси за нови инвеститори- реално това лично аз го считам за нещо положително, защото означава, че платформата няма нужда да прави специални кампании за набиране на повече инвеститори или пари. Напротив, в някои случаи такива кампании и то, ако са чести, могат да са признак, че има недостиг на средства.

Оригинатори и видове кредити

В момента има три оригинатора:

 • Eksprespozyczka.pl – полски бизнес кредити – до 3 месеца с 13% лихва, до 30 дни с 12,5% лихва. Собственост на Hive Finance.
 • Finjet ES – испански кредити – бизнес кредити до 3 месеца с 15% лихва и потребителски кредити до 30 дни с 14,5% лихва.
 • Ruptela – литовски кредити от типа „Купи сега, плати по-късно“ с 12% лихва.

До момента не съм виждала кредити в други P2P платоформи от вида „Купи сега, плати по-късно“, затова ще напиша малко повече за тях.

Кредитите „Купи сега, плати по-късно“ са тип краткосрочно финансиране, при което купувачът получава стоката, а плащането е разсрочено във времето.

В Hive 5 се предлагат от Ruptela – фирма, която изработва  GPS устройства за проследяване. Клиентите са основно от тежкотоварния транспорт (83%) и лекотоварния транспорт (11%) и са в повече от 127 държави.

Фирмата е основана през 2007 г. и от основаването й до момента кредитните загуби не са надвишавали 2%.

Ето как са разпределени като присъствие в платформата различните видове кредити и оригинатори:

Hive 5 оригинатори и видове кредити

Бъдещи планове: От Hive 5 съобщиха, че планират разширение през 2024 г. с предлагане на кредити от Румъния.

Регистрация и депозиране

Регистрациятав Hive 5 е стандартна. След като впишете имейла си, ви изпращат парола за достъп.

Получавате временна парола, след което от линка в имейла отваря прозерец за смяна на паролата с такава по ваш избор. Трябва да съдържа поне една буква (да не е само от цифри) и да е с дължина от 8 до 16 знака.

Следва вписване на информация за имена, държава, адрес и телефонен номер.

След като завършите регистрацията, ще трябва да потвърдите самоличността си – най-добре през телефон.

Трябва да се направи снимка в реално време на документ за самоличност и да си направите селфи.  Процесът на проверка на самоличността е много лесен и обикновено отнема до 5 минути.

Депозиране

Има два начина, но само банковия трансфер може да се ползва от България.

При ръчния банков превод, копирате банковите данни, предоставени в раздел Депозит и съоветно си влизате в електронното банкиране (или пък на каса) и правоте превод от ваша банкова сметка.

Обработката на плащането обикновено може да отнеме до 2 работни дни. След като средствата бъдат получени, получавате имейл за потвърждение.

В помощната секция на платформата има интересна информация обикновено кога се получават парите в зависимост от часа на извършване на банковия SEPA превод:

Час на трансфера Приблизително време на получаване в акаунта
23:00 PM – 9:30 AM 11:15 AM
9:30 AM – 12:00 PM 13:45 PM
12:00 PM – 14:30 PM 16:15 PM
14:30 PM – 16:00 PM 17:45 PM
16:00 PM – 23:00 PM На следващия работен ден в 9:00 AM
По време на уикенда На следващия работен ден в 9:00 AM

Разбира се, трябва да имате предвид, че това са приблизителни статистически данни.

Гаранция за обратно изкупуване (bayback)

В случай, че плащанията са забавени с повече от 60 календарни дни, оригинаторът на заема поема задължението да изкупи инвестицията с всички натрупани лихви.

По време на 60-дневния период на обратно изкупуване лихвата се изчислява при същите условия като периода на заема. Когато заемът бъде изкупен обратно, тези приходи се кредитират към вашия баланс заедно с главницата и лихвата, спечелени за целия период.

Истината е, че опитът ми до момента показва, че по принцип много рядко има кредити в закъснение. Ето, например, как изглежда статистиката ми в момента – няма нито един кредит в закъснение:

Hive 5

А ето и официалната статистика за всички кредити в Hive 5 към момента:

Hive 5

Автоматично инвестиране

В Hive 5 може да се инвестира ръчно и да се настрои автоматично инвестиране.

Автоматичното ивнестиране става от Investment > Automated strategies

Автоматично инвестиране в Hive 5

 • Name: можете да си напишете каквото искате име. Аз имам две настройки и съм си ги наименовала с минималния процент, който съм заложила.
 • Portfolio size, €: Максималната сума до събирането на която ще работи автоматичното ивнестиране. При мен съм разделила сумата межбду двете настройки, като съм сложила по-голяма на стратегията с по-висока минимална лихва.
 • Originators: можете да определите в кредити на кои оригинатори да инвестирате – лично аз съм чекнала всички.
 • Loan term, days: В кредити с каква продължителност искате да инвестирате – в случая, аз съм заложила като максимум 90 дни, защото такива са бизнес кредитите, които са с по-висока лихва (целя се в 14%).
 • Interest rate, %: Тук важната част е каква минимална доходност ще напишете. Максималната не трябва да е по-малко от 16%, защото понякога се появяват (макар и рядко) и такива кредити). Ако заложите 14% като минимална лихва, на практика изключвате възможността за инвестиране в кредити на Ruptela, защото те са с 12%.
 • Do you want reinvest? Дали искате като си получите главницата и лихвите отново да инвестирате. Ако искате да е автоматично инвестиране, е нормално да искате да реинвестирате.

Има ли кеш драг

Може да звучи невероятно, но и по този показател Hive 5 имат чудесни резултати – на практика кеш драг може да се каже, че няма.

Влизам рядко в платформата (около един път на месец, все пак да проверя какво се случва) и до момента не съм видяла неинвестирани средства, освен ако става въпрос за сума под 10 евро, тъй като те няма как да бъдат инвестирани при минимална сума от 10 евро за инвестиране в кредит.

Възможно е да се стигне до кеш драг, ако направите твърде ресктриктивни настройки на автоматичното инвестиране. Например, видели сте, че има кредити с 15% лихва (обикновено това са бизнес кредитите до 90 дни) и сте настроили да се инвестира само в такива кредити.

Теглене

За да изтеглите налични средства, просто кликване на бутона Withdrawl и вписвате колко искате да изтеглите от свободните средства. Парите се получават автоматично на последния банков акаунт, от който сте депозирали (няма възможност да избирате).

Нямаше никакъв проблем за теглене към Paysera акаунт.

До момента съм теглила няколко пъти, като основно го направих в края на 2023-а година при новината, че в Полша се забранява пускането на полски потребителски кредити в P2P платформи.

Въпреки че от Hive 5 изпратиха специално съобщение, че ще предприемат мерки (дотогава в платформата имаше само полски потребителски и бизнес кредити), аз предприех лични превантивни мерки и изтеглих почти всичко.

Няма вторичен пазар, но тъй като кредитите са краткосрочни, сумата се събра доста бързо и нямах никакъв проблем с тегленето, а предполагам, че е имало и други като мен, които са прибегнали до същото действие. Това не създаде затруднения на платормата.

Отзивчивост на съпорта

За връзка с поддръжката на Hive 5 има два начина:

 • на имейл support@hive5.co
 • чрез чата в платформата

До момента съм търсила 2 пъти контакт с поддръжката на платформата по имейла (не беше спешно). И двата пъти отговорът бе в рамките на деня.

Трябва да се има предвид, че имат работно време – от 8.00 до 17.00 ч. от понеделник до петък, така че няма как да се очаква в петък през нощта да зададете въпрос и да има отговор още на другия ден.

Такси и данъци

В платформата няма никакви такси.

Доходите от Hive 5 трябва да се декларират в България и съответно да се заплати 10% данък.

Данъчен отчет се вади лесно – от Account Settings (като кликнете горе вдясно върху стрелката до името ви) и след това Tax report (вижте още в статията Как да извадя Tax Report от P2P платформи).

Програма за лоялност

От месец март 2024 г. в Hive 5 има програма за лоялност с три нива:

 • Navigator: за инвестиции между 5,000 евро и 10,000 евро се получават допълнително +0,5% лихва.
 • Voyager: за инвестиции между 10,000 евро и 20,000 евро се получават допълнително +0,75% лихва.
 • Pioneer: за инвестиции над 20,000 евро се получават допълнително +1% лихва.

Всеки 5-ти ден от месеца се прави проверка и ако има инвестирана съответната необходима сума, се добавя и бонуса.

Условие за участие в програмата: трябва да сте били в платофмормата повече от 90 дни.

Както споменах в началото, ако търсите някакви бонуси за нови абонати, то такива няма, както и до момента не е имало кешбек кампании.

Ако това за вас не е проблем, а добър знак (както аз смятам) и имайки предвид написаното до тук, както и като прецените рисковете, то

Регистрирай се в Hive 5 и печели до 15% лихва

Вашият коментар