За мен

Накратко – майка на средна възраст 🙂 Скоро ще навърша 50 години и реших, че е крайно време да помисля за пенсионирането си.

От поне 2 години чета за инвестиции, наблюдавам поведението на различни хора, които поне виртуално се считат за инвеститори. Съставих някакво мнение кое е добре да вземем предвид и кое е празни приказки и реших, че е крайно време да започна малко по малко да прилагам прочетеното.

Не започвам съвсем отначало, защото не съм от тези „инвеститори“, за които петцифрена сума изглежда като суперголяма, а шестцифрената е мечта.

Не започвам съвсем отначало, защото преди това инвестирах в собствен бизнес, който продължава да работи и то добре. Съгласно официалната статистика в първата година след регистрацията си оцеляват 80% от фирмите, а по-малко от 5% имат по-дълъг от 5 години живот. Е, моят бизнес е на повече от 10 години, значи по този параграф бива.

Не започвам съвсем отначало, защото преминах (и преминавам) и през недвижимите имоти като инвестиция, но е крайно време да продължа и с друго.

И така, спрях се на два избора за следваща стъпка – Peer-to-Peer (пиър ту пиър, P2P) инвестиции и акции. Идеята не е да се търгува, нямам време за това, а малко по-лежерно да вървят нещата.

Освен това, според мен, заедно с инвестирането човек трябва да мисли и за спестяването (за да има какво да бъде инвестирано), така че ще споделям и някои мои открития в тази посока.

Няма да се правя на експерт! Идеята е да проследявам моите стъпки, какво съм направила и какво е постигнато, така че евентуално да бъде от полза както за мен (като дневник), така и за други, които искат да опитат от същото.

От тази гледна точка всичко, което е написано тук, не е финансов съвет, просто защото не съм способна да съветвам други, след като самата аз се уча. Това е споделен опит и всеки сам трябва да реши как ще се възползва от този опит. Може да се окаже, че след известно време съветът ми ще е „Не се занимавайте с това!“ 🙂

В някои от случаите ще има реферални линкове, от които ще печеля аз, но ще печели и всеки, който ги използва. Аз самата преди всяка регистрация в P2P платформа търся изгоден реферален линк от някой друг, така че още отначало да имам допълнителен бонус.

Ами…ако искате да видите моя успех (или моя провал), просто посещавайте това място от време на време. Пожелайте ми успех.