Cashlend.bg – плащане без забавяне

Cashlend е българска P2P (peer-to-peer) платформа, в която увеличих инвестицията си през тази година с оглед на по-бързо реинвестиране на средствата и съответно по-добър доход.

Оригинатори в тази платформа са:

  • Моят кредит ЕООД (https://mycredit.bg/)
  • Кредекс ООД (https://credex.bg/)
  • СН Финанси ООД (https://krediti.com.mk)

Припомням, че кредитен оригинатор означава небанкова финансова институция, която е регулирана. Например, Моят кредит ЕООД е регистрирана в Българската Народна Банка с регистрационен № BGR00374. На практика, оригинаторът е фирмата, която отпуска заеми на физически лица със собствени средства. Те дават заеми до 5000 лв без обезпечение и до 200 000 с обезпечение.

Когато инвестираш в кредит, предложен от оригинатора, това означава, че той е дал заем на някого, след което предлага физически лица чрез P2P платформата да се включат в това кредитиране срещу част от лихвата.

Платформата е основана 2016 година, но реално започва работа през 2018-а година.

Доходност

Доходността зависи от това в кредити на кой оригинатор ивнестираш и колко често реинвестираш, т.е. с получените лихви закупуваш нови кредити.

В Cashlend получаваш всеки месец главница плюс лихва като това дава възможност да повишиш крайната доходност.

Лихва при инвестиране в кредити на Моят кредит 

От 01.02.2022 г. месечната лихва е 0,7% (8,4% годишна лихва), като при инвестиране по формулата за сложна лихва  се равнява на 15,16% годишно и XIRR 16,34%

Лихва при инвестиране с кредити на Кредекс

Месечната доходност на „Кредекс“ ООД е 1,0% (12% годишна лихва), като при инвестиране по формулата за сложна лихва се равнява на 21,45% годишно и XIRR 23,69%, при инвестиция в 12 месечен кредит.

Лихва при инвестиране с кредити на СН Финанси

Месечната доходност на СН Финанси варира от 0,5% до 0,75%, като при инвестиране по формулата за сложна лихва е 11,6%-13,45% годишна доходност и XIRR 12,23%-14,37%

Ако се чудите как така уж годишната лихва е 6%, а после изведнъж става годишна доходност 11,26%, това е свързано с магията на сложната лихва 🙂

Пример: В момента в платформата има кредит на СН Финанси за 441,94 лв. за 12 месечен период. Ако го закупя, всеки месец ще получавам в портфейла си по 39,56 лв. Ако не правя нищо повече и тези пари си стоят неинвестирани, то в края на годината, моята печалба ще бъде 32,77 лв., което е 7,4% годишна лихва.

Ако, обаче, всеки месец реинвестирам получените 39,56 лева в нов кредит, то ще започна да получавам лихви и по тях. По този начин с натрупване годишната лихва за тези инвестирани 441,94 лв ще е 13,42%. Разбира се, това ще бъде ако успявам всеки месец да закупувам нов кредит с получените плащания по кредит, в който вече съм инвестирала.

Моят опит: За 2021 г. съм била точно 3 месеца в платформата и съм инвестирала само в кредити на СН Финанси. Месечният ми доход е 0,64%, което прави годишна лихва от 7,7%.  Трябва да се има предвид, че поради  по-малката инвестирана сума имаше доста дълги периоди, в които налични средства не се реинвестираха.

Трябва да уточня, че предлаганите кредити не са много и тези с по-високата лихва – на Моят кредит и Кредекс свършват за части от секундата при пускането им в платормата (всеки работен ден в 18.30 ч.). Не знам как успяват другите, но аз все още не съм имала късмета да видя такива кредити налични дори и като „заседна“ в платформата в точния час.

Мен лично ме удовлетворяват и кредитите на СН Финанси, каквито има постоянно налични.

+ Още нещо, което ми харесва като концепция на платформата е, че на точното число на падежа за месеца ти изплащат съответната сума. Няма забавяния, да чакаш 30 или 60 дни в очакване кредитополучавателят да си плати и ако това не се случи, тогава да се изплати главницата с лихвата (т.нар. bayback). Получаваш, когато трябва и колкото е обещано.

Регистрация

Регистрацията протича по стандартния начин – след въвеждане на базовите данни (имейл, парола и имена), трябва да се потвърди имейла, след което влизаш в профила си.

При влизането е необходимо да попълниш данни за лична карта и съответно да потвърдиш  адреса си. След качването на данните, както и при другите P2P платформи, трябва да се изчака одобрение от администратор.

Можете да избирате между български и английски език на сайта на платформата.

Добавяне на средства

Захранването на сметка е възможно само чрез банков превод. Сметката е в Първа инвестиционна банка. Какво точно трябва да се направи се вижда лесно като се кликне на Add Funds (Депозиране) в менюто. Визията е доста изчистена, така че няма как да се обърка човек.

 

Особености на инвестирането в Cashlend

Първо ще уточня, че инвестирането е само в левове, тук няма избор във валутата

Важната специфика на тази платоформа е, че за разлика от други, тук инвестицията е в пълната сума на кредита, т.е. не можеш в много кредити по малко, да кажем да инестираш 1000 лева чрез закупуване по 10 лв от 100 кредита.

Например, ето какви кредити има налични в момента – минималната сума, с която трябва да разполагаш във виртуалния портфейл е 244,47 лева:

Аз в момента имам в портейла си 120 лева и не мога да ги реинвестирам, т.е. те стоят без да „работят“ и водят до кеш драг (виж статията „Какво е кеш драг и XIRR„). Поради тази причина и реших да увелича депозираната сума в платформата – така много по-бързо, в рамките на 3-4 дни вече имам достатъчно получени плащания, които мога да реинвестирам.

Друго, на което искам да обърна внимание е, лихвата, която виждате в описанието на кредита. В този случай пише „годишен лихвен процент 13,39%. Това е лихвения процент, изчислен с калкулатора за сложна лихва, а не лихвения процент по кредита.

Ако инвестирате в някой от кредитите на картинката, но не реинвестирате получените плащания, то годишната лихва ще бъде доста по малко. За да се ориентирате, е достатъчно да кликнете на номера на кредита, където ще видите информация като тази:

 

Друга специфика на инвестициите в Cashlend е, че за да се потвърди закупуването на кредита, е необходимо да се въведе код, който получавате на имейла, с който сте регистриран. Кодът получавате по следния начин:

След вписване на кода, кредитът бива закупен, а на имейла си получавате копие от договора за съответния закупен кредит.

Фейсбук група на Cashlend

Cashlend имат своя поверителна група във фейсбук, в която може да обменяте информация с други инвеститори или да задавате въпроси. В групата се приемат само активни ивнеститори в платформата.

В интерес на истината групата не е особено активна, но там собствениците на платформата публикуват новини и промени. Пак в тази група бе направено и проучване кое време на деня е най-предпочитано за публикуване на новите кредити.

Бонуси

Към момента Cashlend не предлага бонуси за нови инвеститори, което е съобразено с това, че нямат проблеми с изкупуването на кредитите, които се пускат.

Вашият коментар