Резюме на книга: Бизнес школа за хора, които обичат да помагат на другите

Това е една от книгите на Робърт Кийосаки в екип с Шарън Лехтър от поредицата за богатия татко. Първото й издание е през 2001 година. Подзаглавието на книгата е „Ценностите на мрежовия маркетинг (освен правенето на пари)“.

Ако от подзаглавието сте решили, че става въпрос за т. нар. multi level marketing (MLM), то сте на прав път. В по-голямата си част книгата възхвалява мрежовия маркетинг, хората в него и на какви хубави неща ни учи.

На различни места са вплетени и класическите постановки от другите книги на Кийосаки. Ако вече сте ги чели, то няма с какво да ви изненада. Понеже аз съм ги чела преди доста години, ето някои от нещата, които ми направиха впечатление:

„Най-богатите хора на земята изграждат мрежи. Всички останали се обучават да търсят работа“.

Тук не става въпрос за МЛМ, а за това, че за да направиш добър бизнес, трябва да имаш подходящите приятели и обкръжение. Нещо, което вероятно сте чули/прочели във всяка една книга за самоусъвършенства или за забогатяване.

Богатите мрежуват с бо­гати, бедните – с бедни, а заможните се движат с други заможни. Ако искаш да станеш богат, трябва да мрежуваш с хора, ко­ято са богати или които могат да ти помогнат да станеш богат. Мнозина си прекарват живота в компанията на хора, които ги дърпат назад финансово.

Общо взето това отговаря на една наша поговорка, която гласи „Кажи ми кои са приятелите ти, за да ти кажа какъв си“.

Посланието ни казва, че в момента, в който поставим своите цели за изграждане на свой бизнес, трябва да подбираме приятелите си в съответствие с нашия приоритет. От личния си опит бих казала, че това е доста трудна задача, но е наистина вярно. Понякога дори за да имаш с кого да обменяш идеи, практики и т.н.

Другата идея на изграждането на мрежа, е да не се спираш и концентрираш само в едно – дали ще изградиш верига от ресторанти, като делегираш управлението и на други хора или пък ще изградиш мрежа от бизнеси, които се допълват един с друг, това е нещото, което рпави разликата между малкия и големия бизнес.

Разликата между собственика на малък и собственика на голям бизнес се дължи просто на размерите на техните мрежи. Макар да притежават бизнес, много от собствениците на малък бизнес не изграждат мрежа. Накратко, най-богатите хора на света са забогатявали и продължават да забогатяват, като изграждат мрежи.

„Ако искаш да забогатееш, трябва да станеш собственик на бизнес и да инвестираш“

Идеята е, че е за предпочитане да натрупаш някакъв капитал, да постигнеш редовни приходи и след това да започнеш да инвестираш, отколкото да заделяш някакви дребни суми всеки месец от заплатата си.

„Изграждането на собствен бизнес е най-добрият начин за забогатяване. След като изградите бизнеса си и стабилизирате притока на пари, можете да започнете да инвестирате в други активи.”

Както и в другите си книги, Кийосаки набляга на това, че трябва да избягаш от работата „на заплата“, т.е. да не си зависим от работодател, а самият ти да бъдеш работодател.

От първите страници на книгата внушението, което се създава е, че да направиш собствен бизнес и да печелиш е лесно. Например, като сравнение са описани „други методи за забогатяване“ и един от тях е да забогатееш чрез къртовски труд. Негативите, които се отбелязат за този начин са, че „забогателите чрез него хора често нямат време, за да се насладят на парите и на живота“.

Аз бих коментирала, че създаването на печеливш собствен бизнес не е лесна работа и се изисква наистина къртовски труд, за да достигнеш до ниво, при което да намалиш темпото, защото си доволен от приходите.

Но ако искаш да продължиш да разрастваш бизнеса си, продължаваш да полагаш къртовски труд. Попитайте който и да е бизнесмен колко часа дневно или седмично работи и отговорът вероятно доста ще ви притесни, ако сте се надявали на лесно забогатяване.

За един от начините за забогатяване „като инвестираме“ авторите ни обещават да разкрият тайната по-нататък в книгата, а именно „как да станете инвеститор, преди да рискувате парите си“. Нека да видим…

Мисленето е най-трудната работа на света. Ето защо толко­ва малко хора се захващат с нея.

Ако се обградиш с хора, които са умни,  на теб ти остава само да мислиш и да изградиш стратегията. Не е необходимо ти самият да знаеш абсолютно всичко, свързано с твоя бизнес,  необходимо е да намериш подходящите хора със знания.

11 ценности, свързани с мрежовия маркетинг

В следващите глави Кийосаки коментира 11 ценности, свързани с мрежовия маркетинг:

В изложението за първата ценност, наречена „Истински равна възможност“ общо взето в много страници биваме убеждавани колко алтруистичен е този бизнес, как лидерите на подобни бизнеси са едни от най- интелигентните, мили, етични и морални хора, колко търпеливи са компаниите в този бизнес и дават равни възможности за всички.

„Променящо живота бизнес обучение“

„Първата причина да препоръчвам мрежовия маркетинг е не­говата система за обучение“ – пише Кийосаки.

В МЛМ хората по върховете, които обучават, трябва да имат успех в реалния свят – иначе те няма да са на върха. В традици­онните бизнес-училища не е задължително да си успял в реал­ния свят, за да учиш другите на бизнес. Може би именно затова преподавателите в света на традиционното бизнес-обучение не печелят толкова, колкото някои от инструкторите по мрежов маркетинг.

Макар да не съм фен на МЛМ, аз мога да направя изводите си и за други видове бизнеси, а също и за инвестирането. Най-добрите учители са тези, които споделят своя практически опит. Ако четете в различни групи за инвеститори, блогове и други, със сигурност в някакъв момент ще започнете да разпознавате кога някой говори от личен опит и кога знанията са повече теоретични или частични.

Забелязвам това в някои съвременни финансови гурута, които са чудесен мотиватор за навлизане в света на инвестициите, но ако започнеш да ги следваш, виждаш, че се повтарят в общите приказки или не следват съветите, които дават.

Имах такъв случай наскоро, при който прочетох съветите, свързани със спестяванията и по-точно в кои банки на един гуру. На различни места въпросният гуру упорито съветваше да се отварят сметки в банки, които са клонове на чужди и съответно, ако се стигне до фалит, да се ползва фондът за възстановяване в съответната държава, а не българският – защото българският е вече изпразнен заради фалита на корпоративна тъговска банка (КТБ).

След това в един разговор във фейсбук група, същият гуру сподели в коя банка държи пари – банката беше от тези, които той не препоръчваше в статиите и книгите си.

Но да се върнем към МЛМ и писанията на Кийосаки за начина на обучение в този бизнес. Четейки всичко, което той пише, на човек направо му се приисква да отиде да се обучава в някоа МЛМ компания – ей така, за да израсне физически, духовно и емоционално в една изключително насърчаваща среда

Всички компании в системата на мрежовия маркетинг, които проучих, насърчават в еднаква степен и физическото, и умстве­ното обучение. Те окуражават хората си да се изправят лице в лице срещу своите страхове, като предприемат нещо, допуснат грешка, поучат се от нея и от целия този процес излизат по- силни умствено, емоционално и физически.

Дали е било така 2001-а година? Може би. Сега като че ли нещата не стоят така или поне не стоят така в България.

Преди няколко години, когато търсех недвижим имот за инвестиция, попаднах на брокерка, която работеше с голямо неудоволствие. Тя тогава беше въодушевена  от новия си бизнес, с който щяла да печели добри пари и да се оттърве най-накрая от обикалянето по имоти. Не коментирах нищо, защото всичко е възможно, а и моето мнение не означава, че трябва да спирам другите от пътя им.

След 2-3 години в търсенето на поредния инвестиционен имот отново попаднах на същата брокерка – все така с неудоволствие вършеше своята работа, без да забогатее или да изглежда по-израстнала духовно или емоционално.

Приятелите, които ще ви издърпат нагоре, вместо да ви повлекат надолу

Кийосаки разглежда влиянието на приятелите ни върху успеха на нашите начинания в светлината на негативизмите срещу МЛМ. Отново се връща към квадрантите от книгата си „Четирите потока на парите“ и отделя няколко страници за да преповтори основната информация:

„Четирите потока пари“ на богатия ми татко можете да си представите като квадрат разделен на четири квадранта:

  • „Н“ като „наемен работник, служител“.
  •  „С“ като „свободна професия“ и „собственик на малък бизнес“.
  •  „Б“  – „собственик на (голям) бизнес“.
  •  „И“ означава „инвеститор“.

За да разберете в кой квадрант се намирате трябва просто да видите от кой квадрант идват парите ви.

Фактът, че имаш успех в някой квадрант, например „С“, „Н“ или „Б“, не означава, че ще успееш и в квадрант „И“.

Бизнесът в сферата на мрежовия маркетинг е в квадрант Б – пише Кийосаки, защото „системата на мрежовия маркетинг е замислена така, че да може да се разширява и да включва много повече от петстотин чове­ка. Освен това потенциалът за доходи от този бизнес е теоре­тично неограничен, докато потенциалът да доходите в квадрант „Н“ и „С“ често е ограничен, защото това, което сте в състояние да произведете като отделен индивид, също не е безкрайно.“

Петгодишния план

Друга интересна част от книгата е свързана с петгодишния план. Ако искате да преминете от един квадрант в друг, дайте си пет години.

Отделете време не само за да учите, а и за да се отучите. За някои хора най-трудното при прехода от лявата към дясната страна на квадранта е да се отучат от гледната точка на квадранти „Н“ и „С“. Веднъж щом се отучите от онова, което сте научили, промените стават по-лесни и по-бързи.

Ако искате да започнете нов бизнес, да придобиете ново умение, да направите промяна в живота си, дайте си пет години – не за да отлагате, а интензивно да работите за желаната промяна. Не се отказвайте твърде рано.

Прост план за финансова свобода

„Запазете си сегашната работа и започнете да изграждате бизнес през свободното си време. Веднъж щом бизнесът започне да изкарва пари, следващата стъпка е да си запазите работата и да се заемете да купувате недвижимо имущество с парите, които ви носи бизнесът. По този начин си осигурявате два типа активи, вместо цял живот да се трепете за пари.“

„След като изградите своя бизнес и той започне да носи ста­билни приходи, можете да започнете да инвестирате в други ак­тиви.“

Това са идеите, които вече сме прочели в „Четирите потока на парите: Пътеводител към финансова свобода“ и „Преди да напуснете работа“.

Ако не сте ги чели, то за вас ще е интересно да разгледате основните концепции и да вземете най-полезната информация, като например:

Умните хора, които са без емоционална и финансова интелигентност, забогатяват извънредно бавно, защото играят прекалено предпазливо на играта на пари. Често, тъй като работят в „Н“ квадрант, дават по-голям процент от прихо¬дите си за данъци, не инвестират разумно, държат парите си в банката и следователно получават минимална лихва, а малкото, което печелят от лихва, се облага с най-високите съществуващи данъци.

Малко по-нататък следва странен съвет, без обосновка: „Купувайте луксозни стоки за бита“ – от обяснението към въпросния съвет не става ясно защо. Четем само колко богат е станал Кийосаки със своя бизнес и как може да се позволи всичко.

Последната глава на книгата е със заглавието

„Как бихте могли да се възползвате от същите данъчни облекчения като богатите“

Тя всъщност е от три странички и просто повтаря основната „Богат татко, беден татко“. В интерес на истината, когато преди години прочетох тази книга, тя доста ме впечатли, но това, което наистина запомних, бе именно:

Когато работиш на за друг работодател, първо плащаш данъците, след това харчиш.
Когато имаш собствен бизнес (собствена фирма) – първо харчиш, след това плащаш данъци.

Това е така и в българското законодателство:

Когато работиш на трудов договор, работодателят плаща всички осигуровки и 10% данък общ доход и ти получаваш чистата сума, която харчиш, както намериш за добре, например за да си купиш нов телефон или компютър.

Например при брутна заплата от 2000 лева, от тях се отчисляват 275,60 за осигурителни вноски, а след това се плаща и 10% данък на останалата сума, т.е. плащаш данък общ доход от 172,44 лв. Като краен резултат получаваш 1551,96 лв. След това може да си купиш нов телефон, ако искаш

Когато имаш собствен бизнес и получиш приход от продажба 2000 лева, то тази сума все още не се облага с данък. След като направиш всички разходи, необходими за работата на фирмата, например си купуваш нов телефон, се гледа колко е останало и това е печалбата, на която плащаш 10% данък.

В резюме

Ако искате да бъдете надъхани да започнете кариера в мулти левъл маркетинга – прочетете книгата. За съжаление има вероятност след това реалността бързо да ви върне в начална позиция.

Имам чувството, че някой е поръчал на Кийосаки написването на книгата или пък просто се е чудел вече за какво да пише.

70% възхвала на МЛМ, 30% повтаряне на неща, които можем да намерим в предишните му книги. В добавка, както и при много други подобни автори след третата им книга, ще намерите честа препратка към други книги и към сайта с цел да поискаш да ги купиш или да се възползваш от услугите, които се предлагат.

Ако искате да я прочетете

Ако, все пак, искате да прочетете тази книга има два начина:

  • да си я закупите – тя е със скромната цена от 6 лева.
  • да я прегледате от този линк.

Вашият коментар