Бюджет 1000 – януари 2022

Дойде време да отчетем първия месец от нашия експеримент, наречен Бюджет 1000 – двама възрастни в София с 1000 лева на месец.

Да припомня – идеята е да проверим как ще се чувстваме, ако на месец харчим не повече от 1000 лева на месец. Първоначално решихме в тези 1000 лева да не се опитваме да включваме т. нар. режийни разходи (парно, ток, вода, телефон), но нека да видим и с тях какво ще се получи.

Не ползваме някакви специални приложения за проследяване на разходите. Просто събираме касовите бележки и нанасяме в елементарна екселска таблица.

Разделили сме разходите на пет вида:

  • режийни (ток, вода, парно, интернет и телевизия, телефони, такси за етажна собственост)
  • храна (включително храната на домашните любимци – котка и рибки)
  • здраве (тук е всичко – от дамски превръзки до лекарства и медицински изследвания)
  • дом и кола (поддръжка на дома – крушки, домакински уреди и пр.; поддръжка на автомобила и гориво)
  • развлечения (книги, игри, заведения, културни мероприятия и пр.)
  • други (всичко, което не можем да вкараме в някоя от горните графи; тук са и цигарите).

Не вписваме само суми, в повечето случаи и уточняваме какво точно е закупено.

А ето и нашият резултат за месеца:

Вид Разход
Храна 167,44 лв.
Здраве 65,33 лв.
Дом и кола 40,06 лв.
Развлечения 270 лв.
Други 241 лв.
Общо изхарчени 783,83 лв.
Остатък от бюджета 216,17 лв.
Допълнителен разход за режийни 294,42 лв.

Както се вижда, ако не броим режийните, както беше първоначалния план, сме доста добре и даже сме спестили  почти 25%. Засега решихме да ги оставим и да не бързаме да ги харчим. Сумите, които остават от бюджета, отделяме в друг „плик“, така че ще видим кога и как ще ги изхарчим.

Трябва да се има предвид, че този месец си позволихме две глезотийки, една от които е в графа развлечения. Закупихме си ето този красавец:

След кратко проучване, го намерихме в Extreme Digital с най-изгодната цена – при положение, че на други места му искат над 350 лева, от този магазин се сдобихме с лего конструктора за 255 лева. Сега остава да му се насладим.

Честно казано, за първи път ще сглобявам Лего, но трябва да призная, че разглеждайки всички възможности, се ентусиазирах и само чакам да се появят внуците – със сигурност ще растат с Лего подаръци от мен.

Този месец не сме излизали по заведения, не само защото нямаме сертификати, а и защото най-хубавите глезотии за хапване си ги правим в къщи и то с удоволствие.

Приготвянето на нещо различно и експериментирането с нова рецепта е един от моите начини да разтоварвам от стреса. Например този месец в графата „Дом и кола“ един от разходите ни беше за домашен уред за сушене на плодове и зеленчуци. Сушените ябълки станаха страхотни и определено си ги ползваме вместо бонбони, като ни се прияде сладко.

В графата „Други“ пък има и друга глезотийка, която, според мен,  трябва да е в „здраве“, но съм оставила на половинката да решава кое къде ще сложи. Очевидно красотата не се брои за здраве и затова дарсонвалът не е там. Нямаше да се учудя, ако беше сложено и в графа „развлечения“.  За това апаратче отделихме от бюджета 85 лева.

Това уредче дори може да се нарече „инвестиция“ – с леко намигване, разбира се 🙂

Дарсонвалът се предлага от козметичните салони като процедура за освеждаване на лицето или като терапия за коса с цена от 10 до…N лева. Обикновено се съчетава и с разни други процедури, при което цената и отделеното време за това расте.

Вероятно е хубаво да се поглезиш по този начин, но аз не съм фен на посещенията в козметични салони – не от гледна точка разходите, а на усещането.

Накрая, за противниците на тютюнопушенето, ще споделя, че цели 156 лева, т.е. повече от 10% от месечния бюджет, този месец са изхарчени за цигари (за двама човека).

Не всички са изпушени още, но ако някой смята да ме убеждава как ще спестя мнооого пари, ако не пуша, ще завърша месечния отчет с този стар хубав виц:

– Пушиш ли?
– Да.
– По колко кутии на ден?
– 3.
– Колко струва 1 кутия?
– 10 долара.
– И от колко години пушиш?
– От 15 години.
– Значи, ако една кутия струва 10 долара, а ти пушиш по 3 кутии на ден, харчиш по около 900 долара на месец. За година се получават около 10 800 долара, нали така?
– Така е.
– Тоест за последните 15 години си похарчил над 162 000 долара за цигари?
– Явно е така.
– А замислял ли си се, че при правилно вложение на спестените пари сега можеше да си купиш Ферари?
– A ти пушиш ли?
– Не.
– И къде ти е шибаното Ферари?

Вашият коментар