P2P платформата Moncera отвътре

Основни характеристики

 • Платформата е регистрирана в Талин, Естония.
 • Оригинаторът е Placet Group, който оперира в Естония с три бранда: smsmoney.ee, smsraha.ee и laen.ee. Трите фирми са лицензирани като кредитни институции от Estonian Finansial Intelligence Unit
 • Moncera предлага предимно дългосрочни кредити над 12 месеца.
 • Moncera  няма вторичен пазар, но има опцията за обратно изкупуване – можеш да се откажеш от инвестицията до 14 дни, след като се инвестирал. След това също можеш да се откажеш, като тогава има такса 0.5%.
 • Може да се инвестира в потребителски кредити и в кредити, свързани с недвижими имоти.
 • Доходността е между 7 и 12%

Средна доходност от инвестиции в потребителските кредити – 10%

В сайта на Moncera на първа страница има слайдер, който да визуализира каква доходност ще имаш, ако инвестираш, който изглежда по следния начин:

От видяното заключавам, че самата платформа демонстрира, че  доходността е 10%. Дори и без слайдера, отделно има текст, който казва, че доходността от инвестиции в потребителски кредити е около 10%.

Да влезем вътре и да разгледаме наличните кредити и тяхната доходност:

Не съм поставяла никакви ограничения за продължителност или рейтинг на кредитите, просто филтрирах по доходност, така че да започва с тези с най-голяма доходност. Ето какво се получи:

Имаше и кредити с 6% лихва.

Доходност и продължителност на кредити за недвижими имоти

Втората възможност за инвестиране е чрез инвестиране в проекти с имоти. Ето какво налично има в момента:

В посочените случаи виждаме, че LTV (съотношението заем / стойност – колкото по-ниско, толкова по-добре) е добро.  При останалите предложения (с вече набран капитал) LTV е в различни стойности – има и по-ниски, но има и по-високи.

По отношение на продължителността: за наличните за инвестиране имоти продължителността е по-висока от това, което е моята цел. При едни по-спокойни времена вероятно не бих се притеснявала, но сега съм малко нащрек.

В интерес на истината има и проекти с малка продължителност от вече финансираните, някои от които с 9% възвращаемост. Ако обобщя наличните вече финансирани и налични за инвестиране имоти, ситуацията е следната:

 • общо 13 имота, от които 4 набират финансиране в момента (това е нормално, според мен, все пак платформата е от 2020 г.
 • с 6% лихва са четири
 • със 7% лихва са четири
 • с 9%лихва са 3
 • с 11% лихва са 2
 • шест са с продължителност до 12 месеца

Всички налични проекти можете да видите на тази страница.

Bayback гаранция за инвестициите в недвижими имоти

Какво виждате на скрийншота за два от имотите има надпис, че има bayback гаранция от Placet Group (собственика на платформата)

Това е доста интересно, защото обикновено за инвестиции в кредити за недвижими имоти такава гаранция няма. В случая Placet Group обещава гаранция за обратно изкупуване в случай на закъснение на кредитополучателя за повече от 60 дни.

След като разгледах възможностите на платформата, реших че няма да я отписвам съвсем и вероятно бих инвестирала в кредит за недвижим имот, който е по-кратък, с добра възвращаемост и bayback гаранция.

За съжаление няма възможност да се настрои получаване на съобщение за нови проекти. Това означава, че трябва да влизам периодично, за да проверявам.

Възможно е да се настрои автоматичното инвестиране с желаните от мен параметри, но тъй като вероятността да се появи такъв проект е малка, не бих искала да депозирам няколкостотин евро, които да отлежават точно в P2P платформа.

Бонус за регистрация

За съжаление, в момента Moncera не предлага бонус за регистрация на нови инвеститори. Ако все пак, сте решили да се регистрирате и искате да ме потупате по рамото за свършената работа, то ще се радвам да използвате този линк.

Бонус ще получа само аз, но той няма да увреди вашата доходност.

ИНВЕСТИРАЙ В Moncera

Вашият коментар