P2P платформата Moncera отвътре

В началото на моя път в P2P инвестирането (не че сега съм много напред) бях малко хаотична. Нещо ме грабваше и решавах да опитам дадена платформа.

Понякога, обаче, наличната информация се оказва недостатъчна (или пък моето проучване) и когато вляза в платформата и я проуча отвътре, разбирам, че не е за мен.

Такъв е случая и с Moncera, която е относително малка платформа, а освен това е и млада – появява се през 2020 година.

В ревюто в P2P Empire видях следната обобщена информация:

Moncera P2P

Това изглеждаше приемливо.

Честно казано, сега отново чета ревюто и виждам неща, които би трябвало да ме откажат още на онзи етап. Нямам никаква представа какво ме е накарало да се регистрирам в тази платформа с цел използването й.

Не оценявам платформата като добра или лоша, защото нямам достатъчно опит за това, просто не пасва на моето виждане по въпроса към момента, а то е да се придържам към инвестиции в по-краткосрочни кредити  и да правя всичко с възможно по-малко „движения“.

Например сега, при ново внимателно прочитане дори само на това ревю, от което виждате скрийншот, забелязвам следната информация:

 • Moncera предлага предимно дългосрочни кредити над 12 месеца (всъщност вече има и с по-малък срок, но не и едномесечни)
 • Moncera  няма вторичен пазар. Все пак има опцията за обратно изкупуване, която е безплатна, ако се откажеш от кредита, в който си инвестирал до 14 дни. След това има такса 0.5%.

На практика, още информацията, че основно са дългосрочни кредити би трябвало да ме откаже. Но така или иначе съм си направила труда да се регистрирам, ще използвам случая да покажа как изглежда отвътре, какви  са лихвените проценти реално и какви кредити има налични.

В тази платформа има възможност за инвестиране в потребителски кредити и в кредити, свързани с недвижими имоти.

Доходност от инвестиции в потребителските кредити – до 10%

В ревюто на P2P Empire, което дори е актуализирано към 10.09.2021 г., все още стои информацията, че средната доходност e 10.4%, а вдясно виждаме описанието, че тази доходност може да достигне до 12%.

Да видим дали това е така.

В сайта на Moncera на първа страница има слайдер, който да визуализира каква доходност ще имаш, ако инвестираш да го наречем, калкулатор, който изглежда по следния начин:

От видяното заключавам, че самата платформа демонстрира, че  доходността е 10%. Дори и без слайдера, отделно има текст, който казва, че доходността от инвестиции в потребителски кредити е до 10%.

Да влезем вътре и да разгледаме наличните кредити и тяхната доходност:

Не съм поставяла никакви ограничения за продължителност или рейтинг на кредитите, просто филтрирах по доходност, така че да започва с тези с най-голяма доходност. Ето какво се получи:

С други думи най-високата лихва е от 8 % и то при кредити с продължителност 60 месеца (5 години). Трябва да се признае, че това са кредити от клас А, т.е. най-доброто и в други платформи, в които имаш възможност да филтрираш по рейтинг на кредита, често лихвения процент е подобен.

Ако сравня, обаче, с PeerBerry и Robocash, които се представят доста добре и стабилно, с техните съответно 10.5% (за краткосрочни кредити, каквито ме интересуват) , определено Moncera не се явява платформа, която да ме привлече.

Продължителност на потребителските кредити

Поради това, че имам притеснения как ще се развият събитията във финансовата сфера през следващите години, а и защото все още „опипвам“ територията на P2P инвестирането, предпочитам по-краткосрочни кредити. В най-добрия случай до 3 месеца, в средния до 6 месеца и по изключение до 12 месеца.

Да видим в настоящия момент какво се предлага в Moncera:

Обобщено: налични са 154 кредита (достатъчно) с лихва от 7%.

Сваляйки надолу летвата (т.е. срока на кредита), видях следното:

 • със срок до 9 месеца – 72 налични кредита, 6 или 7% лихва
 • със срок до 6 месеца- 24 налични кредита, основно с 6% лихва (имаше само два със 7%)
 • със срок до 3 месеца – 3 налични кредита, 6% лихва.

Това не бива да ме учудва, човекът добре си го е написал в ревюто, че платформата е за инвестиране в дългосрочни кредити. Даже надминава очакванията – все пак има нещо налично.

Доходност и продължителност на кредити за недвижими имоти

Втората възможност за инвестиране е чрез инвестиране в проекти с имоти. Ето какво налично има в момента:

В посочените случаи виждаме, че LTV (съотношението заем / стойност – колкото по-ниско, толкова по-добре) е добро.  При останалите предложения (с вече набран капитал) LTV е в различни стойности – има и по-ниски, но има и по-високи.

По отношение на продължителността: за наличните за инвестиране имоти продължителността е по-висока от това, което е моята цел. При едни по-спокойни времена вероятно не бих се притеснявала, но сега съм малко нащрек.

В интерес на истината има и проекти с малка продължителност от вече финансираните, някои от които с 9% възвращаемост. Ако обобщя наличните вече финансирани и налични за инвестиране имоти, ситуацията е следната:

 • общо 13 имота, от които 4 набират финансиране в момента (това е нормално, според мен, все пак платформата е от 2020 г.
 • с 6% лихва са четири
 • със 7% лихва са четири
 • с 9%лихва са 3
 • с 11% лихва са 2
 • шест са с продължителност до 12 месеца

Всички налични проекти можете да видите на тази страница.

Bayback гаранция за инвестициите в недвижими имоти

Какво виждате на скрийншота за два от имотите има надпис, че има bayback гаранция от Placet Group (собственика на платформата)

Това е доста интересно, защото обикновено за инвестиции в кредити за недвижими имоти такава гаранция няма. В случая Placet Group обещава гаранция за обратно изкупуване в случай на закъснение на кредитополучателя за повече от 60 дни.

След като разгледах възможностите на платформата, реших че няма да я отписвам съвсем и вероятно бих инвестирала в кредит за недвижим имот, който е по-кратък, с добра възвращаемост и bayback гаранция.

За съжаление няма възможност да се настрои получаване на съобщение за нови проекти. Това означава, че трябва да влизам периодично, за да проверявам.

Възможно е да се настрои автоматичното инвестиране с желаните от мен параметри, но тъй като вероятността да се появи такъв проект е малка, не бих искала да депозирам няколкостотин евро, които да отлежават точно в P2P платформа.

Бонус за регистрация

За съжаление, в момента Moncera не предлага бонус за регистрация на нови инвеститори. Ако все пак, сте решили да се регистрирате и искате да ме потупате по рамото за свършената работа, то ще се радвам да използвате този линк.

Бонус ще получа само аз, но той няма да увреди вашата доходност.

Вашият коментар