RoboCash

НОВИНИ

  • 28.08.2023: Бонусите са лоялност се променят.
  • 10.03.2023: Промяна в условията на рефералната програма – вече бонусът за нови инвеститори е 0,5% (а не 1%).

Втората платформа, на която се спрях и започнах да изпробвам е Robo.cash.

При нея нещата малко се усложняват спрямо Bondora Go&Grow, но все още няма нужда да преглеждаш, преценяваш и избираш кредити, в които да инвестираш.

Веднъж направиш ли си настройките добре, остава единствено да наблюдаваш резултатите.

Самата платформа е само с възможност за автоматично инвестиране, няма опция за избор. На някои хора това не им харесва, защото искат да имат пълен контрол, но за мен е добре дошло.

Така или иначе, засега се ориентирам към платформи, които чрез автоматично инвестиране дават добри резултати и не е необходимо постоянно да следя и избирам.

Какъв доход да очакваме

Лихвите за краткосрочните кредити постоянно варират малко нагоре или малко надолу – в зависимост от сезона, политическата или икономическата обстановка. Към момента състоянието е това:

Добре е да се следи как се променят лихвите, защото или трябва да оставите на ниските нива или да актуализирате редовно настройките на автоматичното инвестиране, така че винаги да сте в най-добра позиция.

В моите настройки за автоматично инвестиране съм избрала всички оригинатори, макар някои от тях да не дават желаната от мен лихва:

Оригинатори в Robocash

Регистрация

Разбира се, и тук потърсих реферален линк за Robo.cash, който би ми дал някакъв бонус. Чрез него, на 31-ия ден след регистрацията ще получа 1% от инвестираната сума като бонус за добре дошли. В моя случай това са си 5 евро – защо пък не.

Сега вече и аз си имам реферален линк и бихте могли да го ползвате – Robo.cash 0.5% bonus

При регистрацията в тази платформа се получи фал.Оказа се, че имейла, който използвам блокира входящите писма, предназначени за потвърждаване на регистрацията. Пробвах няколко пъти, не получих нищо (дори и в СПАМ) и се отказах.

Имах вече създадем профил, бях попълнила въпросника за политическите лица (и прането на пари), но профилът не беше потвърден. Хубавото беше, че дори да исках да вкарам някакви пари, платформата не ми даваше – при кликване на Add Funds не показваше сметката, а предупреждение, че все още няма как да стане тази работа.

Оказа се, обаче, че получих индивидуално внимание от поддръжката на платформата, без да се налага аз да търся тяхната помощ.

На имейла, който бях вписала, получих персонално съобщение за възникналите проблеми при регистрацията – те бяха два, а не един.

Влязох в профила си и смених имейла с друг, но отговорих от този с необходимата информация.

На следващия ден отново получих персонално съобщение, че всичко вече е наред.

Добавяне на пари

В тази платформа, както при Bondora Go&Grow също има ограничения в парите, които можеш да инвестираш, но са доста по-обемни и няма да стигна до такива размери.

Минималния превод е 10 евро, а максималният (за месец) е 25000 евро за физически лица и 10000 евро за юридически лица.

Внимание! Може да не успеете добавите пари с превод през Paysera.

В самия сайт на Robo.cash  е посочено следното:

Могат да се използват и такива системи за плащане като Revolut или Transferwise, ако тези системи могат да извършват директни плащания от вашия личен IBAN (предоставен ви от тях) към нашата платформа и с вашето име, посочено като подател.

Моята практика показа, че при опит за първо захранване на сметката през Paysera, преводът бе отхвърлен, т.е. първото депозиране трябва да бъде от нормална банкова сметка. След това вече няма проблем с депозирането от финтех компания.

Стратегия за инвестиране

Не откривам топлата вода, затова прегледах няколко примерни стратегии и съвети от по-стари инвеститори (както за тази платформа, така и  по принцип).

Това, което избрах за мен е по възможност да се спирам на краткосрочни кредити – засега специално в Robocash дори съм се спряла на такива до 45 дни. Промених стратегията, за да хвана малко по-висока лихва и сегашните ми настройки са следните:

На практика, с тези настройки реално инвестирам в кредити с падеж 180-190 дни с 10,5% лихва.

Хубавото на платформата е, че ясно ти показва при съответните настройки има ли отговарящи на условията кредити и колко са на брой.

Защото иначе можеш да си настройваш колкото искаш, но като няма кредити, парите ще си стоят неополозотворени (т. нар. cash drag).

В случая няма никакъв смисъл от написаните 14 % максимум Interest Rate (лихва), тъй като официално максималният възможен процент към момента е 12%

Ако се опитам да променя минималния процент на 12%, веднага ще ми покаже, че 0 кредити отговарят на условията, тъй като съм дала максимален период на кредита от 45 дни.

Важно: Това не е съвет за ваши настройки на автоматичното инвестиране. Споделям с какво експериментирам и само се надявам да е успешно. Ако ви трябва такава информация, то я потърсете от опитен инвеститор, а не от експериментатор като мен. 

Впрочем, виждате някаква мижава сумичка в графата Current Size of the Portfolio, защото показва само свободните пари в акаунта.

Какво показва моят опит

Преводът бе направен  на 23.07.2021 г., официално парите се появиха в Robocash на 26 юли (т.е. след 3 дни).

На 28 юли направих настройката на автоматичното инвестиране и съответно го пуснах.

На 15 август, картинката е следната:

Обърнете внимание на тези 21.13 € – това са кредити, по които вноските все още липсват, макар че им е било време. Може да се забележи, че са малка част от общия портейл.

След още три месеца сметката вече е станала € 522.73, от които 5 евро са първоначалния бонус. Buyback плащанията вървят нормално, а и до момента не е имало повече от 10% закъснели плащания по кредити.

Теглене на пари

Когато за първи път потърсих начина за изтегляне на пари, видях доста зор да намеря линка. В един момент чак се паникьосах. Оказа се, че е сложен на почти невидимо място – в сравнение с други платформи, където е в основното меню.

Ако искате да изтеглите пари от акаунта си, то те трябва да са свободни, т.е. да не се инвестирани с кредити. Линкът за заявяване на тегленето се намира долу вляво на секцията Summary:

Можете да изтеглите желаните средства в сметика по избор. За да я виждате като възможност за теглене към нея, трябва да депозирате преди от това от тази сметка поне 10 евро. Аз започнах с банков трансфер от Първа инвестиционна банка, след което направих и депозиране от Paysera и сега мога да избирам коя от двете да ползвам.

Разбира се, ползвам Paysera, защото банката ми взема такси за входящ превод. Както се вижда от справката, правила съм две тегления до момента.

Вторичен пазар

Обикновено в платформите, които вторичен пазар, виждаш някъде в менюто линк към него. В Robocash не е така и всъщност не можеш да купуваш на вторичен пазар ръчно, защото целият начин на работа на платформата е всичко да е автоматично.

Ако искаш да продадеш, то отиваш в списъка на инвестициите, маркираш си съответния кредит и отбелязваш, че го продаваш. Когато експериментирах с тази функция, в рамките на деня кредитите бяха продадени.

 

Програма за лоялност

Robocash имат програма за лоялност, при която добавяте допълнителна доходност, ако сте инвестирали над определена сума.

За съжаление програмата за лоялност стана с доста висок праг от 28 август 2023 година и сега изглежда по този начин:

Бонус за лоялност на Robocash

Накратко, за инвестирани до 19 999 евро бонус няма.

Бонус за нови инвеститори

Ако се регистрирате през реферален линк, предоставен от вече регистриран в платформата инвеститор, то ще получите кешбек (бонус) от 1% 0,5% от инвестираната сума през първите 30 дни.

Например, ако инвестирате 500 евро, то на 31-1 ден ще видите депозирани в акаунта си още 2,5 евро. Ако депозирате 3000 евро, то тогава ще получите € 10 бонус. Той може както да бъде използван за нови инвестиции, така и да бъде изтеглен.

Ако решите да се възползвате от тази възможност, използвайте този линк:

ВЗЕМИ БОНУС

Вашият коментар