Какъв начин избрах да захранвам сметки в P2P платформи

Преди да започна с регистрациите и изпробването на P2P платформите, трябваше да проверя как мога да захранвам сметките си в такива платформи с най-малко междинни загуби (такси по преводите).

В някои по-стари статии от опитни инвеститори се набляга на използването на ФинТех приложения, но през последните две години нещата около банковите преводи се промениха.

Един от вариантите на захранването е от банкова сметка със SEPA превод и когато става въпрос за европейски платформи преводът е в евро. Вече всички банки предлагат такъв и таксата, която аз плащам за такъв превод от сметка в лева за мен е 1 лв. (ПИБ).

Да, ако се използва Paysera, преводът е безплатен, но пък за да захраня сметката в Paysera пак трябва да направя превод от банката.

Разбира се, има вариант, в който правя един превод от банката на по-голяма сума, за който превод таксата ще ми е 1 лв и след това започвам да дистрибутирам по 2P2 платформите без такса. Вероятно ще премина към тази възможност, но трябва да се има предвид и следното:

Когато искаш да теглиш пари от P2P платформата, то те се връщат към сметката, от която си направил превода, т.е. ако преводът е от Paysera, то там и ще се дръпнат парите. Това реално не е проблем, даже по този начин могат да се съберат повече пари и след това само с един превод да се прехвърлят при нужда към нормална банкова сметка. Впрочем, ПИБ няма такса за входящ превод.

Другото, което обмислих, бе дали да си отворя еврова сметка, а не да използвам левова и по този начин да губя от превалутирането (впрочем, само ПИБ е с равни или дори в някои случаи по-добри такси за превалутиран от Paysera).

След новината, че 2024 г. влизаме в еврозоната, реших да не се занимавам излишно, то – така да се каже, не остана кой знае колко време дотогава и скоро всичките ми сметки ще са в евро 🙂

Има и още един начин за захранване на сметка в някои P2P платформи и той е чрез използване на дебитна карта. Става много лесно, но недостатъкът е, че дебитните карти обикновено имат лимит за сумата по входящ превод.

За различните банки е различен, но това означава, че при по-голяма сума, ще трябва да се тегли на части.

Накратко – засега от възможностите да се използва ФинТех (разглеждах най-вече Paysera, към Revolut имам някои предразсъдъци, а към друго не съм се ориентирала все още), SEPA превод и захранване чрез дебитна карта, се спрях на SEPA превода чрез електронно банкиране.

Любопитната част бе, че при електронното банкиране на ПИБ все още има една тънкост – когато пишеш платежното, няма място, откъдето да избереш SEPA.

При първият контролен превод на 1 евро, въобще не се замислих, че е задължително да е SEPA, пуснах превода и след това като разгледах резюмето, видях, че пише че е SWIFT.

Сърцето ми изстина, но каквото станало – станало и реших да изчакам и да видя с каква такса ще ме изжулят.

Междувременно четох насам-натам и накрая реших да попитам в самата ПИБ. Оказа се, че при превод в евро към получател в Европейското икономическо пространство, автоматично той е SEPA, независимо от това какво пише в платежното.

Таксата си ми беше 1 лв и аз доволна.

Вашият коментар