Crowdestor Flex

3 октомври 2021: Интересна дискусия във фейсбук групата P2P Investment Fellows, започната с „Is there a WORSE P2P lending/investing company than Crowdestate? My account value has literally not changed for a year.“ (Има ли по -лоша компания за кредитиране/инвестиране на P2P от Crowdestate? Стойността на сметката ми буквално не се е променила от една година.)

Направо си е наръчник къде не бива да инвестираме:

20 август 2021: New CROWDESTOR FLEX investments are not accepted due to more active interest than expected.

Сред P2P платформите има няколко вида. Някои от тях са свързани с потребителски и бизнес кредити, други са свързани с кредити във връзка с недвижими имоти.

Има и такава, която е за селското стопанство, както и обвързани с криптовалути, но това е тема на друго проучване.

Когато става въпрос за кредитиране във връзка с недвижими имоти, сроковете са по-дълги. Забелязах, че сроковете са обикновено по-дълги от една година, всъщност дори по 2, 3, та и до 5 години.

Това е нормално – построяването на една сграда или обновяването на един недвижим имот не е работа за месец или два.

Това, обаче, което ме спираше до момента да се включа в такава P2P платформа беше, че се изисква малко повече време и проучване. Докато в платформите с потребителски/бизнес кредити можеш да настроиш  някаква автоматична стратегия за инвестиране, то когато става въпрос за недвижим имот, трябва да го провериш и да прецениш дали този проект има бъдеще.

Това, според мен, изисква повече познания за държавите, в  които се работи по проекта, повече опит за движението на недвижимите имоти в тези държави (градове), местоположение, търсене и т.н. Струва ми се малко сложно, поне за момента.

Днес, обаче, си отварям бюлетина на P2P Empire, за който се абонирах и виждам, че са направили ново видео със заглавието How To Earn Passive Income With P2P Lending – Best & Worst Platforms

Още на думичката „пасивен“ ме спечелиха да го гледам (това е била и целта им, разбира се).

Една от коментираните платформи е Crowdestor, която до момента заобикалях, защото е свързана с недвижими имоти и ми е раничко да си усложнявам живота.

В случая, обаче, се оказа, че там са направили нещо подобно на Bondora Go&Grow и като стигнах до тази част от видеото, реших да започна с този виртуален дневник.

Така че днес ще преминем заедно през този мой експеримент.

Каква информация има във видеото на P2P Empire

Кратката информация във видеото  бе свързана с нов продукт на Crowdestor, наречени Crowdestor Flex.

Ето какво казват те за самата платформа:

Crowdestor FLEX е нов продукт, който е много подобен на Go & Grow на Bondora с някои допълнителни предимства.

Продуктът FLEX ви позволява да инвестирате до 2000 евро на месец, което е много по -високо от ограничението от 400 евро за Bondora.

В допълнение към това, Crowdestor FLEX обещава възвращаемост от 12% годишно и ежедневни лихвени плащания. Това е почти двойно възвращаемост срещу Бондора.

Недостатъкът на този продукт е липсата на прозрачност, когато става въпрос за заемите, които са включени в пула, в който инвестира FLEX.

Когато анализирате статистиката на Crowdestor, ще забележите, че повечето от заемите се представят много лошо. Исторически Crowdestor също не е най -добрата платформа, когато става въпрос за информиране на потребителите за нейните практики за възстановяване, което излага парите ви на риск.

Упс, това последното не звучи никак добре.

Какво още проверих за Crowdestor

Реших да проверя доайена на P2P инвестирането в България (или поне видимия такъв) дали е споделил нещо по въпроса. Става въпрос за Стойчо Недев, която от повечко време инвестира по този начин и споделя от време на време полезна информация в неговия блог.

Намерих информация, която е споделил в статия от 08.04.2020 г. Впрочем, г-н Недев наистина споделя много, единственият недостатък е, че напоследък като че ли е забавил публикуването и голяма част от статиите са остарели в част от информацията.

В тази статия, наречена „13 P2P платформи, в които не инвестирам (и защо)„, той споменава Crowdestor в графата „P2P платформи, в които инвестирам, но все още нямам формирано мнение“.

В тази статия казва следното за Crowdestor и Cashlend:

Те са платформи, в които инвестирам сравнително от скоро или които считам за много рискови, но (засега) смятам, че се управляват от почтени екипи. Следя внимателно как се държат и как реагират в текущата екстремна ситуация. За момента съм доволен, но разбира се, постигнатите резултати не са гаранция за бъдещото представяне.

Както се казва  – втори червен флаг.

Последната проверка, преди да продължа нататък, бе във фейсбук групата Инвестиции в P2P кредити / Peer to Peer lending investments.

Пуснах едно търсене на Crowdestor и излезе следната комуникация от 27 февруари тази година:

 

Линкът от последния коментар е https://p2p.holdings/crowdestor/newsfeed

Все пак, тази публикация е от февруари и реших да направя една

последна проверка в мрежата

Пуснах едно търсене за статии от последния месец и стигнах до две интересни за мен:

Portfolio Update – My Investments In 2021 (June) в p2pinvesting.eu

Голяма част от портфолиото на този човек е в Crowdestor, но очевидно той не е доволен и ще промени ситуацията, защото казва:

 

За пореден път спечелих повече на Crowdestor в сравнение с предходния месец, което е хубаво да се види.

Независимо от това, 26 от 40 кредита в момента закъсняват и искам да намаля размера на тази сметка, затова изтеглих 188,60 € през юни.

https://p2p.holdings/newsfeed/424 

В тази новина се казва следното:

 

Обмисляме да добавим Crowdestor към списъка със съмнителни платформи по следните причини:
– Продажба на 75% от собствения капитал: това изглежда като елегантен начин за излизане/дъмпинг на не толкова умни инвеститори и с малки акционери, притежаващи всички заедно над 50%, вземането на каквито и да било решения може да стане невъзможно. В същото време най -големите фенове и оптимисти, които сега биха притежавали акции на Crowdestor, е по -малко вероятно да се присъединят към която и да е група за правни действия.
– невъзможен продукт Flex: обещанието „изтеглете парите си, когато пожелаете“ не е реалистично и дори игнорира всички правни въпроси (Crowdestor ще трябва да създаде фонд за управление на парите на инвеститорите), ако достатъчно инвеститори искат да изтеглят пари, Crowdestor няма да има възможност да изпълни това обещание. Ако парите се инвестират в недвижими имоти, горско стопанство, енергийни проекти и т.н., те не могат просто да бъдат върнати в рамките на 1 ден.
– 45% от проектите се забавят и в много случаи се дават обещания за погасяване, но не се изпълняват и не се предприемат действия срещу кредитополучателите, което сигнализира – че или има някакъв конфликт на интереси, или има проблем с обезпечението, или процесът на възстановяване на дълга ще завърши с много по -малко изплащане, отколкото инвеститорите очакват.
– 2 измами досега, които сочат към недостатъчен контрол или дължимо усърдие и има признаци, че евентуално други проекти може да се присъединят към измамния списък с проекти
– Фондът за обратно изкупуване е рекламиран по подвеждащ начин, но все още не е активиран. Ще го има ли някога?

Финално решение

Аз съм доста консервативна и предпочитам да не залагам на висок риск (макар че някои биха казали, че самото захващане с P2P вече е голям риск).

Новият продукт Crowdestor Flex може би ще е по-успешен, а и ме привлича с това, че е с по-малка необходимост от проучване, но засега ще се въздържа.

Вашият коментар