Klear – българска платформа на Клиър Лендинг

Klear е българска платформа, която дава възможност за инвестиране в потребителските кредити, които отпуска.

Платформата има доволни клиенти и от двете страни – както като кредитополучатели, така и като инвеститори.

Klear е вероятно по-известна сред кредитополучателите, отколкото сред инвеститорите. Напоследък могат да се видят реклами по телевизията.

Признавам си, че реших да вляза в тази платформа заради бонуса, който даваха, а именно 20 лв. старт бонус, както и допълнително 1.5% кешбек бонус за периода 01.08.2021 – 31.10.2021.

Сега тези бонуси ги няма, Klear са се концентрирали към набирането на нови кредитополучатели и в тази връзка имат бонусна програма „Покани приятел“ (това не е реферален линк, а линк към описание на програмата), ако твой реферал вземе кредит, като използва линка предоставен от теб.

Регистрация и първи впечатления

Веднага след регистрацията разгледах по-подробно платформата.

Тя е малка и работи само на местно ниво, т.е. не изглежда да се бори да излиза на международния пазар както кредитополучатели, така и за инвеститорите.

Веднага ще кажа, че това е мое усещане и може и да бъркам. Същото важи и за всичко останало, което ще напиша по-нататък.

Различното при Klear от останалите платформи, които съм разглеждала до момента е, че има много подробна информация за кредитополучателя.

Ето, например, част от информацията по един кредит:

Второто, което ми направи впечатление, е ниската доходност. Не казвам, че е нещо лошо. Всъщност самите Klear казват следното по този въпрос, макар и по друг повод (за кешбек бонуса от 1, 5%):

Доходност

Максималната доходност, която е определила платформата като възможна, е от 7,7% за кредити с рейтинг D.

В момента на писане на тази статия, има 149 налични кредита на основния пазар, сред които няма такива с рейтинг D, така че максималната лихва е 6, 7%.

Това също не е толкова лошо, но се бие с друго, на което засега държа, а именно – кредитите да са краткосрочни.

Само дългосрочни кредити от 1 до 5 години

Инвеститорите имат възможност да избират между кредити със срок от 1 до 5 години.

Реално, обаче, едногодишните кредити са малко. На основния пазар днес има само един кредит със срок от 12 месеца. Ето как изглежда списъка, подреден по „Оставащ срок“:

Направи ми впечатление и нещо друго и то е свързано с намаляващите лихви – нещо, което не се отнася само до Klear, но и до другите платформи, с които експериментирам.

В случая числата от началната страница се разминават от реалните числа на лихвите в списъка.

На началната страница виждаме следното:

Както виждаме по-горе от списъка кредитите с рейтинг S са с лихви съответно 3.5 %, 3.8% и 4.0%

От друга страна, обаче, виждам също и че за кредит с рейтинг А пише 4.7%, а има наличен такъв с лихва 5.8%, така че може това да е мое грешно впечатление. Приемам, че посочената доходност е средна и за различните кредити може да варира в някакви граници нагоре или надолу.

Едно наум

Крайните ми впечатления са, че Klear не са чак с толкова силно желание да привлекат инвеститори, а по-скоро се борят да привлекат кредитополучатели.

Може би просто искат да са честни и с едните, и с другите, но везните накланят към вторите.

На първо място кредитите нямат гаранция. Единственото, което може да се случи е, че след 5 неплатени вноски, от Klear или колектор с интерес може да има изкупуване на кредита на 20% от неговата стойност, а може би и по-малко.

Вкарал си 10 лв., успяваш да си върнеш 2 лв.

Обърнете внимание и на социалната отговорност, но само към кредитополучателя – при настъпване на трайна нетрудоспособност, задължението му се опрощава, но…за сметка на инвеститора.

Потвърждение:

Само ще уточня, че не виждам опрощаване при смърт, а само при трайна нетрудоспособност. Твърдят, че досега не е имало такъв случай, но как точно са си описали условията не знам.

Тук е мястото да уточня, че трайна нетрудоспособност е всяко решение на ТЕЛК, с което се определя нетрудопособност за година, две или пожизнена.

Интересно е как стои въпроса при определяне на трайна нетрудоспособност за една година (после може и да не бъде продължен ТЕЛК-а) – опрощават всичко пак?

Дали липсата на такъв случай е поради това, че „подходящите“ хора не са открили тази възможност за еднократен, но пък хубав доход? Възможно е и цедката на Klear да е много добра, т.е. да правят много добър подбор на своите кредитополучатели.

Накрая ще завършва оптимистично, че за всеки влак си има пътници. Ето и отзив от доволен инвеститор:

Какво се случи за 2,5 месеца ползване на платформата

В интерес на истината аз преведох 200 лева в платформата. Тъй като, обаче, максималната сума, която може да се инвестира в един кредит е 4 лева (целта е да се предпазят инвеститорите и е добро) и се спрях на кредити с до 24 месеца оставащ срок, все още не мога да инвестирам всичките 200 лева.

Използвах дори вторичния пазар (което не се препоръчва за новаци като мен) като филтрирах с оставащ срок до 23 месеца и максимално две изоставащи вноски и успях да „изхарча“, пардон – инвестирам – общо 118 лева.

Има хора, обаче, които не се притесняват от дългосрочни кредити. Във връзка с бонусната кампания, скоро от Klear  се похвалиха, че имат потребител, който е спечелил 118 лева кешбек и то само от първия месец. Това означава, че някой е инвестирал 11 800 лева чрез платформата.

Аз, обаче, смятам да изтегля левовете, които са ми в повече (неивестирани – все още няма кредити, които да отговарят на моите условия за срок), а останалите да изчакам да приключат и най-вероятно ще се изтегля от тази платформа.

Успях да инвестирам в кредити с падеж максимално до 24 месеца почти всички 220 лева (без 10) и реших да ги оставя засега, за да имам възможност да проследявам какво се случва в платформата.

Ето какво е положението в моя портфейл към 1 ноември 2021 г. , като парите са влезли на 20 август, но ми отне два месеца, докато успея да ги вкарам само в кредити до 24 месеца.

Тъй като съм доста консервативна и предпазлива в тази платформа (няма обещанието за изкупуване на кредита), доходността засега не е висока, но не е и от най-ниската – 3, 5%.

От описаните в портфейла 220 лв. внесени от мен са 200, а останалите бяха бонуса, който се предлагаше за нови инвеститори.

Теглене на средства

Можеш да теглиш само към първата сметка, от която си направил превод.

От Клеар не вземат такса при едно теглене месечно. Ако зачестиш, т.е. теглиш втори път, вече има такса.  За да потвърдиш изтеглянето, е необходимо да се използва код, който се изпраща на телефонния номер, с който си регистриран.

Обещанието е до 24 часа сумата за теглене да бъде преведена по банковата сметка.  Подадох заявка в 16.00 ч. на 4 януари 2022 г. и на 5 януари поисканите средства бяха в моята банкова сметка.

Вашият коментар