Kviku.Finance

За някои хора Kviku сигурно е лоша асоциация, защото са инвестирали в техни кредити в рубли в Iuvo. Трябва да направим разлика, обаче, с Kviku.Finance, от които аз съм доста доволна, защото ми носят 12% (е постоянна годишна лихва, нямат кешдраг и малко от кредите са просрочени (макар че си има и bayback гаранция).

Kviku.Finance е P2P платформа, регистрирана в Кипър и се инвестира в евро в кредити в Полша, Казахстан, Филипините и Испания.

Защо избрах Kviku.Finance?

За да взема решение да започна да инвестирам в Kviku.Finance факторите бяха следните:

 • до 12% лихва (+1% при инвестиция над 1000 евро)
 • 20 евро бонус при регистрация през реферален линк
 • Краткосрочни кредити
 • Групова гаранция
 • Bayback гаранция (60 дни, но когато започнах беше 30 дни)
 • История на фирмата – макар самата платформа да е млада, Kviku Group преди това били оригинатор в Mintos и са на пазара от 2013-а година.
 • Има автоинвест (работи подобно на принципа на Robo.cash)
 • Няма такси

За мен единственият негатив е, че няма вторичен пазар и затова започнах внимателно. След като видях, че няма кешдраг и дялът на закъснелите плащания е доста нисък, увеличих инвестираната сума така, че да взема и допълнителния 1% лихва.

За други негативите включват и това, че е само с автоматично инвестиране, което мен абсолютно не ме притеснява. Последният негатив (но не за мен) е по-малката диверсификация – защото платформата е само на Kviku Group, но например подобни са и платформите на Lendermarket и Afranga.

Регистрация

Регистрацията е аналогична с всяка друга платформа и се състои от две стъпки:

Регистрация в Kviku.Finance

За потвърждаване на самоличността е необходимо да се качи копие от документ за самоличност – лична карта (на двете страни) или паспорт. Ако не го направите по време на регистрацията, то може и след това в секцията „Моят профил“ на платформата.

Важно: Докато не качите документа и те не бъдат потвърдени, няма да се обработват ваши преводи към инвеститорския акаунт!

Депозиране на средства

За депозирането на пари важат следните правила:

 • Първото, което е валидно за всички платформи за инвестиции е, че можете да правите преводи само от ваша сметка. Тя трябва да е на ваше име.
 • Минималната сума, която трябва да бъде преведена, е 50 евро (после за инвестирането в един кредит е по-малка)
 • Можете да правите преводи в каквато си искате валута, но в крайна сметка тя ще бъде конвертирана е евро.
 • Можете да правите преводи от различни банкови сметки – единственото правило е да бъдат  на ваше име.

Може да се депозират пари по три начина: 

 • SEPA превод – с две опции: банкова сметка в Литва и банкова сметка в Обединеното Кралство (UK)
 • С кредитна/дебитна карта
 • Криптотрансфер (Bitcoin, BitcoinCash, Litecoin, Ethereum и Tether)

Депозиране на пари в Kviku.Finance

Инвестиране

Както казах в началото, в Kviku.Finance има само автоматично инвестиране – правиш си настройките и оставяш всичко да си върви само. Не е необходимо да влизаш, да избираш кредити и т.н.

В случая наистина не се налага да пипаш нищо и поради това, че платформата си е постоянна и няма промени в лихвените проценти, които да налагат да влизаш и да променяш настройките на автоматичното инвестиране.

Моите настройки  са (бележка: вече намалих на 11% минималния Interesт rate):

Автоматично инвестиране в Kviku.Finance

Важно: Кредити в Украйна няма!

Балансът е максималната сума, до която искаш да инвестираш с тези настройки. В момента при мен пише 0.23 евро просто защото всичко друго е инвестирано. Сложете по-висока сума, защото иначе, ако я достигнете, инвестирането ще спре.

Interest Rate (Годишната лихва) определя диапазона от лихвени проценти, които трябва да бъдат избрани. Интересното е, че в момента има кредити с 10% лихва и на пръв поглед при тези настройки пише, че няма  никакви налични кредити. Реално, обаче, настройките си работят и както виждате, нямам никакви пари в застой (кешдраг).

Min and max investment to a loan (€) (максимална инвестиция в един заем) определя минималната и максималната сума, която ще бъде инвестирана в един кредит. Минималната сума за инвестиция е 10 евро.

По принцип от платформата препоръчват да се настрои максимална инвестиция от 100 или повече евро, но до момента съм заложила на максимална инвестиция от 10 евро и нямам проблеми – автоматичното инвестиране работи.

Period of repayment range (days) (Срок на заема в дни) показва падежа на кредитите, които трябва да бъдат избрани. Тъй като харесвам краткосрочни кредити, при мен е 60 дни.

Investment countries  – трябва да избереш поне една държава. Въпреки че в списъка е и Украйна, на практика няма кредити от Украйна, така че спокойно.

Investment strategy –  дали желаете получените лихви и главници да бъдат реинвестирани в нови кредити или само главницата да бъде реинвестирана. В този случай лихвите ще отиват в баланса и ще си стоят неинвестирани или можете да ги теглите към ваша банкова сметка.

Както казах, към момента за мен тези настройки работят и няма застой на средствата (кешдраг).

Теглене на пари

За да изтеглиш пари, те трябва да бъдат в баланса. За съжаление няма вторичен пазар, което означава, че трябва да спреш автоматичното инвестиране и да изчакаш изплатените кредити (главница и лихва) да отидат в баланса, след което да поискаш теглене.

Можеш да избереш към коя сметка да изтеглиш парите си. Преди това трябва да си правил превод от същата сметка, за да се появи като опция за теглене.

Минималната сума, която трябва да имаш в баланса, за да можеш да теглиш, е 50 евро.

Теглене на пари от Kviku.Finance

От този скрийншот виждате, че в момента нямам какво да изтегля, тъй като всичко е инвестирано.

През 2022 година правих две тегления към Paysera, за да проверя дали всичко е наред. И двете тегления бяха успешно и на другия ден си получих парите.

Бонус за лоялност

Към 5.02.2023 г. положението при мен е:

Kviku.Finance дава бонус за лоялност при доста лесни условия: ако инвестираш над 1000 евро, то получаваш бонус за лоялност допълнителен +1% към лихвата за нова инвестиция.

Бонусът за лоялност се предоставя, когато общата стойност на акаунта е 1000 EUR или повече за три последователни месеца.

Ако общата стойност на акаунта падне под 1000 EUR (поради тегления) за последния месец, бонусът се губи и трябва пак да минат 3 месеца, за да започнете да получавате бонуса.

Бонус 20 евро за нови абонати

Ако се регистрирате през реферален линк, то при депозиране и инвестиране на 100 евро, ще получите бонус от 20 евро.

Вземи 20 евро бонус

6 мнения за “Kviku.Finance”

 1. А бонусът веднага ли се получава и колко време трябва да се инвестира, преди да може да го изтеглиш? И още нещо – знаете ли дали има такси, ако се захранва с банков превод?

  Отговор
   • Още един въпрос – знаете ли каква е таксата за превод, ако е от банкова сметка, защото нямам револют. Единствено Curve, но не зная дали и през нея няма да има високи такси.

    Отговор
    • Таксата зависи от това откъде ще направите превода. През Paysera в евро няма такса. От FiBank е един лев.

 2. Преди 2 седмици се регистрирах, но предлаганите кредити са само с 8 и 9%. Кога се появяват с 12%, този месец имате ли инвестирани в такива?

  Отговор
  • Доколкото виждам вече има по-голяма разнообразие от проценти, но в момента има испански кредити на 11%.

   Отговор

Вашият коментар