Как да извадя Tax Report от P2P платформи 2024

След като миналата година  си направих резюме на начина за изваждане на справките за целите на данъчната декларация ( т. нар. Tax report или Tax Statement), тази година започвам по записките.

Още с първата платформа засега ударих на камък, но ще актуализирам статията при настъпили промени.

Bondora Go&Grow

Bondora Go&Grow си примени визуализацията на началната страница и Tax Report-а вече не се намира там, където беше през 2023-а година. Понеже аз съм на български, наименованието е „Данъчен отчет за Go & Grow“.

За да стигнете до мястото, където би трябвало да се генерира данъчния отчет избирате от менюто вляво „Извлечение“ и като скролнете страницата надолу виждате надписа „Данъчен отчет за Go&Grow“.

Избирате си периода 1.1.2023 – 31.12.2023 и…засега към дата 25.01.2024 г. бутонът не работи.

Данъчен отчет от Bondora GO&Grow 2024

Всъщност каквито и да е други дати, ако изберете, и бутонът отказва – работи и генерира отчет само за периода, който се вижда в началото, който е от 1.1.2024 г.

Ако не сте теглили пред годината и нямате доходи от реферали, то реално няма какво да се декларира и да се плаща данък, но аз съм теглила и този отчет ми е важен. Ще видим какви ще се случи по-нататък.

Robocash

В Robo.cash е лесно и нищо не с е променило. От менюто горе се избира Accaunt statement. След това се кликва вдяно на „New Statement“ и се избират датите за началото и края на предхоаната година.

От падащото меню трябва да изберете Tax Report. Имайте предвид, че отнема няколко минути докато се генерира. Даже постоянно врътка все едно, че е е готово и след като рефрешнах страницата, се появи и бутона за теглене.

RoboCash Tax Report

 

PeerBerry

В PeerBerry също не е много сложно. От менюто горе избирате Statement, след което отивате на Tax Statements.

Няма нужда да избирате датите, просто кликнете на Last Year и след това на Generate. Също отнема малко време да се генерира, но по-малко от времето на Robo.cashо. Предната година бяха готови и можеше директно да се изтегли.

PeerBerry tax Report

 

Lendermarket

Данъчната справка на Lendermarket не е в менюто Accaunt statement, а се намира в профила (Profile).

В профила има секция Tax Report, вкоято избирате периода и можете да изтеглите справката. Нищо не се е променило (поне в това отношение) спрямо предходната година.

Lendermarket tax Report

 

Stikcredit (Afranga)

Да напомня, че скоро Afranga смениха домейна и сайтът вече е на адрес https://stikcredit.eu/

Намира се в секцията „Профил“. Необходимо е да превъртиш надолу страницата, където ще се видят отчетите за предходните години. Вече има и наличен за 2023-а година.

 

ViaInvest

Update: На 1 февруари 2023 г. получих съобщение и данъчнияте отчети вече са налични. Пиша оечети в множествено число, защото ако сте от старите потребители и имате от онези изостанали кредити, чието удължаване не свършва, ще имате два отчета:

  • tax report (Loans)
  • tax report (Asset-backed securities)

Трябва да изтеглите и двата и да имате рпедвид и двата при декларирането.

До мястото се стига като от менюто се избере Statement и след това от падащото меню на Tax Report се избира 2023 година.

Klear

От Klear дори получих уведомително писмо, че вече имам подготвена информация за доходите ми:

След това, обаче, в сайта малко ми се закучиха нещата.След като не можах да се сетя как да си намеря данъчния отчет, реших да потърся информация във фейсбук страницата на Klear и – воала, там имало видео, което показва как се случват нещата (линк към видеото).

Иначе, отваряш бургер менюто, веднага под имейла кликваш на „моят профил“ и от там на „Данъчни отчети“.

 

Rendity

Можете да извадите tax report като влезете в менюто Wallet на Rendity, изберете периода  (last year), след това „Tax“ от падащото меню и накрая на бутона „Download Area“ (и без да избереш филтър, пак става, но аз за всеки случай си избрах Tax).

Отваря се поп-ъп, в който избирате Income statement for the selected period и готово.

Rendity Tax Statement

KVIKU

В Kviku отиваш на My Investments, след което избираш Account Statement.

От дясно кликваш на New Statement, избираш периода и от падащото меню Turnover statement. Следва бутона „GENERATE STATEMENT“.

Ако от падащото мебю изберете само Statement, то тогава ще се генерира един голям екселски файл с всички трансакции, който пак върши работа, но трябва да премахнеш доста неща, като оставиш само данните за Loan ineterest received и за Bonus income, ако има такъв.

 

Kviku Statement

По принцип бърза представа за печалбата, която трябва да декларираш дава и лявата справка на „My investments“, в която като избереш периода и получаваш директно резултат за Earned interests и Bonus income (ако има такъв).

REINVEST24

В REINVEST24 данните се вадят лесно. От менюто на профила избираш Income report.

Не забравяйте да изберете и периода „Last year“. След това можеш да използваш бутона Print version, за да изтеглиш информацията в pdf.

Cashlend

При инвестиции в български кредити, от Cashlend автоматично вкарват данните в декларацията. При инвестиции на оригинатора „СН ФИнанси“, данните се въвеждат ръчно. От Cachlend изпращат служебни бележки (поне миналата година беше така).

За 2023 бележките бяха получени на 27 януари.

За 2021 година получих служебната бележка на имейл на 24 февруари, а във фейсбук групата имаше следното съобщение:

На 23 февруари получих и служебите бележки за 2022-а година. те са доста удобни, защото направо виждаш кода на дохода, вместо да се чудиш къде да го напишеш в данъчната декларация.

Swaper

В Swaper нищо не се е променило (затова и ги харесвам) и можеш да си извадиш много хубава справка за данъчно деклариране, като отидеш на My Profile, след това от отвореното под меню избираш най-вдясно „Income Statement“, избираш правилната година и кликваш на бутона Downloant statement.

Получаваш една страничка с необходимата информация за деклариране.

Swaper Statement

IUVO

Отчетът за Iuvo ще намерите в менюто „Извлечения“ с картинката на кредитна карта. По принцип, ако кликнете най-горе в менюто върху трите черти, то ще се отвори напълно и ще виждате и надписите.

За да изтеглите отчета, първо променете периода. Аз по инерция го изтеглих и след това се усетих, че не е това, което ми трябва:

HeavyFinance

Изваждането на справката от HeavyFinance ми отне малко време, но се справих. От My Portfolito>Transaction List

Там трябва да се избере периода – в случая 01.01.2022 – 31.12.2022. След това се кликва на Search и тогава ще се визуализира информацията. Може да се приложат филтри, но аз реших, че няма смисъл – информацията се вижда. Ако искате да приложите документ към данъчната декларация (въпреки че по-знаещите твърдят, че не е необходимо), може да се изтегли като Excell файл.

Heavy Finance Tax report

Moncera

В Moncera всичко е прегледно и лесно. Виждаш си в менюто „Statement“ и от там директно си теглиш готов документ:

Moncera Tax Statement

HIVE 5

От Hive5 лесно се вади данъчен отчет.

Кликваш върху значката горе вдясно с името, избираш „Account settings“.

В страницата на „Account settings“ най-вдясно пише „Tax report“. ЗАдаваш начална и крайна дата и се генерира незабавно с възможност да се изтегли в PDF.

Данъчен отчет от Hive5

От платформата съобщиха още, че работят по въпроса за възможност за изваждане на Account Statement и това трябва да стане до края на първото тримесечие. Ако, все пак, някой се нуждае по-рано от такъв отчет, то след заявка, екипът по поддръжка ще го изготвти и изпрати.

Loanch

В Loanch (вижте ревюто) също лесно се вади данъчен отчет като от менюто горе избираш Account Statement.

Можеш да генерираш pdf файл, като избереш началната и крайната дата и кликнеш на Generate statement или като ползваш дясната част на страницата да избереш от падащото меню Last year и директно да видиш Total profit.

Loanch Tax Report

Lonvest

Както разказах в тази статия, бъгавият сайт и още някои други неща ме отказаха от тази платформа, но пък по отношение на данъчния отчет са се справили добре. Наличен е готов за теглене.

Избираш от менюто вляво иконката за Tax Statement, както съм показала на скрийншота и се отваря това, което виждате. Има готов отчет за изтегляне.

Lonvest tax Report

TWINO

От падащото меню на Profile в TWINO избираш Report и след това от Income statement.
Следва от прозорчето да се махне Last months и да се избере Last year и готово – можеш да изтегли pdf файл с информацията.

Twino Tax Report

Вашият коментар