Как да разпознаем измамни имейли

Може да ви се струва, че точно такава публикация някак не пасва на сайт за инвестиции, но колкото повече профили имате в платформи, в които сте вкарали пари и колкото повече са парите,толкова по-важно е да не се излъжете от някой измамен имейл и да загубите всичко или голяма част от парите си заради това.

Поради тази причина инвестирането върви ръка за ръка с научаването и прилагането на основни правила за киберсигурност, част от които се явява и разпознаването на измамни имейли.

12 примера за фалшиви имейли

Вероятно от време на време получавате измамни имейли – може би в повечето случаи ги разпознавате лесно, например ако се от банка, в която нямате отворена сметка или ако се написани на лош български.

Напоследък, обаче, фалшивите имейли стават доста сполучливи. В някои случаи могат да те стресират и по този начин да отклонят бдителността. Ето списък на най-често срещаните видове измамни имейли:

 1. Съобщение от банката, която използвате – обикновено за необходимост от актуализация на данни или че профилът е блокиран.
 2. Имейл от фирма, която Ви иска оферта – разбира се, условията за изготвяне на офертата са в прикачен файл, който трябва да отворите. Недейте!
 3. Имейл от данъчна администрация или други официални държавни институции – скоро се въртеше съобщение от полицейски инспектор, който заплашваше със затвор, ако не предприемете действия.
 4. Съобщения, че сте спечелили награда – не е задължително да става въпрос за печалба от 2 милиона долара или подарък от принц. Измамниците вече действат доста по-фино. Например наградата е пералня и „само“ трябва да платите разноските по доставката.
 5. Email от даден програма за лоялни клиенти, към която сте се присъединили – честно казано, не съм получавала все още такива измамни имейли, но никога не е късно. Получавам от време на време истински имейли от някой програми, например от някои кешбек сайтове, които ползвам, но така или иначе обикновено гледам да се отпиша от такива или просто ги изтривам.
 6. Съобщения, в което Ви казват, че някой е открил подозрителна дейност или опити за влизане в даден уебсайт от ваш профил или email – на мен редовно ми се случва да получавам такива съобщения от фейсбук. Не бързайте веднага да кликвате, така по-лесно ще изгубите профила си.
 7. Имейл, в който искат да потвърдите, че има проблем с даден Ваш профил (account) или някаква информация за плащане.
 8. Email с прикачени неидентифицирани фактури – въобще получите ли имейл, който не сте договорили с искане да отворите прикачен файл, не го правете. Ако много прилича на истински – потърсете подателя за потвърждение.
 9. Приканване да натиснете с мишката върху връзка за плащане – ако не сте поръчвали, защо ще плащате? 🙂
 10. Имейл, в който искат да потвърдите някакви данни лични данни, особено финансови данни.
 11. Имейл, че отговаряте на определени условия, НАП или друга институция да ви възстанови финансови средства.
 12. Email, в който Ви предлагат купони за евтини или безплатни продукти или услуги.

Общи правила за защита

✅ Ако не очаквате да получите електронно пощенско съобщение от даден човек, фирма или институция, най-вероятно e-mail съобщението, което претендира, че е дошло от такава е фалшиво.

✅ Не натискайте на никакви хипервръзка в електронна си поща, освен ако не е от доверен подател.

✅ Спазвайте правилото: Всяко непоискано от мен съобщение е потенциален SPAM или опит за измама!

✅ Не отваряте, директно с натискане на мишката никакви хипервръзка (links), от е-mail съобщения, които Ви приканват да направите нещо. Ако сте много любопитни и искате да проверите накъде води бутон с надпис „Кликни тук“, направете дясно кликване, изберете „Copy link address“ и след това го пейстнете в notepad документ – така ще видите как изглежда адреса.

✅ Гледайте имейла, от който ви е изпратено съобщението – понякога само това е достатъчно, за да разберете, че не е от банка ДСК, например. Но не бързайте веднага да решавате, че е истинско – има и имейли, в които е направено така, че изпращачът изглежда напълно легитимен.

✅ Преглеждайте т. нар. Source code на email съобщението, чрез съответната програма за електронна поща, която използвате. Ако не знаете как – потърсете информация Например, ето тук е обяснено как става това в gmail.

Вашият коментар