Loanch

Представям тази платформа за търсачите на нови възможности. Лично аз реших да я изпробвам, но си поемам риска, но то пък в P2P и краудфъндинг платформите винаги си е риск, така че решението си е ваше какво ще правите.

От мен информацията, от вас – решението.

Loanch работи от декември 2022 г., фокусирана върху пазарите в Югоизточна Азия. P2P платформата е на RiseTech Kft.- регистрирана в Унгария фирма. Предлага инвестиции в потребителски кредити.

Основни характеристики

Положително за платформата от моя гледна точка:

 • гаранция за обратно изкупуване (Buyback Guarantee) – 30 дни (инвестиция + лихви и за времето на просрочие)
 • автоматично инвестиране
 • кешбек
 • минимална инвестиция: € 10
 • видове кредити: Short term и Installment Loan
 • има достатъчно налични кредити
 • лихви от 13,5% и 13,6%

Недостатъци на платформата:

 • малка диверсификация: само 2 оригинатора
 • няма вторичен пазар
 • нерегулирана
 • млада – от 2022 г.

Кой стои зад Loanch и кои са оригинаторите

Фирмата, която стои зад платформата Loanch.com, е RiseTech Kft. – регистрирана като дружество с ограничена отговорност (Kft.) в Унгария.

Чрез платформата, тя е посредник между инвеститорите и оригинаторите (кредитните компании), които са:

 • Ammana (SH Tech) – на пазара в Индонезия от 2019-а година. Предлага потребителски заеми със средна лихва 13,50%
 • Tambadana – на пазара в Малайзия от 2017-а година. Предлага потребителски заеми със средна лихва 13,60% и заеми с изплащане на вноски (Installment Loans) с лихва 13%

Анонсирано е добавянето и още един оригинатор от Шри Ланка, но засега са само от Индонезия и Малайзия.

Гаранция за обратно изкупуване (bayback)

Ако лихвените плащания или погасяването на главницата са забавени с повече от 30 календарни дни, оригинаторът на заема поеа ангажимент да изкупи вашата инвестиция, както и да плати всички натрупани лихви в съответствие с лихвата по договора за цесия.

При настройките за автоматично инвестиране трябва да чекнете, че желаете да има тази опция, макар че към момента и двата оригинатора автоматично дават такава.

Регистрация

След стандартното вписване на имена, имейл, телефон и потвърждаване на имейла се преминава към KYC верификацията, което може да стане чрез смартфон след сканиране на QR код или декстоп. Аз избрах смартфона и верификацията стана чрез veriff, като симах личната си карта от двете страни и си направих селфи.

Тук, нали съм жена, ще направя едно отклонение за селфитата – като си помисля в какъв вид съм, когато си правя селфитата, направо не завиждам на тези, които ги гледат (ако някой реши да ги гледа)…

Веднага след потвърждаването се отваря дашборда. Това, което виждате като „top up“ е линк, който води до данните на банката за депозиране на пари и се оказа в Полша.

LOANCH P2P

Не се изисква качването на допълнителни документи като извлечения от сметки за ток или нещо друго, което да потвърждава адреса или качване на банкови данни.

На практика веднага ми излезе информация, че съм верифицирана получих имейли за потвърден акаунт.

Преди да депозирам, проверих дали има наличности по кредитите и след като се уверих, че са налични, преминах нататък.

Депозиране

Направих го през Paysera. Както често се случва, се разрових из Terms and conditions в сайта, за да намеря пощенския код и пълния адрес на фирмата, които са:

RiseTech Kft.,
registration number: 01-09-409513,
legal address: 1071 Budapest, Damjanich utca 58. félemelet 3. ajtó, Hungary

За съжаление нямаше възможност за бърз превод. В Loanch пише, че може да отнеме 2-3 дни, но реално още на следващия ден получих известие, че парите са пристигнали.

Автоматично инвестиране

В Loanch има възможност за ръчно и автоматично инвестиране. Както казах, още преди да депозирам, прегледах дали има достатъчно налични кредити в ръчното и имаше, така че продължих с автоматичното:

Loanch автоматично инвестиране

След като кликнеш на Show Advanced optinos се появява и останалото:

 • Loan type – има два варианта: Short Term и Installment Loan. Аз, разбира се, съм фен на краткосрочните (до 30 дни) и избрах само този вариант.

Installment Loan са заеми, при които връщаш парите на равни месечни плащания. За мен най-добре това се вижда в Iuvo, където при търсене на кредити за инвестиция, можеш да чекнеш като опция колко вноски вече да са изплатени и да остават, както и виждаш на какъв период са: на 7 дни, на 14 и т.н.

 • Country – оказа се, че Short Term се предлагат само от оригинатора от Малайзия, а Installment – от оригинатора в Индонезия, така че за мен нямаше голям избор.
 • Loan Term – продължителност на кредита. В моя случай, те са си до 30 дни и това и сложих като максимум.
 • Investment interval – минималната сума за инвестиция е 10 евро. Можеш да сложиш по-висок праг за максимална инвестиция, но аз се спрях на 10-те евро.
 • Bayback obligation – по подразбиране не е чекнато и трябва да се активира.
 • Enable Auto invest – по подразбиране е активирано и нормално, нали искаш да имаш автоматично инвестиране.

След тези настройки резултатът бе, че има налични 5537 налични кредита, които отговарят на моите условия.

LOANCH P2P платформа - настройки на автоматично инвестиране

Тъй като бях направила настройките още в първия ден, то когато получих известието на следващия ден, че депозитът ми е пристигнал и влязох в платформата, всичко вече бе разпределено по кредити с инвестиции по 10 евро.

Теглене

При всяко теглене трябва да впишете ваш банков акаунт (не се тегли автоматично към акаунта, от който си депозирал). При мен се получи успешно теглене към акаунт в Paysera в рамките на два работни дни.

Не съм пробвала да впиша друг банков акаунт за теглене, различен от този, от който съм депозирала.

Такси и данъци

Платформата не е обявила някакви такси и условия за теглене в Terms and Conditions. Посочено е (което е нормален текст), че ако в накакъв момент приложи такси, е длъжна в 30-дневен срок да уведоми инвеститорите, което е добра отправна точка – има условия за уведомяване, а не просто да си го сменят на сайта и да не знаеш.

Фирмата, която държи платформата е регистрирана в Унгария и няма и т. нар. withholding tax (WHT), т.е. лихвата, която получаваш е брутен доход и LOANCH не приспада никакъв данък от тази сума.

Withholding tax  е данък, въведен в някои държави, който се удържа от платеца на лихвата, ако получателят не е резидент на съответната държава. Такива такси за български граждани има за получените лихви в Mintos (10%), TWINO (5% – защото регистрацията е в Латвия), HeavyFinance (защото регистрацията на фирмата е в Литва)

Разбира се, всички лихви, се третират от българските данъчните власти като инвестиционен доход и по този начин подлежат на деклариране и данъчно облагане в България.

Регистрирай се в Loanch

Вашият коментар