Преглед на P2P – септември 2023

Време е да прегледам отново какво се случва с P2P и crowdfunding платформите, в които инвестирам.

Честно да си кажа, този месец не следих новините и бях оставила всичко да си върви, без моя намеса. Да видим какъв е резултата.

Bondora Go&Grow

Там, всеки път като вляза и ми рекламира Go&Grow Unlimited – вариантът на Go&Grow, при който нямаш ограничения колко пари ще внасяш месечно, но пък лихвата е само до 4% годишно.

Наистина ми се струва твърде малко.

В интерес на истината, и 6,75% не е много, но пък положителното е, че няма никакви лоши новини. И като се има предвид, че наистина нищо не правя, за мен е ок.

В Go&Grow можеш да добавяш до 700 евро всеки месец. Това вероятно е проблем за някой, който иска наведнъж да инвестира по-голяма сума, но има достатъчно алтернативи.

Такива са:

  • Monefit SmartSaver, които предлагат 7% годишна лихва. Ако решите да го ползвате и се регистрирате през този линк, ще получите 1% бонус за инвестираните през първите 60 дни средства.
  • IuvoSave – също със 7% годишна лихва.

Ревю за Bondora Go&Grow

⇑ Robo.cash

Robocash през септември 2023

В Robo.cash съм на същия принцип – депозирай, инвестирай и забрави. Това ми харесва.

Това, което не ми хареса като новина е, че промениха условията за бонусите.

Преди имаше бонус от +0,3% за инвестирани от 5000 до 9999 евро, бонус +0,5% за инвестирани 10000-14999 евро и т.н.

Сега увеличиха границите и до инвестирани 19 999 евро няма бонус. Има такъв от +0,5% за инвестиции от 20 000 до 49 999 евро и +0,8% за 50 хиляди и нагоре.

Бонус за лоялност на Robocash

Проверката показа, че няма кеш драг и всичко е инвестирано.

Average interest rate е 10,55%, което е нормално, защото моите настройки са за инвeстиране в кредити за период до 190 дни

Виж ревю на Robo.cash

Peerberry

PeerBerry през септември 2023

Върнах там едни пари заради доброто представяне на платформата. Върнаха всичко от руските кредити и остана съвсем малко от украинските кредити.

За съжаление продължава традицията кредитите да не достигат, ако целиш по-висока лихва и по-кратък период.

Иначе и в момента има кредити с по 9% лихва за период от над 720 дни, което на мен не ми харесва.

Тъй като през този месец нямах много време да влизам редовно, съответно имам неинвестирани средства, които не носят нищо.

Продължавам, обаче, заради доброто представяне и усещането за по-голяма сигурност. Не се знае докога.

Междувременно, през септември добавиха нов оригинатор – Smartcredito от Испания, който обещава 10% за краткосрочни кредити. За всеки случай, ако се надявате, че може пък автоматичното инвестиране да заработи, трябва да влезете и да актуализирате настройките, като чекнете и този оригинатор (ако ви удовлетворяват 10% лихва, разбира се).

Виж ревю на PeerBerry

 Lendermarket

Определено се опитвам да се изтегля от Lendermarket, но вероятно ще продължава дълго. Лично на мен не ми харесва как работи напоследък тази платформа. Т. нар. Pending payments се увеличават, а Available balance си стои на същото ниво.

Pending payments е нововъведение в платформата – хем ги имаш, хем ги нямаш. Можеш да реинвестираш, но не можеш да си ги изтеглиш паричките 🙁

По едно време бавиха плащанията.  После взеха пак да плащат по-бързичко (например искане за теглене от 15 август пристигна на 17 август).

Имах някакви надежди покрай новия оригинатор, както и когато видях, че имат още три оригинатора в графа Coming Soon. Даже единият от тях е ITF Group (българска фирма за кредитиране).

Но засега не се получават нещата.

Afranga

Последния месец не направих нещо, за да разбера работи ли вече автоматичното инвестиране или не. С други думи не съм добавяла парички, та да видя дали ще бъдат инвестирани. За ръчно инвеестиране кредити няма.

От Telegram групата актуално мнение от 3 октомври твърди, че автоматичното инвестиране работи, като може да се очаква кешдраг под 10%. На мен това все още не ми е достатъчно за да върна пари там.

Viainvest

С Viainvest сагата продължава – чакам да си получа парите от старите инвестиции в Credit Line, които удължават непрестанно и тогава ще мисля дали ще продължавам там и ще добавям пари.

Гледам, че има някакъв напредък и може скоро новините да са добри. Из фейсбук групите има постове от доволни хора, които инвестират в новия начин – в пулове от кредити.

Върнали са и бонуса от 15 евро за нови инвеститори, които се регистрират през реферален линк.

⇑ Kviku.Finance

Нямам кеш драг, има кредити с 10 и 11% лихва, което с моя бонус от 1% прави доволен резултат, без да си мърдам пръста.

Нямам какво повече да кажа, освен да взема да добавя още малко парички там.

Виж ревю на Kviku.Finance

 Swaper

Брей, по случай 7-я си рожден ден от Swaper са решили да дадат  малко бонус за нови инвестотори. Ама не за всички.

Ако се регитрираш през реферален линк и инвестираш поне 100 евро до 29 октомври, влизаш в томболата за получаване на бонус за лоялност в рамките на 6 месеца (бонусът за лоялност е още 2% лихва, което на практика означава 1% бонус върху инвестираната сума).

Ей го моя реферален линк, ако искате да се пробвате.

Освен това, до 12 октомври от Swaper правят анкета и обещават за награда нещо „малко, но от сърце“.  Трима от участниците ще получат дребни подаръци: чанта, кърпа и бутилка за вода.

На практика за мен това, че са доста пестеливи на бонуси е добър знак – работят си кротко, не се натискат да имат нови инвеститори, изплащат си всичко и  – това е.

Продължавам си там с добра сума и въпреки че има някакъв кешдраг, предпочитам това, отколкото все да проверявам дали няма нещо ново, дали е инвестирано и т.н.

Виж ревю на Swaper

⇑ IUVO

Тук две трети от инвестирани средства ми бяха в лева в Iuvo Save с 8 % годишна лихва.

За останалите нямам никакъв спомен защо съм си спряла автоматичното инвестиране и съм забравила. И ето как са се натрупали едни пари, които си стоят кротко неинвестирани.

Реших въпроса мързелската – просто вкарах всичко в Iuvo Save  за 12 месеца, макар и само със 7% лихва.

Тук стои още един въпрос, който си струва да се помисли, когато е в моя случай – аз инвестирам в левове. Така започнах и не полагам усилия да променям.

EasyCredit дават висока лихва – малко над 12% за кредити с рейтинг HR. Това означава, че вероятността за забавяне на плащането по кредита е над 35%.

Тяхната bayback гаранция се активира след 60 дни, в които не изплащат лихва. Това реално означава, че ако има забавяне в плащането и е необходимо да се активира bayback, реалната годишна лихва е 10%.

Би трябвало да има някаква такса просрочие, която да увеличи печабата, но реално някои колеги инвститори съобщават за закъснели кредити на Easy Credit, за които не е начислена такава:

 

 

Rendity

В Rendity все още съм с инвестиции в три кредита, свързани с жилищно строителство.

Имаше напоследък два хубави проекта с по 9,5% лихва за по 24 месеца, но покрай редица други ангажименти, бяха оставила всичко на самотек (даже и пощата не си четях) и съм ги изпуснала.

Сега има добър проект с 8,25% за 36 месеца, но ми се ще да вкарам в проект с по-малка продължителност и, дай боже, по-висока лихва.

За нови инвеститори, които се регистрират през реферален линк (като този) има 25 евро бонус, а минималната сума за инвестиция е 100 евро, така че на практика добавяш и едни още 25 % печалба, ако инвестираш само в един  кредит.

 Reinvest24

Нямам какво да кажа. Само си гледам проектите със статус Late и чакам да видя какво ще стане.

Не инвестирам в нови проекти, докато не ми се изчистят поне малко наличните.

HeavyFinance

Тук имам няколко проекта, които ще приключат към 2025 и 2026-а година, но и няколко, от които всеки мкомент трябва да изляза.

Това ме накара да се огледам какво ново има. Добра новина: има три проекта, които освен добрата лихва, дават и по още 2% кешбек:

Тук ми харесва също, че лихвите (и главниците) се пращат автоматично към Paysera акаунта и мога да ги ползвам за нещо друго, а не се налага да искам теглене, пък да чакам кога ще дойде и т.н.

За инвестирането е по същия начин – има директна връзка с Paysera акаунта – виждам какво имам в него и директно си избирам колко да инвестирам.

За нови инвеститори пък има и малък бонус при регистрация през реферален линк за инвестираните през първите 30 дни средства, например за 100 инвестирани евро, получаш бонус 5 евро, което са си 5 % лихва за 30 дни. Ако се решите – ето един такъв линк.

Бонуси от HeavyFinance

 

⇑ Hive5

Тази платформа все още стои извън прожекторите, но пък и те не са натискат много и не обявяват бомбастични бонуси и кешбеци.

Междувременно, обаче, само за един месец инвеститорите в платформата нарастнаха от  3 069 на 3 540, а общия брой на пуснатите кредити от старта надминаха 20 милиона евро.

Инвестирам в нея от януари тази година и съм доволна. В момента основно кредитите са краткосрочни с 13% лихва. Никакъв кешдраг. Направо забравям да я поглеждам, добре, че се захващам да правя тези резюмета, та да погледна и да видя, че всичко продължава да е наред.

Планирам скоро да напиша ревю, но ако искате още сега да я разгледате кликнете тук.

 

 

Вашият коментар