Lonvest

Lonvest е нова P2P платформа, започнала работа през 2023 година с регистрация в Хърватия.

Реших да й обърна внимание, защото за месец октомври 2023 г. тя се нареди сред сред P2P платформите с най-голям ръст в набрания от инвеститори капитал. На практика при нея има увеличение от 101% и по този параметър е беше на второ място след Debitum.

Разбира се, този ефект е и от това, че в началото е нормално да има доста по-голям ръст, защото е едно да удвоиш инвестирания капитал от 45 хил. евро на 94 900 евро, друго е да удвоиш резултат от 20, 30 или повече милиона евро.

И все пак, има и още много нови платформи, които така и не са се наредили сред тези с бърз и стабилен ръст и реших да я тествам.

Оригинатори

Има три оригинатора:

 • от Виетнам – кредити с 11% лихва
 • от Сингапур – кредити с 9% лихва.
 • от Шри Ланка – кредити с 11% лихва

В зависимост от наличностите при настройки на инвестирането, може да не са налични кредити от някой от оригинаторите, но периодично се появяват. Например в момента има кредити от Шри Ланка и Сингапур.

Регистрация и депозиране на средства

Традиционно регистрацията започва с вписане на лични данни – две имена, телефонен номер и държава, след което следва потвърждение на имейла. Имейлът за потвърждение пристигна веднага без проблем.

Следва верифицирането, което става през мобилен телефон след сканиране на QR код, но ако нямаш такъв, може да се направи и чрез десктоп компютър.

Необходимо бе да се направи снимка отпред и отзад на личен документ и едно селфи. Нямах никакви проблеми. Нямаше изисквания за нищо повече и преминах към депозирането, за което важат стандартните правила:

 • Времето за обработка може да отнеме до 3 работни дни в зависимост от банката. След получаване на депозита се получава имейл.
 • Ако банката поддържа SEPA Instant, то тогава преводът може да се осъществи и за няколко часа.
 • Примат се депозити само от банкови сметки, които са регистрирани на същото име като името в инвеститорски акаунт в Lonvest.
 • Когато се направи първия депозит, банковата сметка, която е използване, става сметка по подразбиране за всички следващи депозити и може да се тегли само по същата банкова сметка, която сте използвали за първоначалния си депозит.

Банката е в Литва. И така – направих превод през Paysera и след 2 часа парите си бяха готови за инвестиране.

Специфики при използване на платежни услуги на трети страни като Wise или Revolut

По принцип казват, че няма проблем да се ползват тези услуги за депозиране. Направено е важно уточнение – ако се използва тяхна платежна услуга за прехвърляне на средства от тяхна обща сметка, а не чрез открита собствена сметка за електронни пари с уникален IBAN, то няма да могат да се теглят пари по тази сметка, което е логично.

Инвестиране

Начинът на работа на платформата е подобен на този на Robocash. Нямаш възможност да правиш ръчни инвестиции, а настройваш автоматично инвестиране:

 

Параметрите са малко:

 1. Избор на обща сума за инвестиране
 2. Избор на държава.
 3. Избор на период на инвестиция. Опциите включват 30 дни, 3 месеца, 6 месеца или 1 година. Естествено, че избрах 30-те дни. (снимката не е от моите настройки, а примерна)
 4. Включване на реинвестиране – след като избрания период приключи, инвестицията се подновява за същата продължителност, позволявайки потенциален комплексен растеж.

В полето за сума отначало реших, че трябва да се впише максималната сума, която може да се инвестира в един кредит, но се оказа, че се има предвид каква е общата сума, която искаш да инвестираш в тази автоматична настройка.

Аз първо бях написала 10 евро, мислейки си, че трябва да впиша колко максимално искам да инвестирам в един кредит. Раздели ги по 5 евро между два кредита. Следващата по-голяма сума без разпределена в отделни кредити по 10 евро.

Няма възможност да избереш колко да инвестираш минимално и/или максимално в един кредит.

Спиране на автоматичното инвестиране

Няма възможност за редактиране на настройките на автоматичното инвестиране. Начинът е да го спреш и да направиш ново.

При спиране на автоматичното инвестиране има една специфика (поне за мен) –  след като кликнах на Cancel, се появи следното предупреждение:

Lonvest

Ако прекратите транзакцията, ще загубите част от натрупаната ви печалба. Преценили ли сте внимателно последствията от прекратяване на инвестиционна сделка, преди да вземете окончателното си решение?

Оказа се, че по този начин не просто премахваш тези настройки, а с този бутон излизаш изцяло от инвестицията, един вид вземаш си всички пари обратно.

След като продължих нататък и потвърдих, на практика се отказах от кредитите, в които е инвестирано с тази автоматична настройка.

Това за мен е положителна новина – има възможност за бърз изход по което време пожелаеш. Лошата е, че за такъв по-ранен изход от инвестици пише, че могат да те таксуват до 10% от главницата.

В интерес на истината, при мен нямаше такава такса за излизането от инвестицията. Имаше разлика от 5 евроцента между написаната сума, получена като лихва и добавената към парите, които съм инвестирала:

Lonvest

Теглене и такси

Lonvest има минимална сума за теглене от 10 евро и максимална сума за теглене на седмица от 5000 евро. Не се начисляват такси за теглене.

След като канселирах двете автоматични настройки, реших да заявя теглене, за да видя дали всичко ще протече нормално. За разлика от други платформи, тук тегленето не става автоматично към сметката, от която си депозирал, а е необходимо да я изпратиш на администраторите.

Lonvest

Сега, това лично мен ме затрудни, но пък вероятно е начин да подсигурят още веднъж.

Писах както от моя имейл, с който съм се регистрирала, така и ползвах чата към сайта. Запитването ми беше изпратено в събота, така че още в първия работен ден – понеделник сутринта получих потвърждение, че сметката вече е налична за теглене.

И да – беше налична, заявих тегленето и след ден парите вече бяха в моята сметка.

Гаранция за обратно изкупуване и групова гаранция

Lonvest предлага 60-дневна гаранция за обратно изкупуване. Груповата гаранция е от Space Crew Finance.

Основателят на Lonvest е Роман Катаринчик, който е и основателят на Space Crew Finance, финансовата група, която листва заеми в Lonvest.

Според публикувана информация Space Crew Finance никога няма да финансират повече от 50% от портфейла си чрез P2P инвеститори, т.е. има много добре съотнишение дълг/собствен капитал. Това дава надежда, че ако кредиторът не изпълни задълженията си, загубите ще могат да покрити от капитала на кредитора.

Обобщение

Положителни  параметри:

 • Автоматично инвестиране (лесни настройки след моите указания:)
 • Гаранция за обратно изкупуване
 • Обещават доходност между 14- 15%
 • Минимална инвестиция – 10 евро
 • Има и краткосрочни кредити
 • Възможност за бърз изход
 • 1% кешбек за нови инвеститори за направените инвестиции през първите 90 дни от регистрацията – само с наш линк.

Вземи 1% кешбек

Слабости на платформата:

 • Не винаги има кредити с висока доходност
 • Няма вторичен пазар
 • Не е регулирана
 • Ниска диверсификация

Вашият коментар