Как да извадя Tax Report от P2P платформи

Миналата година бая зор видях, докато намеря откъде да извадя справката от някои платформи, която ми трябва за данъчни цели. Затова тази година това ще е мястото, в което ще намерите информация къде в платформите да намеририте т. нар. Tax report или Tax Statement.

Bondora Go&Grow

И тази година се затрудних с Bondora Go&Grow, а после се оказа лесно (като знаеш как, всичко е лесно).

След влизане в акаунта, кликваш на бургер менюто и от там избираш Tax Report. Понеже аз съм на български, съответно текстът е „Данъчен отчет за Go & Grow“:

Bondora Go & Grow Tax Report

На същата страница се визуализира полето, в което трябва да избереш периода (разбира се: 01.01.2022 – 31.12.2022) и ето че отчета е при теб.

Bondora Go & Grow Tax Report

Ще забележите, че ако не сте теглили, то няма какво да декларирате. Ако, обаче, имате бонуси от реферали, то това ще бъде отчетено като необходимо да се декларира.

Robocash

В Robo.cash е по-лесно. От менюто горе се избира Accaunt statement. След това с New Statement отново цялата 2022 година.

Да не забравите от падащото меню да изберете Tax Report. Имайте предвид, че отнема няколко минути докато се генерира.

RoboCash Tax Report

 

PeerBerry

В PeerBerry също не е много сложно. От менюто горе избирате Statement, след което отивате на Tax Statements.

Оказа се, че няма нужда да се генерира – вече си е готово и ме чака да го сваля.

PeerBerry tax Report

 

Lendermarket

Данъчната справка на Lendermarket не е в менюто Accaunt statement, а се намира в профила (Profile).

В профила има секция Tax Report, вкоято избирате периода и можете да изтеглите справката.

Lendermarket tax Report

 

Afranga

За съжаление след 31 март, най-накрая и Afranga пуснаха възможност да изтеглиш Tax Statement за по-лесно подаване на данъчната декларация.

Намира се в секцията „Профил“. Необходимо е да превъртш надолу страницата, където ще се видят отчетите за предходните години.

 

 

ViaInvest

Във ViaInvest също най-накрая се появи има готова данъчна справка за 2022 година. Ще я намерите в менюто Statement.

Казвам най-накрая, защото миналата година съм я извадила на 4 януари, а тази година бе готова в началото на март.

Все пак бяха любезни да отговорят на запитването ми, което изпратих в началото на февруари с информацията, че ще е налична след края на февруари и изпълниха обещанието.

Klear

От Klear дори получих уведомително писмо, че вече имам подготвена информация за доходите ми:

След това, обаче, в сайта малко ми се закучиха нещата.След като не можах да се сетя как да си намеря данъчния отчет, реших да потърся информация във фейсбук страницата на Klear и – воала, там имало видео, което показва как се случват нещата (линк към видеото).

Иначе, отваряш бургер менюто, веднага под имейла кликваш на „моят профил“ и от там на „Данъчни отчети“.

 

Rendity

Можете да извадите tax report като влезете в менюто Wallet на Rendity, изберете периода  (last year) и след това кликнете на бутона „Download Area“. Не избирайте никакъв филтър, той не е свързан ссъс справката.

Rendity Tax Statement

KVIKU

В Kviku положението е като при Afranga, преди да пуснат възможността за изтехляне на надъчен отчет. Генерираш statement от страницата My Investments, който получаваш в ексел и там има пълен списък на всичко, от което всъщност трябва да премахнеш доста неща, като оставиш само данните за Loan ineterest received и за Bonus income, ако има такъв.

По-добра представа за печалбата, която трябва да декларираш дава лявата справка на „My investments“, в която като избереш периода и получаваш директно резултат за Earned interests и Bonus income (ако има такъв).

Kviku Statement

REINVEST24

В REINVEST24 данните се вадят лесно. От менюто на профила избираш Income report.

Не забравяйте да изберете и периода „Last year“. След това можеш да използваш бутона Print version, за да изтеглиш информацията в pdf.

Cashlend

При инвестиции в български кредити, от Cashlend автоматично вкарват данните в декларацията. При инвестиции на оригинатора „СН ФИнанси“, данните се въвеждат ръчно. От Cachlend изпращат служебни бележки (поне миналата година беше така).

За 2021 година получих служебната бележка на имейл на 24 февруари, а във фейсбук групата имаше следното съобщение:

На 23 февруари получих и служебите бележки за 2022-а година. те са доста удобни, защото направо виждаш кода на дохода, вместо да се чудиш къде да го напишеш в данъчната декларация.

Swaper

От Swaper можеш да си извадиш много хубава справка за данъчно деклариране, като отидеш на My Profile, след това от отвореното под меню избираш най-вдясно „Income Statement“, избираш правилната година и кликваш на бутона Downloant statement.

Получаваш една страничка с необходимата информация, която можешда приложиш към декларацията.

Swaper Statement

IUVO

Отчетът за Iuvo ще намерите в менюто „Извлечения“ с картинката на кредитна карта По принцип, ако кликнете най-горе в менюто върху трите черти, то ще се отвори напълно и ще виждате и надписите.

За да изтеглите отчета, първо променете периода. Аз по инерция го изтеглих и след това се усетих, че не е това, което ми трябва:

HeavyFinance

Изваждането на справката от HeavyFinance ми отне малко време, но се справих. От My Portfolito>Transaction List

Там трябва да се избере периода – в случая 01.01.2022 – 31.12.2022. След това се кликва на Search и тогава ще се визуаилзира информацията. Може да се приложат филтри, но аз реших, че няма смисъл – информацията се вижда. Ако искате да приложите документ към данъчната декларация (въпреки че по-знаеите твърдят, че не е необходимо), може да се изтегли като Excell файл.

Heavy Finance Tax report

Moncera

В Moncera всичко е прегледно и лесно. Виждаш си в менюто „Statement“ и от там директно си теглиш готов документ:

Moncera Tax Statement

Вашият коментар