Бюджет 1000 лева – август

Направо ще започна с това, че бюджетът за август изгоря и бе силно надхвърлен. Основно това се дължи на разходи за битова техника, както и на това, че дойде време за разходи за автомобила.

Допълнение към увеличаване на разходите прави и инфлацията (която уж е само 15%) и това, че през лятото се поразпуснахме с пътувания и забавления. Пък и нашите и на приятелите рождени дни са съсредоточени пак през летния период.

Оправдания всеки може да си намери, но е факт, че основните продукти, които купуваме са увеличили цената си не само с 15%.

В началото на годината сирене от 10 лева ми се виждаше скъпо – сега е от евтиното. В началото на годината сравнявах цените на киселото мляко и ако беше над 2,50лв./кг, вече беше скъпо. Сега, ако е под 3 лева, го смятам за евтино.

Какво изхарчихме през август

След като огледах моята таблица, реших да направя някои промени в нея като я разделя на повече категории.

До момента разходите за дрехи и обувки бяха в графата „дом и кола“. Сега вече ги отделям, защото това са си съвсем други разходи. Реално перото „дом и кола“ се  раздели на три: „дрехи и обувки“, „дом“ и „кола“.

Перото „Здраве“ го преименувах на „Здраве и красота“, нали жените, особено около и над 50 трябва да останем красиви 🙂

Вид Разход август
Храна 494,13
Дрехи и обувки 33,50
Здраве и красота 19,18
Дом 1154,75
Кола 438
Развлечения (вкл. заведение и подаръци) 299,40
Други (цигари) 156
Общо изхарчени 2649,96 лв
Бюджет 1000
Остатък -1649,96
Общ резултат за януари-август – 1869,81

Накратко, до юли бяхме в преразход с 330 лв., а сега… вижда се какво се случва.

В интерес на истината, през месец август имаше трима рожденици, които добавиха своето към перото „развлечения“.Не се оплаквам, да са живи и здрави.

Наложи се и ремонт на пералнята, който добави едни 120 лева към разходите за дома. Това ни показва, че когато планираме своя бюджет, трябва да имаме предвид и такива извънредни разходи.

Да не забравяме и текущите разходи за автомобила, за който ни ожулиха с гражданска за 340 лева (води се на млад водач).

Режийни разходи

Как стои въпроса с т. нар. режийни разходи: ток, вода и пр. Те вървят с един месец назад, но ние ги отчитаме към момента на плащането.

Както виждате, вече сме с две колони, тъй като след баща ми почина, разходите започнахме да плащаме ние, а както знаете, лятото е време за изравнителни сметки.

Имам подозрения, че това ще е последния месец с толкова ниски разходи, но ще видим.

Основно жилище Провинциално жилище
Ток 26,66 лв. 4,45
Вода 0 (от изравнителна) 33,63 (изравнителна)
Интернет и телевизия 23,90
Парно, топла вода 28,97
Вход 19,20 7,30
Телефони – 2 бр. 35,54
Общо 134,27 45,28

Новият домашен любимец прахосмукачка-робот

Когато правите бюджета си, имайте предвид, че все някога ще се наложи ремонт или нова покупка. А може и на вас да ви хрумне да обновите или добавите нещо към дома.

Разбира се, ако сте изключително стриктни, то ще си купите нещо ново, само ако сте спестили преди това, но ние тази година го караме по-ларж и все още не сме минали на такъв етап.

Поради тази причина през месец август добавихме още един „домашен любимец“, а именно: робот-прахосмукачка.

Разходът възлизаше на 579 лева, защото решихме като ще се купува такова нещо, то да се потърсят по-добри характеристики. Основните параметри, по които сравнявахме моделите бяха:

 • всмукателна способност – моделът, който избрахме е с 3000 Pa всмукателна мощност, май нямаше модел с по-добра такава характеристика.
 • добра възможност за преминаване през прагове – имаме си такива и ако трябва постоянно да местя робота, то какъв робот ще е това. Моделът, който избрахме, може да изкачва препятствия до 20 мм
 • създаване на карти – беше важно, защото с помощта на картата може да се пусне само на определено място/помещение
 • създаване на виртуални стени – също много хубава опция, която ползваме. Винаги има някакво местенце, където предпочиташ прахосмукачката да не се вре.
 • възможност за миене на пода – реално това не е миене, а както сами са го написали в сайта, това е „матиране“ – прахосмукачката си има мопче и минава с вода, но не можем да очакваме, че ще измие някакви стари петна от кафе и пр.
 • опция за почистване на килими – това е свързано с повишената всмукателна мощност. Идентифицира автоматично, че това е килим и започва да смуче по-сериозно.

Това, което отговори на търсенето, без да изпадаме в ексцесии в цената, беше Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro Plus.

Когато го закупихме, цената от 579 лева беше най-добрата на пазара (българския), а сега вече виждам, че има и по-ниска.

Смело мога да кажа, че никак не съжалявам за тази покупка. Върши идеална работа за текуща поддръжка.

В интерес на истината, преди да минем към покупката, направихме тест с робота на наши познати.

След като изчисти много добре изкуствената трева на терасата (само който има такава знае каква мъка е чистенето) и килимчето, на което се събират всички косми от котката, аз с две ръце гласувах „за“.

Сега мога да кажа, че не само това са положителните качества. Спестява наистина много време и ако преди това беше цял ритуал чистенето с прахосмукачка, то сега просто натискаш бутончето на телефона и нещата се случват.

Разбира се, остават ъгли и местенца, които е необходимо да минеш по стария начин, но затова казах, че е идеална за текущо почистване. Пък от време на време се включваме и ние.

Покрай роботчето обрахме и подредихме някои кабели из къщата, което отчитам като нещо положително. Иначе сигурно кой знае колко време щяхме да се мотаем и да си стоят така наоколо.

Впрочем, ако ви трябват консумативи за такава прахосмукачка, то AliExpress е мястото – всичко си има и е на много по-добра цена от това, което се предлага тук.

 

6 мнения за “Бюджет 1000 лева – август”

 1. A SWAPER начисляват 2% бонус за привличане по реферален линк.Така че си напиши рефералния номер или линк да се регистрирам при тях чрез теб а аз отсвоя страна също ти дам своя!…

  Отговор
  • Да, така е, не съм съвсем Майка Тереза и в ревюто на Swaper – https://mamainvest.eu/p2p/swaper/ – линкът е реферален:)
   Аз съм се разпростряла в доста (поне по мое мнение) платформи и за момента задържам, макар, че хвърлям око сега на Esketit. 🙂

   Отговор
 2. Колежке жалко че нямаш координати за контакт да си обменяме идеи по инвестиране?..

  Отговор
 3. Честита прахосмукачка 🙂 Когато аз правя нашия бюджет, разходите за застраховка по колата не са в ежемесечните сметки, защото са допълнително нещо, което се явява всяка година. През април като плащаме данъци на къщата, не ги изваждам от месечния бюджет, а от друго перо „данъци“… То иначе не е възможно да се влезе в 1000 лв в месец…

  Отговор
  • Да, разпределението на разходите, които са годишни, във всеки отделен месец обикновено се препоръчва, но аз засега гледам да го напиша по този начин. Обаче си смятам и с натрупване как вървят нещата, така че в края на годината ще видим колко над 12000 ще сме. А може пък и да сме отличници (макар че нещо сме разпуснахме, а предстоят празници 🙂

   Отговор

Вашият коментар