Бюджет 1000 – септември. Събиране с приятели – на заведение или вкъщи?

Ето го и месечния отчет за септември. Накратко – бюджетът, който трябваше да бъде 1000 лева на месец без режийните, не отива на добре. Мисля, че е време да се стегнем. Да, отново имаше извънредни разходи – едни 300 лева отидоха за авариен ремонт на ВиК инсталация, но разходите за храна скочиха един път и половина.

Позволихме си и забавление, като се разходихме до Гоце Делчев за фестивала „Балкански багри“. Въобще, харчихме все едно не сме си поставили някаква рамка, а сега остава само да отчета разхищението.

Темата на днешните ми размишления е „Събиране с приятели – на заведение или вкъщи?“, но нека първо погледнем бюджета:

Какво изхарчихме през септември

Вид Разход септември
Храна 674,26
Дрехи и обувки 83,66
Здраве и красота 37,68
Дом 398,67
Кола 70,11
Развлечения (вкл. заведение и подаръци) 228,40
Други 223,21
Общо изхарчени 1715,99 лв
Бюджет 1000
Остатък -715,99
Общ резултат за януари-септември – 2585,8

Разходите за храна

Реших да разбия перото „Храна“, за да видя какво ядем и пием (алкохолът е в това перо 🙂 Ето какво се получи:

Плодове и зеленчуци 119,63
Месо (орясно и месни  продукти) 154,54
Млечни (всичко що е от мляко – мляко, сирене, кашкавал и пр.) 110,89
Консерви 54,19
Зърнени, бобови (леща, боб, грах и пр.) 32,75
Безалкохолни 22,5
Алкохолни (най-вече вино:) 100,14
Други 79,62
Всичко 674,26

Трябва да се има предвид, че повечето месо отиде във фризерам, а консервите са част от подготовката за зимния сезон. Това лято променихме начина си на хранене, като наблягаме повече на зеленчуците. Затова обръщаме и повече внимание на косервите със зеленчуци.

Виното не сме го изпили, но като ходим някъде и видим интересно вино, си купуваме. Азм оже и ад не пия толкова, но не мога да устоя на мисълта „А, това изглежда интересно, не сме го пробвали“. Имаше също и на промоция, та вече може да се каже, че имаме вино за всички зимни празници напред.

С приятели на заведение или вкъщи?

Едно излизане на заведение с хапване веднага „отхапа“ от бюджета 70 лева. Според мен това, което се предлага по заведенията в София като качество не си струва харчилъка.

Да, обстановката е различна, не си се заврял вкъщи, но като си помисля за общата сметка, която направихме с нашите приятели в заведението каква трапеза щяхме да си спретнем вкъщи и някак…сравнението ме убива.

Лично аз не съм много фен на заведенията и ми е уютно вкъщи. С удоволствие каним приятели. Имам си съдомиялна, имам си Кичка (така кръстихме прахосмукачката-робот), тъкмо имаме и повод да поизчистим къщата 🙂

Приятелите ни, обаче, обичат заведенията. Нямам представа защо и не успявам да завъртя разговора в тази посока. Имам подозрения, че се чувстват виновни задето все у  нас стават домашните събирания, пък те не обичат да се занимават с гости.

Заведение – вкъщи. За и против.

От менюто гледам да избирам нещо, което не бих си направила вкъщи или би ми отнело време без сигурен резултат. В този случай бих отишла на заведение. Такива неща, обаче, е по-вероято да се намерят в ресторант, за който 70 лева няма да е целия разход.

Дори и в заведение, в което вече сме ходили и сме доволни, изведнъж се оказва, че ястие, което съм решила да опитам, въобще не става за ядене – отидоха 15-тина лева за експеримета. А не виждам смисъл да си поръчвам все едно и също нещо –  идеята на заведението е да опитам нещо ново.

В заведението ми се сплесква задника от седене. Дори и това, че излизам навън да пуша, не го спасява, и след 2 часа вече и кръста започва да се обажда – старост-нерадост.

Вкъщи няма проблеми аз или гост да се изтегне на дивана. Имали сме случаи при продължителни седянки даже гост да се оттегли в съседната стая и да полегне на леглото за малко.

В заведението можеш да се гушнеш, но общо взето пазиш някакво поведение. Вкъщи можеш да се гушкаш, да изразяваш нежност и въобще да си се лиглиш колкото искаш.

Та, питам другарите на моята възраст – какво толкова им се кефите на заведенията, а не си правим купона вкъщи?

 

Вашият коментар