Как да „охладим“ ентусиазма за покупка за скъпи вещи

Признавам си, че когато вляза в някой магазин дори с решението само за „зей пазар“, често излизам с покупка, защото или ми се вижда много изгодна, или решавам, че имам изключително голяма нужда от нея.

Да, знам, че най-добрият лек за подобни спонтанни покупки е въобще да не влизам в магазина, но все пак съм жена и обичам от време на време да се поровя из дрехите, да разгледам джаджите и въобще да се разхожам из магазините.

Днес, обаче, ще поговорим за едни по-сериозни покупки, които не са с цената на 2-3 кафета. Независимо дали става въпрос за дрехи, за уреди, мебели или нещо друго, когато сумата е по-голяма, понякога се колебаем.

Дори вече да сме решили твърдо, че ще купуваме нов телевизор, то следва едно голямо ровене и проверяване относно модели, марки и т.н.

Как да решим твърде голям ли е разходът за нас или можем да си го позволим?

Всеки има различни приятели и със сигурност една и съща сума на един се струва малка, а на друг – голяма.

В някои случаи това е свързано с приоритетите на човека. Аз имам слабост към инструменти и ще дам 300 лева за инструмент, който ще използвам рядко. На друг това ще му се сторят много пари, но пък с удоволствие ще даде същите 300 лева за вечеря в скъп ресторант.

Какво е общото, обаче, в тези 300 лева – кога са много и кога малко?

Общото е колко време ще работите, за да ги изкарате тези 300 лева?

За колко лева на час работя?

За да може да направите тази преценка, първо е добре да изчислите за колко лева на час всъщност работите. Ако сте на петдневна работна седмица при 8-часов работен ден, то може лесно да направите изчислението, като разделите вашата месечна заплата (чистата сума) на 160 (двадесет работни дни по осем часа).

Например, ако чистото възнаграждение е 2000 лева за един месец, то за всеки час работа,  изкарвате 12 лева и 50 стотинки. Съответно с всеки работен ден изкарвате по 100 лева.

Колко време ще работя за една вечеря?

Да се върнем на нашата вечеря, в която с удоволствие сме похарчили 300 лева. При сравнително добра заплата от 2000 лева, това означава, че за да се възстановим от този кеф, ще трябва да работим три дни.

Ако отидем на мобилните телефони, някои от които имат цени над 1000 лева и си представим живо, че за този телефон ще работим половин месец, вероятно привлекателността му рязко ще намалее.

Маркова блуза за 500 лева? 5 дни работа за нея.

Когато ми предложиха онази „уникална“ парочистачка за 4000 лева, точно това направих – помислих си колко време ще работя за нея и сравних с ползите. Презентацията беше много красива и изпълваща с ентусиазъм колко ще си улесниш живота, направо ми се прииска да я взема, но бързата сметка успя да охлади ентусиазма.

Опитайте – колкото по-живо си представите времетраенето на работата, толкова по-голяма е вероятността привлекателността на даден обект за покупка да намалее. Лично при  мен работи (понякога:)

Вашият коментар