За презентациите по домовете и кой купува уред за 4000 лева

В тази статия ще ви разкажа за моя опит от презентация, която ни направиха вкъщи на уред за почистване и ще споделя отговори на някои въпроси, които може да не се сетите да зададете. После, обаче, може и да съжалявате, но както се казва „Късно е, либе, за китка“.

Как попаднахме в таргетната група

Фирмата имаше щанд на излизане от Кауфланд и две напористи девойки спираха хора с питането какъв е този уред, според тях. Ние, очевидно приличахме доста на хората от целевата група – двама човека на около 50 години, доста семпло облечени, носещи в ръце няколко неща от промоционалния щанд на хипермаркета (просто се бяхме върнали да си вземем нещо, което бях харесала).

Тук, разбира се, ще се запитате, как така с този непредставителен вид сме в целевата група за уред, който струва 4-5 хиляди лева? Ще разберете малко по-нататък.

Та двете девойки бяха наистина много готини и ние на майтап казахме по един уред и си дадохме телефонните номера. Въобще не очаквах, че ще има развитие, но се оказа, че всеки, който е записан, печели 😉

След около седмица първо позвъниха на моя партньор, че „печели“, а час след това и на мен, с предложението да дойдат да изчистят един елемент от дома безплатно. Обикновено отказваме подобни предложения, но този път решихме да направим експеримент.

Дори дамата по телефона каза, че тъй като сме двама „спечелили“, то с едно идване ще изчистят два елемента. Това, за съжаление, не се случи, но пак избързвам.

За какъв уред става въпрос

Няма да насочвам вниманието към търговското наименование на уреда, но става въпрос за парочистачка.

Разбира се, според представителя на фирмата, това не е каква да е парочистачка, а много специална, защото е с работно тяло от инокс и работи със „суха пара“. Другите парочистачки не работели с такава.

Какво е суха пара?

Става въпрос за пара, която има минимално количество водни капки и поради тази причина е с по-ниска температура.

Ако разгледаме процеса на загряване на водата, то отначало тя достига до температира 100оС и започва да кипи. При по-нататъшно нагряване запазва тази температура, докато всичката вода се изпари. В този момент имаме много водни капчици в парата.

Ако продължаваме да я нагряваме, то тези капчици намаляват и това дава възможност като цяло температурата, която усещаме, ако парата попадне върху кожата ни, да е по-ниска.

Точно при демонстрирания уред това е така на около метъ от дюзата. Не опитвайте да поставите ръката си директно пред дюзата, ще се изгорите.

Как започна демонстрацията?

Преди да се стигне до същинската демонстрация презентаторът се опита да ни убеди в положителните качества на уреда. Първо се започна с

Вредните химикали за почистване

Препаратите за почистване съдържат в себе си различни видове химикали.Разбира се, те не са съвсем безобидни, особено когато съдържат киселини или основи, поради което и се препоръчва по-силните от тях да се използват с ръкавици.

За съжаление, още тук човекът удари на камък, защото го изненадохме с информацията, че познаваме изключително добре съдържанието на тези препарати и опасните им свойства – това е част от професията ни.

Поради тази причина бързо оценихме това, което тряваше да ни се каже и не бяхме шокирани от опасностите. Както и бързо разбрахме, че има подвеждаща информация, а в някои случаи и недостоверна.

Например, какво ще кажете за нещо, което може да доведе до гадене, повръщане, световъртеж, главоболие, кожен обрив и дори кома и смърт? О, това е много опасно, нали?

Всъщност това се отнася до витамин А, ако предозираш с него. Както всички знаем, витамините са доста полезно нещо и дори задължително за нашето здраве, но ето как мога да ви убедя, че всъщност са много опасни.

По същия начин бе представена и информацията за опасността от препаратите. В голяма част от случаите вредните ефекти, с които трябваше да бъдем сплашени, се отнасяха до ефекти, ако реших да пием тези прапарати.

Също така се споменаваха вредни вещества като бензен и толуен, които в битовите препарати ги няма. Има ги в най-евтините марки разредители.

На този етап, след като се оказа, че знаем много повече от него, презентаторът вече се поизнерви.

Екологично

Да, не мога да отрека, че е доста по-добре да почистиш с пара и да не изхвърляш всякакви химикали във водата. Така че тук бяхме на едно мнение с презентатора.

По-евтино

Целта на тази част от въведението беше да ни каже, че след първоначалната „инвестиция“, тя скоро ще бъде изплатена и ще спестяваме много пари от това, че не купуваме препарати, гъбички, мопове и т.н.

Започна се с въпроса „Знаете ли колко харчите за уреди и препарати за домашното почистване?„, след което тревожността му пак видимо се увеличи, когато отговорихме „Да, знаем“ и посочихме конкретна годишна сума.

Все пак, трябваше да продължи с лекцията и да сподели това, което е предвидено да ни шокира.

Едно домакинство харчело между 30 и 50 лева месечно за такива неща. На въпроса тази статистика за България ли е, ни бе отговорено, че е за целия свят и това 30-50 било за навсякъде в съответната валута. Един вид, за страните с евро домакинствата харчат по 30-50 евро на месец, за страните с долари – 30-50 долара на месец.

Веднага можете да се досетите, че няма никаква логика в твърдението, тъй като стандартът в различните страни е различен и за една държава 30 евро може да са много, а за друга – не чак толкова.

Той направи и бърза сметка, за да ни докаже, че наистина е възможно да е такава сумата (нашата беше доста по-малка):

 • моп и кофа на всеки шест месеца правело по 5 лева на месец – ама моля ви се, кажете, аз ли нещо бъркам, купувате ли си на всеки шест месеца нова кофа и моп?
 • гъбички, телчета и кърпи стрували до 15 лева на месец – това ще да са доста гъбички, при положение, че 10 гъби струват 2 лева и 3 микрофибърни кърпи са 2,5 лева.
 • препаратите, които се използват – още 20-тина лева на месец. Мога само да кажа „евала“ на домакините, които полагат толкова усилия да си изчистят къщата и ползват всеки месец по толкова препарати.

Ние гледахме скептично, но решихме да замълчим, защото човекът вече наистина си беше изнервен от странните му домакини.

Самата демонстрация

След въведението се започна и с демонстрация на начина на работа на уреда. Тъй като до момента не бяхме виждали почистване с пара, бяхме наистина впечатлени:

 • Показа ни се как успява да почисти прозорец – ами, съгласна съм, че е по-лесно отколкото да пръскаш с препарата и после да тъкаш до полуда с кърпата.
 • Показа се как изчиства тапициран стол – да, така че, тапицерия в дълбочина трудно можеш да почистиш, ако размазваш какъвто и да е препарат отгоре и търкаш.
 • Опит да се покаже как се изчиства паркет и лакирана дървена дограма – тук рязко спряхме ентусиазма на презентатора, защото идеята да чистиш с пара лакирано дърво и паркет не е много добра. Въпреки че се говори за суха пара, не си мислете, че почистените неща са сухи. Парата на изхода на уреда всъщност си е доста влажна и дървото и плата остават мокри поне двайсетина минути.

Ето какъв съвет дават за почистването с парочистачка хората от Паркетен свят:

Парочистачките почистват чрез впръскване на пара под високо налягане върху повърхността на пода, идеята е, че след като се изпари парата тя отстранява мръсотията съвсем лесно и ефикасно. Това звучи страхотно, но впръскването на пара под високо налягане означава, че ще се събере влага в съединенията на дъските, както и под самата подова настилка. Въпреки че пода ще изглежда съвсем сух малко след като сте минали с парочистачка върху него, постоянното почистване с мопове от този вид може да доведе до повреда на вашата подова настилка.

Както сами се досещате, това още увеличи тревожността на презентатора и той помоли да изпуши една цигара.

Стигнахме ли до обещаното почистване на един избран от нас елемент от дома?

Ние бяхме избрали за почистване единственото килимче в нашия дом, а именно – килимчето, на което се събират всички косми от домашния ни любимец. Трябва да призная и че беше доста замърсено.

Започна се с почистването на килимчето като демонстрация. След почистването на първия ъгъл, трябваше и ние да  изпробваме как работи уреда – съответно ние си почистихме две трети от него сами.

Останалата част си почистихме след като човекът си отиде, защото след като зададохме два въпроса, които обикновено не му се задават и отговорите бяха доста неблагоприятни,  вече не му издържаха нервите и директно премина на въпроса „Ще купите ли сега?“.

Какви бяха въпросите?

 • Колко години е гаранцията? На първи отговор всички изглежда перфектно – гаранция 10 години. Но имайки опит с други уреди, последва уточнителния въпрос: „За целия уред ли“. Оказа се, че тази голяма гаранция е само за парогенератора. Всичко останало е с гаранция от само две години. За уред с вероятна цена няколко хиляди лева, това си е доста малка гаранция, коментирах аз.
 • Казахте, че не изисква никаква поддръжка, но какво става с контейнера за вода и варовика в него? Отговорът бе, че фирмата осигурява сервиз – почистване един път годишно или на 350 часа работа. „Платен ли е в срока на гаранцията?“ – да, струва 40 лева.

Колко струва и ще закупите ли сега?

Както вече сами сте се досетили, до втория обещан елемент от дома, който трябваше да ни се почисти, защото сме двама „спечелили“, не се стигна. Не настояхме, защото човекът изглеждаше готов да ни набие.

Та на въпроса „Ще купите ли сега?“ (един вид веднага да подпишем договор, без допълнително проучване, без обмисляне и т.н.), последва нашия контравъпрос „Все пак кажете колко струва?“.

На лист хартия (който после си прибра) ни бяха написани цените по следния начин:

Ако се закупи сега веднага с пълно заплащане: 3800 лв.

Възможности за разсрочено плащане – за 12 месеца, за 24 месеца и за 36 месеца. Тук не си спомням много добре подробностите, но ако решиш да купиш веднага този уред на изплащане за 36 месеца, то крайната му стойност излизаше към 5400 лева!

Това са 42% лихва за трите години или годишна лихва от 14%. Кой купува такъв уред на изплащане??? Ако толкова си се влюбил в него, то по-добре да теглиш кредит (не от фирма за бързи кредити)  и да го закупиш веднага.

Едно бързо търсене в интернет ми извади този калкулатор на ДСК, според който кредит от 4000 лева за 36 месеца е с ГПР 8,95%

За информация, офертата за цена, ако решим по-късно да се обадим, защото искаме да закупим уреда, беше 4400 лева при цялостно плащане.

Кой купува тези уреди?

Замисляли ли сте се как може да се отделят средства за маркетингов щанд в Кауфланд и на ден да се правят от всеки презентатор по 3-4 презентации (поне за толкова каза нашия човек, когато го попитахме) и все пак това да е печеливш бизнес? Колко човека купуват уред за няколко хиляди лева, за да се възвърнат вложените средства и време?

Изводът, който си направихме ние е, че има много голяма надценка. Само това може да обясни разходът на такава енергия и средства. Принципът е на рекламите тип „телешоп“.

Всъщност стойността на нещото, което ти продават, е доста по-ниска. С начина на реклама, обаче, успяват да привлекат купувачи.

В началото казах, че сме приличали на хора от таргетната група в Кауфланда – с неглиже дрехи, на около 50 години, закупили неща на промоция. Преди да напиша тази статия, влязох във фейсбук страницата на представителя на марката за България. Прегледах снимките на щастливците, закупили уреда.

Не искам да кажа нищо лошо за тези хора, всеки сам си преценява за какво да си харчи парите, но на почти всички снимки на хора на нашата или по-голяма възраст.

Обстановката в домовете им  определено  не е като на онези с къщите, толкова големи, че да им трябват препарати, гъбички и мопове за по 50 лева месечно.

Любопитното беше и че презентаторът наблягаше няколко пъти на възможностите за изплащане, говореше за хора с кредити, които се купували уреда, но или го помолвали малко по-късно да стане това, или го търсели по-късно, защото сега били във финансово затруднение.

Тъй като понякога не мълча, когато трябва да мълча и вече и аз бях познервена от агресивното му поведение, повторих два-три пъти, че аз не изплащане не купувам, но очевидно или рядко се среща с такива хора, или сме изглеждали толкова зле, че не е могъл да повярва, че му казвам истината 🙂

Какво спечелихме от презентацията?

Всъщност, след тази презентация, единодушно решихме, че ше си купим парочистачка. Е, не точно тази рекламирана парочистачка.

Предстои проучване, защото има доста широк ценови диапазон. Трябва и да преценим какво наистина ще ни върши работа.

Трябва да призная, че предлаганият уред работи с по-високо налягане и с висока температура в сравнение с уредите, които струват десет пъти по-малко от него, но дали се струва тази ценова разлика?

С по-добри характеристики е и от уредите, които са на цена около 1500 лева. Става въпрос за налягането.

Но то ни дава възможността парата да прониква по-надълбоко. Реално ще положително  качество само при почистването на меки тъкани. Струва ли си тази цена? Особено при гаранция от само 2 години на електрониката и всичко останало извън парогенератора.

Естествено, за проучването нали знаете кой знае най-добре? Българските мами – имат си специална тема, задължителна е за четене като част от проучването.

Впрочем, докато господинът си прибираше нещата, прегледах папката му – не за друго, а защото исках да видя точното наименование на уреда, за да го проучва. без да искам намерих и ценовата листа – на дюзи, маркучим, кърпи и всякакви други „дреболии“, които ще ни се наложи да подменяме. Те бяха  от няколко десетки лева до сто и няколко лева.

Въздържах се да попитам на колко време се налага подменя на някои от тези части. Но пък попитах за един прапарат в листата на цена от 100 лева литъра. Въпросът беше свързан с това, че „нали работи само с вода, този препарат за какво е?“

Ами, да споделя отговора – за пенсионерите, които нямали пари за толкова скъп уред, но искали да чистят екологично – за тях бил. Брех, викам си, тез пенсионери, какви са екологични.

Е, с малката подробност, че на етикета на този био, еко и пр. препарат пишеше, че не трябва да се изхвърля в околната среда. До тук с еко-то.

И така, уред не купихме, но експериментът си заслужаваше. Цялото занимание отне около час, килимчето не бе изчистено съвсем, ама така е като не си мълчим и цъкаме удивено, а се правим на много знаещи.

 

 

 

 

 

1 мнение за “За презентациите по домовете и кой купува уред за 4000 лева”

 1. Аз, за съжаление не бях толкова подготвен и „олекнах“ с 4000…
  Утре ще се опитам да я върна 🙂

  Отговор

Вашият коментар