GeoPlus (Eurorest) и безплатната почивка – измама или истина?

Преди време имаше сериозни реклами във Фейсбук на въпросното нещо и тогава не ми остана време да го изкоментирам, но сега вече налазиха и в имейла ми с непоискани съобщения и реших, че е добре да предупредя за какво става въпрос.

И така: виждате реклама или получавате имейл, в който ви обещават, че ако участвате в една кратка и анонимна анкета, ще получите ваучер за три безплатни нощувки и то дори за двама човека.

Нещо повече – този ваучер бил не само за обекти в България, а можеш да си избираш от над 500 туристически обекта в 15 европейски страни.

Това, ако не е далавера..веднага скокнах да попълня кратката анкета и се размечтах. А, за малко да забравя, това е предложение за мен, която съм сред избрана група хора по специални критерии.

И така, смело кликнах на бутона и попаднах на сайта https://www.geoplusresearch.com/, в който очевидно може да влезе всеки и без да е от „избраните“ и да се зариби по тази сладка възможност.

Започнах да се ровя из сайта за да намеря някаква официална информация и данни за фирмата и бях изкушена от pop-up със снимки на чудесни местенца за почивка, до които ще имам достъп след като отговоря на 22 въпроса за около 4 минути.

Е, не издържах 😉 и реших да се възползвам от изгодната оферта.

Еха, веднага получих номер на резервация за ваучер, валиден за 12 месеца за 3 нощувки за двама. Има и още един текст „Записан ваучер за: 15мин.“ – какво означава това, ще разберем след малко.

Отговорих на въпросите, които не бяха нещо особено, например „Колко дълъг беше последния Ви полет?“, „Колко пъти сте били на друг континент?“ и разни други, които не съм много сигурна каква полезна информация би донесла на някого.

И ето ме с готов за получаване ваучер:

Има и указания за използване на ваучера – на пръв поглед нищо особено, но аз винаги си чета указанията, защото знам онзи хубав виц:

Звъни се на вратата, отварям и виждам двама мъже в бели престилка.
– Какво искате?
– Дошли сме за бъбрека>
– Ама какъв бъбрек?
– А помниш ли Next, Next Next, Agree…?

И така, първият сигнал дойде след това внимателно четене:

Докато си чета указанията, отново ме „бодна“ pop-up прозореца (явно енщо мнгоо се забавих) – пак специално за мен удължиха ваучера на 5 нощувки (не че и предишния път не се случи същото).

Нямам представа за каква лична карта ми говорят, но важна е далаверата – имам си пет нощувки за двама в Европа.

И така, преминавам към вземането на ваучера и…изненада, имало малка таксичка от 16,80 € за издаването му.

Както се казва, за 5 нощувки в Европа някакви си трийсетина лева няма да ме откажат. Продължаваме нататък.

Реших да отделя време да прегледам и общите условия. В тях намерих още интересна информация, като например линк към сайт със списък на хотелите. Отворих го и охо, то можело и без да попълвам анкета да вляза в далаверата.

Направи ли ви нещо впечатление? Онази малка таксичка за „catering fee“. Продължих да чета общите условия и открих важното изречение:

А, помните ли в началото срока на запазване от 15 минути. Времето постоянно се отчита и намалява – един вид, ако се забавиш малко и край с далаверата.

Спокойно, след като изтекат 15-те минути просто изскача pop-up прозорец и продължаваш резервацията. Оказването на натиск чрез ограничаване на оферта във времето е един от широко използваните методи, особено като гледаш как броячът нямалява всяка секунда.

Стигнах до популване на данните за дебитната/кредитната карта и там реших да спра.

Реших да проверя условията за настаняване и крайната цена, ако избера да си направя една почивка в хотел Наслада в Балчик.

Съгласно информацията в eurorest.net за периода 16 юли- 16 август ще трябва да заплатя такса за изхранване (закуска и вечеря) в размер на 24 евро на човек. Това са приблизително 96 лева на ден.

Да не забравяме и стойността за издаване на ваучера от 16.80 евро (33,60 лева), която разделена на 5 нощувки ми добавя още 6,72 лв на ден или така общо нощувка със закуска и вечеря за двама ще ми излезе 102,72 лв.

В сайта на хотела виждам, че нощувка със закуска и вечеря за същия период е на стойност 133 лв.

Разликата не е голяма, но все пак бихме могли да кажем, че спестявам за всяка нощувка по едни 30 лева.

Все пак реших да проверя и дали наистина ще бъде така и написах един имейл на посочените контакти в сайта на eurorest.net със запитване дали са част от подобна програма.

Ето какво получих като отговор:

Е, отговорът „вече не работим“ все пак ме насочва на мисълта, че са били участници в такава програма. Какви са били цените и дали е щяло да излезе по-евтино – никой не знае.

Втора проверка

За втора проверка реших да избера хотел „Шоки“, който ми се мерна на първа страница на сайта с ваучера. Ето какви са цените са изхранването:

С други думи: през летния сезон (слабия) е 56 лв. за двама н ощувка със закуска и …вечеря?, а през силния зимен сезон е 66 лв. за двама.

Потърсих цените на хотела и ги намерих в букинг – за една нощувка, но без изхранване, в слабия сезон стойността е 50 лева, а в силния – 60 лева.

Ако този хотел е част от програмата, то на пръв поглед изглежда, че всичко е наред и наистина, ако предпочитате да имате организирано хранене – с ваучера ще спестите.

Изводите:

  1. Не сте избрани, винаги можете да влезете в един от двата сайта – директно да си купите ваучер или да отговаряте на анкета и пак да си купите ваучер (малко по-евтино).
  2. Не сте ограничени във времето, за да вземете решение ще си купите ли ваучера или не. не се притеснявайте от онзи брояч. Като свърши, просто кликвате „продължи“.
  3. Ако решите да се възползвате от офертата (аз изпитвам съмнение относно сигурността на плащането с картата, защото има сложени разни лога, нo всеки си решава…), първо си изберете защо искате да я ползвате, вижте какви са цените в съответния хотел и най-вече –  обадете се и по питайте дали наистина са в програмата, ще ви приемат и ще платите само обявената в сайта на ваучера цена.

Интересното е, че тази „програма“ се вихри явно от много време. Намерих обсъждания във форуми още от 2005-а година. Обърнато им е внимание дори във форума на Lex още от 2010-а година:

Можете да погледнете и бгмамите какво са обсъдили по въпроса.

Ако пък някога сте се възползвали и сте сигурни, че наистина сте спестили, то споделете с мен.

2 мнения за “GeoPlus (Eurorest) и безплатната почивка – измама или истина?”

    • Целта на статията е да предупреди, а не да рекламира. надявам се, че се разбира достатъчно добре, защото иначе значи, че не съм си свършила работата както трябва 🙂

      Отговор

Вашият коментар