Бюджет 1000 лева – юни и юли

Да не си помислите, че сме се отказали от нашия бюджет. Не сме, но все пак е лято и този път ще отчета два месеца наведнъж. Освен това, благодарение на начина на работа, който сме си създали, имахме възможност цял месец да бъдем извън столицата, съчетавайки работа, почивки и агрофитнес 😉

По принцип често се говори, че животът в провинцията е по-евтин, но дали наистина е така, ще видим. Реално, единственото, което оскъпява живота в столицата, е транспорта. Всичко останало зависи от начина ти на живот. Дали ще си в София или в провинцията няма значение, ако си чест посетител на заведения или обичаш да пазаруваш излишни неща.

Винаги има за какво да си изхарчиш парите, както и винаги има начин да спестиш.

Какво изхарчихме през юни и юли

Вид Разход юни Разход юли
Храна 313,76 262,67
Здраве 174,27 72,11
Дом и кола 387,72 299,25
Развлечения (вкл. заведение) 53,50 103,09
Други (цигари). 135,20 152
Общо изхарчени 1064,45лв. 889,12
Бюджет 1000 1000
Остатък -64,45 110,88
Общ резултат за януари-юни/юли – 330,73 -219,85

Режийните разходи, които не са част от поставената рамка на бюджета, включват:

Ток 37,06 лв. 23,48 + 19,48 (за провинциалното жилище)
Вода 21,79 20,54
Интернет и телевизия 23,90 23,90
Парно, топла вода (с изравнителна сметка през юли) 21,52 138,35
Вход 19 19
Телефони – 2 бр. 36,41 43,28
Общо 159,68 288,03

Впрочем, цената на водата нараства драматично от месец август и ще видим какво ще се случи с разходите по-нататък. Например, в Силистра става 5,035 лв./куб. м. (това включва доставяне, отвеждане и пречистване), а в Разград става 5,302 лв. В София в момента е 2.935 лв., а чакаме също да стане над 5 лева.  Това означава, че сегашният разход от около 20 лева за вода на месец ще стане към 35 лева.

А защо имаме толкова изразходвана вода за месец юли в София, след като не сме били в апартамента?

Да напомня, че всъщност Софийска вода разпределят равномерно сметките и след това на 3 или 6 месеца правят изравнителни. Реално не сме ползвлаи вода през юли, но си плащаме.

Вчера подслушах една дама в офиса на Софийска вода, която искаше да разбере дали няма грешка – всеки месец плащала само по 8 лева, а сега изведнъж имала сметка от 138 лева. Отговорът е именно такъв – усредняване и след това – олеле, каква сметка дойде.

Паркирането във Варна

Ако някой се оплаква от местата за паркиране в центъра на София, нека да отиде и да види как стои въпроса във Варна. Увеличената сметка за телефони през юли е в резултат на смс-ите за паркиране в синя зона на Варна. Но това е бял кахър.

Хотелът, в който бяхме, беше на чудесно място – на две крачки от Южния плаж (всъщност там бяхме по работа, затова не виждате разходи за хотел в бюджета, но успяхме и да се топнем в морето). За съжаление, имаше паркинг само с 4 места, макар че и това е чудо за зоната. Местата вече бяха заети от румънци, налазили северното ни черноморие.

Всъщност проблемът не е в парите, а в това, че не можеш да си намериш място да паркираш дори и в синята зона. При завръщането ми от работа на първия ден, направих три обиколки из уличките, докато успях да „хвана“ свободно място.

След това, в дните, в които не ползвахме автомобил, просто го оставихме на близък платен паркинг срещу 12 лева за 24 часа и така решихме въпроса.

Във Варна, както и в София има ограничение в броя часове, които можеш да паркираш в синя зона. След три часа трябва да има промеждутък от поне половин час, за да можеш пак да пуснеш смс.

За съжаление, там няма хартиени талончета и номерът да сложиш талонче за половиния час и после пак да продължиш със смс-а не става. Въведоха, обаче, възможност, да си платиш за цял ден паркинг в синята зона – цената е 16 лв. и може да бъде платена само чрез мобилното приложение Варна Паркинг. Цялата информация за синята зона на Варна ще намерите тук.

За какво пак изхарчихме парите – инструменти, инструменти

Трябва да призная, че имам слабост към инструментите. Очевидно, крушата не пада по-далеч от дървото, защото това беше слабост и на баща ми.

Затова и сметката за „дом и кола“ през месец юни е по-соленичка. Купеното, обаче, ми свърши супер работа. Може би забелязахте, че споменах агрофитнеса в началото. Няколко дни от юли отделихме да почистим двора на къщата, която остана от баща ми. За целта си купихме акумулаторен саблен трион от промоцията на Кауфланд, който ми свърши страхотна работа.

Акумулаторен саблен трион

Да, имаме и моторен трион, но той е доста по-мощен и работата с него е по-опасна. Би могло да се ползва за рязане на дебели дървета.

За окастряне на клони, „лиани“ от лози и изрязване на израстъци, акумулаторният саблен трион върши чудесна работа – лек е, с малки размери, батерията е доста издържлива и се зарежда доста бързо.

Макар, че е от евтината серия на Кауфланд, всъщност върши страхотна работа и нямам никакви оплаквания. Успява успешно да среже стъбла и клони до 10 сантиметра.

Разбира се, не останахме само с този инструмент. Така или иначе, батерията и зарядното се купуват отделно, та решихме поне да вземем още едно уредче от серията, а именно – акумулаторен ъглошлайф.

Акумулаторен ъглошлайф

Тук вече съм сигурна, че няма да познаете какво е неговото основно приложение – да си точим ножовете. Идеята дойде от наш познат, с който коментирахме опита ни с разни машинки, които продават и той сподели, че просто ползва акумулаторния си ъглошлайф (разбира се, с шлифовъчен диск).

И така, имаме си и тази машинка, която ще върши работа и за други неща.

 

Вашият коментар