Моите P2P инвестиции на 1 година

Мина малко над една година, откакто започнах с инвестициите в P2P платформи и реших да споделя къде съм се разпростряла към момента и какви са моите впечатления.

Как следя инвестициите в платформите?

Не полагам кой знае какви усилия, но все пак не съм ги оставила и съвсем без надзор. Най-малкото – следя случващото се, за да мога да актуализирам с навременна информация статиите тук.

Общо взето почти всеки месец правя преглед на платформите и наличните средства в тях. Правя го, не само за да видя развитието им, но и защото понякога тегля от една платформа и депозирам в друга. Причините за тези промени ми е трудно да обясня, но зависи от лихвите към момента, желанието ми да балансирам, промоции с кешбек, кешдраг в някоя платформа и др. под.

Влязла съм и в няколко Telegram групи, направени за обсъждане на различните платформи. В момента съм в групите за Afranga, Lendermarket, Viainvest, Reinvvest 24 и Kviku.

Ползвам и услугите на един телеграм бот – https://t.me/beyondp2p_bot. В него имам възможност да следя безплатно за три платформи какви кредити излизат.

Разбира се, следя и фейсбук групи и съм се абонирала за съобщения от съответните платформи.

Кои платформи ползвам в момента?

Списъкът май наистина е вече доста дълъг, но в някои съм с изключително дребни сумички, за да мога да ги следя и да видя как се справят.

Имам инвестиции в евро в 13 платформи и в лева в четири. Ето и тяхното разпределение:

Bondora Go&Grow

Честно казано, тук нищо не следя. Инвестирането е като депозит – слагаш едни пари и получаваш годишна лихва от 6,75%  (разбира се, без гаранцията до 100 000 евро!)

Не е необходимо даже да се декларират приходите, ако не си теглил. Аз бях теглила и за годишната данъчна декларация си изтеглих справката.

На някого може да му се вижда малка такава лихва, но за нищоправене си е добра и все още е доста по-висока от лихвите по депозитите. Освен това, лихвата се начислява всеки ден и ако решиш да теглиш, теглиш каквото имаш, а не губиш лихвата, както е при срочния депозит.

Единственото ограничение на Bondora Go&Grow е, че можеш да добавяш месечно максимум по 400 евро. Направиха и вариант с неограничено депозиране на средства  – Bondora Go&Gro Unlimited, но там лихвата е до 4%.

Robocash

Тук единственото, което следя, е промяната на лихвите, за да си пренастроя автоматичното инвестиране. 

Ако не сменяха толкова често лихвите на краткосрочните кредити, щеше да бъде наистина пасивно.

Скоро теглих част от парите, за да ги прехвърля в по-високодоходна платформа.

Peerberry

В тази платформа имах кредити от Русия и Украйна. Въпреки че постоянно докладват как са изплатили част от тези кредити, при мен все още сумата е в застой. 

В момента лихвите са между 10 и 11.5%, което поставя платформата сред тези, които имат добра доходност, но има и платформи с по-висока доходност при краткосрочни кредити.

Lendermarket

Тази платформа дава доста висока доходност. В момента за краткосрочните кредити до 1 месец лихвата е 15%.

От началото на годината има поредица кеш бек кампании. Току що приключи една и започва нова с 2 % кешбек за нови депозирани и инвестирани средства.

Честно казано, мен това леко ме притеснява и понеже съм с по-нисък праг на рисково поведение, реших този път да пропусна и да си остана на 15-те процента лихва с наличните средства и да не добавям. Както се казва „Страх лозе пази“.

Изтеглих на два пъти парички без проблем (добавени при предишни кампании), така че засега нещата вървят нормално.

Afranga

Това е платформа с български оригинатор. Лихвите се държат добре и след временен спад до 12% сега отново са 14%.

Има известен недостиг на кредити и кеш драг, ако държиш на краткосрочните. Затова увеличих максималната продължителност до 6 месеца в опит да намаля застоя на парите.

В тази платформа увеличих инвестицията си и вероятно ще добавя още – засега се чувствам спокойна за бъдещето й и има добра лихва.

Viainvest

Тази платформа скоро  получи лиценз за инвестиционно посредничество и е под надзора на Комисията за финансови и капиталови пазари на Латвия.

От 2 август вече инвестирането е само в обезпечени с активи ценни книжа.

Към момента има възможности за инвестиране в „пулове“ с падеж от 180 дни нагоре.

Хубавата новина е, че на практика с този лиценз и промяна в инвестирането, вече инвестициите попадат в защитата на Директива 97/9/EО относно схемите за обезщетение на инвеститорите или с други думи – при фалит на инвестиционния посредник всеки инвеститор има защита на инвестициите си до 20000 евро.

Kviku.Finance

Квику в България понякога не се споменава с добро, защото се има предвид лошия опит с оригинатора в Iuvo, който е с руски кредити в рубли.

Покрай политическата обстановка бе спряно изплащането на тези кредити.

Kviku.Finance, обаче, е друго нещо. Платформата се държи от Kviku Holding Ltd, която е регистрирана в Кипър. Кредитите са от Полша, Казахстан, Филипините, Испания и Украйна.

Не знам как са се справили с Украйна, но аз пари в застой нямам. Лихвата е твърдо 12%, като при инвестирани над 1000 евро има бонус за лоялност от  още 1%.

В момента, например, имам само четири кредита в закъснение от стотици. Bayback гаранцията се задейства след 30 дни и обхваща както главницата, така и натрупаната лихва.

Отдавна се каня и е крайно време да напиша една статия за тази платформа. Определено ще повиша инвестицията.

Сега, ако решите да започнете с нея, можете да ползвате мой реферален линк, с който ще получите 20 евро бонус след като инвестирате 100 евро.

Swaper

Това също е платформа, за която по-малко се говори из българските среди. 

Оказа се, обаче, че това е една доста спокойна платформа, която работи още от 2016-а година и дава добра лихва от 14% (а при инвестиция над 5000 евро добавя 2% бонус лихва за лоялност).

В някои моменти има известен проблем с кешдраг-а, затова там съм настроила автоматичното инвестиране на 50 евро на кредит. 

Харесва ми, че няма постоянни промени с лихвите нагоре-надолу, на практика правиш една настройка и след това минаваш в пасивната доходност. 

Mocasa

В тази платформа влязох пробно с малка сума. Няма много информация за нея, критиките за нея в нашите фейсбук групи са, че има китайски корени (Thor Group е сингапурска).

На практика, тук всички кредити са фирмени. Mocasa Technology d.o.o. е регистрирана в Хърватия и дава заеми на кредитиращи компании от Thor Group (фирма от групата на Mocasa Investment), в случая Philippine Cashtrout Lending Corporation. От своя страна Philippine Cashtrout Lending Corporation е активна от 2019 г. и предоставя потребителски заеми във Филипините.

Тук също има кратък 30-дневен период за bayback и се връща както главницата, така и натрупаната лихва. 

Лихвата към момента е 13% и има 1% кешбек от инвестираното в първите 30 дни за новорегистрирани потребители. 

Moncera

Тук също съм с много малка сума пробно. Доходността е по-ниска – 6-10% спрямо описаните до момента платформи и има основно дългосрочни кредити. Поради тази причина и останах с малката сума. 

Собственик на платформата е Placet Group и оригинатори са фирми от групата. Това, може би, е плюса за по-консервативните инвеститори, защото тази група работи от 2007-а година и с това се дава някакво усещане за сигурност, че няма току така да изчезне с парите ни.

Reinvest 24

Стигнахме и до платформите, свързани с инвестиции в имоти (имам още с кредити, но са в лева и ще ги напиша по-нататък).

Когато започнах да инвестирам в платформата имаше такса от 1% още при инвестицията. После направиха таксата при излизане от инвестицията.

В първия момент малко се обърках, но след като прегледах транзакциите и какво е състоянието в момента, всичко си дойде на мястото.

Напоследък изкараха и бизнес кредит с 16% годишна лихва и продължителност 6 месеца, в който решително добавих още една четирицифрена сума.

Ако ви привлича доходност 13-16%, то можете да разгледате платформата. Минималната инвестиция е от 100 евро.

Rendity

Това е платформа, вкоято слагаш парите и забравяш. Можеш да си запишеш някъде кога се плаща лихвата и кога основната инвестирана сума.

Инвестира се в имоти, които са по-дългосрочни. В моя случай са само два – единият за 24 месеца, а другият за 30 месеца.

Един път годишно получавам лихвата, а в края на периода ще си получа и  инвестираната сума.

Лихвата е малка спрямо другите платформи, но пък имотите са в Германия и Австрия, а Rendity  е търговски инвестиционен консултант, регистриран в Австрия и оторизиран финансов инвестиционен посредник в Германия.

Усещането за по-голяма сигурност е осезаемо и тази сигурност привлича инвеститорите, дори и при тези по-малки лихви.

За нови инвеститори има реферална програма, чрез която след първата инвестиция (минимум 100 евро) получаваш 25 евро бонус. 

HeavyFinance

Това е платформа, която известно време само наблюдавах. Инвестициите са в земеделски проекти, но по-често дългосрочни.

Има и за 12 месеца, но повечето са за 24-60 месеца.

Реших, обаче, да се възползвам от оферта за инвестиция в българска овощна градина с 13.9% лихва и 4% кешбек при кредит за 34 месеца.

Изкушавам се да инвестирам и в други български проекти – за идеята, пък и лихвите не са лоши.

Ако решите да опитате тази платформа, трябва да имате предвид, че захранването на сметката става само от Paysera.

Добрата новина е, че има реферална програма и нови инвеститори могат да получат бонус (5 евро при инвестирани 100; 20 евро при инвестирани 500; 40 евро при инвестирани 1000 и т.н.)

IUVO

Инвестирам и в няколко платформи с левове. Специално в Iuvo може да се инвестира и в евро и дори е по-доходоносно (кредитите са с по-високи лихви), но аз започнах с инвестиция в предлагания преди малко повече от година SyperEasy. 

В момента съм в Silver клуба. Инвестицията в SuperEasy (ниска лихва, но се чувствах сигурна) вече се изплати и в момента обмислям да инвестирам в по-нискодоходните, но по-сигурни възможности на IuvoSave. 

Става въпрос за инвестиция, подобна на депозит (но без гаранцията до 100 хил. евро) – годишна лихва от 5% за 3 месеца, 6% за 6 месеца и 7% за 12 месеца.

Парите могат да се изтеглят и преди падежа, но срещу такса от 1%.

Cashlend

Това е българска платформа, в която отново инвестициите са в лева. Има някои специфики, като например, че се инвестира в пълната сума на кредита, т.е. не можеш да вкараш по 10 лева в много кредити. Има кредити от стотина лева до хиляди.

Когато започнах имаше недостиг на кредити. След това нещата се поизчистиха и нямаше  нужда точно в 18 часа (когато качват кредитите) да вися и дебна, та дано да хвана нещо (няма автоматично инвестиране).

За съжаление, през последните 2-3 месеца отново се усеща сериозен недостиг на кредити. Например, в момента има изостанали само няколко от СН Финанси за 24 месеца с годишна лихва от 8,96%.

Харесвам платформата, но вероятно ще намаля инвестицията там. А ако нещата се подобрят, с най-голямо удоволствие ще върна паричките пак там.

Klear

Да си призная честно, в тази платформа влязох преди година заради бонуса. При инвестирани 200 лева веднага си взех 20 лева, т.е. отчетох 10% печалба.

Тази платформа също има специфики. На първо място кредитите са дългосрочни – от 12 месечни (по-рядко) до 60 месечни.

Освен това, няма bayback гаранция. Поради тази причина максималната сума за инвестиране в един кредит е 4 лева.

Има инвеститори, които харесват платформата и редовно я ползват. Аз не съм от тях основно заради това, че кредитите са дългосрочни.

В момента също има кампания, с която при регистрация и инвестиция над 1 000 лв. ще получите бонус от 50 лева.

Helplending

И накрая, завършвам с още една българска платформа, в която се инвестира в лева.

Инвестирала съм малка сума и засега всичко върви гладко. Използвам автоматичното инвестиране.

За съжаление сайтът е изключително неприятелски – лично за мен работата и ориентирането в него е трудно. 

Скоро ще напиша статия за тази платформа, но се въздържам от увеличаване на инвестицията само заради грубия сайт.

Това беше моят опит. Както виждате, експериментирам, така че моите добри или лоши впечатления са само мои. Дали и вие ще инвестирате по същия начин зависи само от вас, но никога не забравяйте – 100% гаранция няма за нищо. 

Илюстрация: Photo by Investment Zen / CC BY

8 мнения за “Моите P2P инвестиции на 1 година”

 1. Здравейте!
  Благодаря Ви за поднесената информация!
  С тази статия отговорихте на колебанието ми дали да се разпростирам и в други платформи или да остана тестово само в една.
  Ще следя последващи актуализации.
  Поздрави,

  Отговор
 2. Прочетох вашия анализ и много ми допадна
  Мога ли с вас да комуникирам директно

  Отговор
 3. Здравейте,

  Каква е причината поради която от списъка на подбраните от Вас платформи отсъства Минтос?

  Поздрави

  Отговор
  • При Реинвест24 си е съвсем ръчно инвестирането, но аз съм се абонирала и в пощата ми идват съобщения за нови проекти. Така бързо виждам основните характеристики и решавам дали си струва да продължа с четенето. По принцип първото, което гледам е продължителността (предпочитам годишни или по-кратки), после LTV и накрая и лихвата. В интерес на истината там съм инвестирала само в девет проекта и засега смятам да изчакам поне един-два да завършат изцяло.

   Отговор

Вашият коментар