Бюджет 1000 – май 2022

Продължаваме с наблюдението на нашия бюджет, за който сме си поставили за цел да не харчим повече от 1000 лв на месец, като в тях не включваме т. нар. режийни разходи (ток, вода, парно, телефон).

През месец май сме се справили изключително добре и на практика дори с режийните разходи влизаме спокойно в нашия бюджет. През този месец нямаме разходи, свързани с излизане по заведения или поръчка на храна за вкъщи. Като цяло и разходите за хранителни продукти са по-малко, защото през преdходния месец понапазарувахме доста продукти.

Какво изхарчихме през месец май

Вид Разход
Храна 192,82 лв.
Здраве 11,2 лв.
Дом и кола 97,90 лв.
Развлечения (вкл. заведение)
Други (цигари, дрехи). 104 лв
Общо изхарчени 405,92лв.
Бюджет 1000
Остатък 594,08
Общ резултат за януари-май – 266,28

Режийните разходи, които не са част от поставената рамка на бюджета, включват:

Ток 34,14 лв.
Вода 5,88 лв.
Интернет и телевизия 23,90 лв.
Парно, топла вода 97,98 лв.
Вход 19,00 лв.
Телефони – 2 бр. 41,47 лв.
Общо 222,37 лв.

Не знам  много ли се къпем или много ли е било студено през месец май, но както се вижда  Топлофикация заема голяма част от разходите. Радиаторите са с дистанционно отчитане и уж би трябвало да се изчислява толкова, колкото е изразходвано. Скоро минаха да отчитат водомерите и ще видим дали в изравнителната сметка ще има добри новини.

Интернет ползваме от Vivacom, но всъщност те нямат такава тарифа, защото сме от придошлите от Нет1, които Виваком закупиха. Докато не ни принудят да изберем от вивакомските пакети, ще си стоим на този, защото в него освен 75 Mbps интернет има телевизионни програми, които ги няма дори в най-скъпия пакет на Виваком.

Освен това сме на кабел, без специално устройство, така че можем да имаме колкото си искаме телевизори, без да се налага допълнително заплащане.

Странното е, че в сайта на Виваком се предлага само сателитна телевизия и не се говори за кабелна, т.е. не предвиждат разширяване на мрежата, която закупиха от Нет 1.

За месец май не мога да се похваля с някаква интересна покупка, затова реших да пиша за нещо друго, а именно разходите за телефон, интернет и телевизия:

Оптимизиране на разходи за телефон

Когато си говорин с наши познати, често чуваме за някаква изключително изгодна тарифа, само за двадесет, тридесет или повече лева. Когато контрирам, че моята тарифа е само 18,50 лв. и това ми е напълно достатъчно, обикновено се започва сравняване на пакети интернет или минути.

И – да, минутите или гигабайтите интернет винаги са много по-големи. Само срещу още 5-6 лева. Минутите също са мнооого повече – също само срещу още 5-6 лева. Въпросът е трябват ли ни наистина или по-скоро – изразходваме ли наистина тези минути или мегабайти.

Колко от вас са проверявали какво израходват месечно от своя тарифен план?

Аз редовно проверявам статистиката си в Моят Виваком – приложението, което съм инсталирала на телефона си. Например за този месец, от който вече са минали около 2/3, съм изразходвала 121 минути от 1200 в пакета и 631 МВ от 4000 МВ в пакета.

На пръв поглед изглежда сякаш бих могла да мина и на по-ниска тарифа. За съжаление, обаче, официално такава няма. Най-ниският предлаган от Виваком план е за 17,99 лв. при 500 минути и 500 МВ интернет. Очевидно доста по-малко от това, с което разполагам в момента.

Ей това винаги ме е  учудвало – не знам как е в други държави, но такова диво пазарене и надлъгване за други услуги и продукти в България не съм виждала. И докато имаше момент, в който плановете намаляваха цените си, сега има все повече и повече надуване.

Оказва се, че за хора с малко потребление на практика вече не съществуват подходящи планове. Очаква се да си вторачен в телефона през цялото време.

Но да се върна на темата – знаете ли за колко плащате и колко реално изразходвате? И ако всъщност сте доста под ресурсите на настоящиа си план, защо следващият път като ви се обадят и предложат само мааалко по-висока тарифа, но пък с мноого повече екстри, просто не отговорите, че и сега не успявате да използвате всички ресурси.

Една позната ми казва „На мен ми трябва много интернет. Докато пътувам с метрото към работа гледам филми„. Разбира се, всеки с избора си, но чак толкова важно ли е да гледащ филми, ако можеш и да почетеш книжка. Може да се окаже хем по-спестовно, хем по-полезно.

Оптимизиране на разходи за телевизия

Някога преглеждали ли сте кои телевизии всъщност гледате обикновено и те част от кой пакет са. Дали можете да ги имате само от пакета, за който плащате сега или всъщност и по-ниския план пак не ви върши работа.

Когато Виваком закупиха Нет 1, реших да проверя дали мога да оптимизирам разходите с някой от плановете на Виваком. В момента сме подредили около 30 програми, които гледаме или евентуално преглеждаме с надеждата за нещо интересно.

Оказа се, че една от програмите, които харесваме (Epic Drama), е достъпна чак в един от по-големите пакети TV 2L. Дали си струва заради една програма, която гледаш от време на време, да платиш по-голяма месечна такса?

Защо пък не, ако разликата е 2 лева? Хайде, нека не бъдем чак толкова стиснати. Ако редовно ползвша нещо, позволи си го. Но ако всъщност се сетиш, че през последния месец всъщност не си гледаш нищо от тази програма, то явно вече не ти е чак толкова любима.

Може ли човек да се откаже от телевизията?

В интерес на истината от време на време обсъждаме вкъщи идеята за отказ от телевизия. По-често гледаме филми и предавания от YouTube или които сме изтеглили. Част от телевизиите са достъпни през интернет.

Има и няколко безплатни телевизии, за които не ви е необходим абонамент, за да ги гледате.

По-често телевизията е по-скоро фон, отколкото реално гледана. Вие замисляли ли сте се колко от времето, през което е пуснат телевизора, реално го гледате и колко от времето просто нещо си върви, за да има звук в стаята.

Понякога се усещам, че го пускам по инерция. Влизам за да сготвя вечеря, например, и пускам телевизора. И не – не гледам/слушам новини или някакво предаване, просто навик.

Засега все още не можем да излезем  от навика и продължаваме да ползваме тази услуга. Може би по-скоро – да плащаме за тази услуга. А вие?

 

2 мнения за “Бюджет 1000 – май 2022”

 1. Телевизора спря да работи и все се каним да го занесем на поправка/купим нов, но така и не ни остава време. Седи като паметник вече 20 дни, всеки от нас си гледа каквото иска на собствения телефон. Музика и сериали си пускам докато готвя пак през телефона и даже е по-лесно, защото си го разнасяш из статите, а телевизора не можеш. Много хубав блог, рядко се срещат хора, които откровено да говорят за пари и ежедневни разходи, а е толкова полезно 🙂

  Отговор
  • А, телевизорът си го обичам, защото и без телевизия, на него си гледам филми, YouTube, уебинари и прочие. Все пак е 75 инча 🙂 Не обичам да се забивам в телефон или таблет – на моята възраст очите вече започват да сдават багажа и с тези устройства ще асиля процеса, а и врата започва да боли от неправилна стойка.
   Благодаря за поощрението – пиша не много често, защото засега все още не съм стигнала до FIRE (ранното пенсиониране:), но всичко по реда си.

   Отговор

Вашият коментар