Три алтернативи на Bondora Go&Grow – сравнение

Bondora Go&Grow е вече част от моя инвестиционен портфейл, даже започнах първо с нея, защото е алтернатива на банков депозит (е, без гаранциите от държавата, не трябва да се забравя). Накратко:

 • Пасивна инвестиция – депозираш едни пари и имаш гарантирана лихва до 6.75% без да инвестираш в някакви конкретни кредити.
 • Можеш да изтеглиш парите си по всяко време, т.е. не е необходимо да чакаш падеж или да се опиташ да продадеш на вторичен пазар (ако има такъв)

През последния месец се появиха три алтернативи на този начин на инвестиране. При две от тях  принципът не е съвсем същия, но резултатът е с много подобни характеристики, а третата е 100%-това алтернатива. Разбира се, с някои специфики. В края на статията ще видите сравнителна таблица.

IuvoUp

Този вариант на инвестиция е най-новото предложение на Iuvo и се явява почти напълно алтернатива на Bondora Go&Grow, но с по-малка лихва.

След обновяването на платформата по-рано през октомври, тя формално бе разделена на две части – IuvoUp и IuvoP2P.

Докато в IuvoP2P инвестираш в конкретни кредити, то в IuvoUp инвестираш пари, подобно на Bondora Go&Grow и получаваш годишен лихвен процент в зависимост от това за колко време ще ги оставиш там.

На практика, все едно че си правиш срочен депозит. Веднага трябва да спомена, че при срочния депозит имаш гаранция от държавата до 100 000 евро, докато тук няма държавна гаранция.

Условията са следните:

 • можеш да депозираш пари по всяко време;
 • минималната сума, с която се започва е 100 лева;
 • максималната сума, която можеш да внесеш е 5000 лева;
 • няма такси за управление и пр.
 • ако се направи „депозит“ за 6 месеца, годишната лихва е 3%
 • ако се направи „депозит“ за 12 месеца, годишната лихва е 4%
 • можеш да теглиш по всяко време, но не повече от 1000 лева месечно. За целта е необходимо 2-дневно предизвестие и се заплаща 0.5% такса (приемете го като  наказателна такса за предсрочно теглене)

Ограничението е до 5000 лева на вид продукт, т.е. можеш да инвестираш паралелно в 6 месечен „депозит“ 5000 лв. и в 12-месечен „депозит“ още 5000 лева.

Това предложение е подходящо за изключително мързеливи инвеститори, които искат да надскочат нулевите лихви по депозитите, но не искат да се чувстват обвързани с някакви кредити, а да имат усещането за срочен депозит.

 

Super Easy от Iuvo

Един от оригинаторите в Iuvo предлага инвестиция в бизнес кредит, който на практика е междуфирмен кредит от Easy Credit към някоя от компаниите от групата на MFG (в която група е и Easy Credit).

Поради тази причина кредитите „Super Easy“ имат не само гаранция за обратно изкупуване (buyback) на лихвата, но са и обезпечени с групова гаранция от Management Financial Group (MFG).

На практика това означава, че ако фирмата, на която е отпуснат кредита, забави повече от 3 дни вноска по погасителния план, Easy Credit поемат ангажимент да изкупят инвестицията заедно с дължимата лихва. Ако, пък, Easy Credit има проблем с изплащането, то ще го направи групата MFG. Разбира се, това няма да се случи, ако самата група не е изпаднала в неплатежоспособност.

Трябва да отбележим, че гарантираното изкупуването е с 0.5% отстъпка (загуба) за вас. На вторичен пазар можете да предложите инвестицията и с по-малка отстъпка или без такава.

Какви са характеристиките на Super Easy

 • рейтинг на кредита – клас А (това е най-високия клас с 0-2% вероятност заемът да влезе в просрочие или да не бъде изплатен)
 • може да инвестирате в лева или евро (по избор)
 • може да избирате между матуритет (срок) 6 или 12 месеца
 • лихвата е 5,12% при срок 12 месеца и 4,8% при срок от 6 месеца
 • нямате ограничение в максималната сума за инвестиция (в настройките за автоматично инвестиране има максимална сума, която може да посочите – 100 лева/евро).
 • можете да добавяте по всяко време до изтичане на срока на кредита.

Може лихвата да изглежда ниска, но в сравнение с депозитните лихви, които са нула, на мен ми изглежда доста добре. Освен това имате две възможности да добавите още няколко процента към лихвата.

Как да се инвестира в Super Easy

Най-лесно е това да стане с ръчно инвестиране.

Отваряме „Първичен пазар“, кликване на „Покажи/скрий филтри“ и избираме от оригинаторите „Super Easy (by Easy Credit)“. Ще се появят четирите варианта – в левове и евро съответно за 6 и 12 месеца.

Super Easy

Тук трябва да отбележа, че като начинаеща се зачудих защо при 6-месечния (т.е. този с лихва 4,80%) общият брой вноски е  26. Тук, обаче, на помощ ми дойде представител на Iuvo, който любезно насочи вниманието ми към това, че вноската е на 7 дни, а не месечна – в 6-те месеца има 26 седмици.

Как може да се добави доходност в IUVO

Важно: Бонусните програми са валидни само, ако инвестирате в IuvoP2P, т.е. тези бонуси НЕ СА налични за IuvoUp.

Програма „Препоръчай приятел“ с бонуси за нови инвеститори

Новите инвеститори  могат да получат допълнителна доходност между 1 и 3% при инвестиция от над 2000 лева или над 1000 евро чрез програмата „Препоръчай приятел“:

 • При препоръка от член на Gold Club (инвестирали над 25000 EUR), ще получите 3 % допълнителна доходност. Максимална сума като бонус – 300 EUR.
 • При препоръка от член на Silver Club (инвестирали над 10000 EUR), ще получите 2% допълнителна доходност. Максимална сума като бонус – 200 EUR.  Тук аз мога да ви помогна и ако нямате алтернатива с Gold инвеститор, пишете на мен на iuvo@mamainvest.eu с вашите две имена и имейл, за да ви препоръчам и съответно да получите този бонус. Възможността не важи за IuvoUp!
 • При препоръка от редови член, ще получите 1,5% допълнителна доходност. Максимална сума като бонус – 150 EUR.

Програма за лоялни инвеститори

Ако си „стар“ инвеститор, то до края на годината има добра бонус програма за лоялни инвеститори:

Инвестираш допълнително 2 000 или повече евро (които можеш да използваш точно за Super Easy или IuvoUp). След 60 дни получaваш 1% бонус от нея. Важно условие е през последните три месеца (90 дни) да не си теглил пари от платформата. Максималният бонус, който може да бъде получен е 500 EUR.

Лично аз се възползвах от бонус програмата „Препоръчай приятел“ за нови инвеститори, инвестирах в Super Easy със срок 12 месеца и се чувствам доста комфортно с постигнатата лихва при положение, че не ми се налага да правя нищо повече.

В момента обмислям дали получените лихви да инвестирам в други кредити – ръчно или с автоматична стратегия или да си направя автоматична стратегия, с която директно да реинвестирам в същия кредит (докато се предлага).

VIAINVEST – кредит по разширяване на бизнеса на VIA SMS Group


Този бизнес кредит е подобен на Super Easy, но с доста по-висока лихва – може да достигне до 11%.

VIA SMS Group, които са собственик на платформата VIAINVEST, разширява бизнеса си като създава местно бизнес звено във Филипините за да предоставя услуги за потребителско кредитиране под марката VAMO.ph.

VIA SMS Group предлага на инвеститорите на VIAINVEST да участват във финансирането на развитието на бизнеса във Филипините, като същевременно гарантира поне 20% „skin in the game“ (участие в инвестицията).

На практика се създава нова дъщерна фирма VAMO LENDING Inc., която ще работи във Филипините. Тази фирма взема бизнес кредит от AS “VIA SMS group” – ето го и договора. Доколкото виждам, по същия начин е направено навлизането на пазара във Виетнам и вероятно ще има подобно и в Румъния.

Веднъж на тримесечие исканото финансиране, необходимо за конкретното тримесечие, ще бъде публикувано в платформата и след това ще стане достъпно за инвестиции.

Какви са характеристиките на бизнес кредита

 • лихва до 11 % (9%+2% при определени условия, вижте таблицата)
 • продължителност на кредита – 24 месеца
 • възможност за предсрочно излизане от инвестицията – можеш да изтеглиш парите си по всяко време без да се налага да чакаш падежа (с някои условия), който за сега наличния кредит е 06.09.2023 г.  (ViaInvest нямат вторичен пазар)
 • инвестицията и лихвата са гарантирани от VIA SMS Group

Срокът на споразумението за бизнес заем е зададен на 24 месеца, но в този конкретен заем е налична възможност за ранно излизане чрез допълнителна опция.

Какви са възможностите за предсрочно излизане и как лихвата става 11%

На пръв поглед виждаме бизнес кредит за 24 месеца с 9% лихва. Допълнителната информация, обаче,  която ще видим, когато кликнем на иконката, ни казва, че лихвата е от два компонента – 9% на месечна база и допълнителни 1 или 2% при определени условия.

Ето какви са условията:

Причина за изтегляне Период на предизвестие Гарантирана годишна лихва (изплащана на месечна база) Допълнителна годишна лихва, еднократно изплащане при изтичане на договора Обща годишна лихва
Изтичане на срока на кредита 9% 2% 11%
Заявление за ранен изход преди изтичане на кредита 1 месец 9% няма 9%
Заявление за ранен изход преди изтичане на кредита 3 месеца 9% 1% 10%
Заявление за ранен изход преди изтичане на кредита 6 месеца 9% 2% 11%

VIAINVEST  е платформа, която работи от 2016-а година и отзивите за нея са добри.  Аз я използвам като инвестирам в потребителски кредити и се замислих дали не опитам и този бизнес кредит.

Какво може да се обърка

При по-внимателното прочитане на информацията се вижда, че бизнес кредитите няма bayback гаранция. В случая, за този бизнес кредит е посочено, че инвестицията и лихвата се заплащат от VIA SMS Group.

Дали това означава, че щом компанията е платежоспособна, ще има и изплащане на кредита, не съм сигурна. Всеки трябва да е наясно, че сам преценява риска и взема решения. При инвестициите няма нищо гарантирано.

В интерес на истината при Super Easy е съвсем същото – има обещанието за обратно изкупуване. Във Viainvest има обещание за възможност за по-ранно излизане от инвестицията.

Единствената разлика е, че в Iuvo има и вторичен пазар, но ако се се объркали нещата надали някои много ще иска да го купи.

Сравнителна таблица

Bondora Go&Grow IuvoUp SuperEasy Viainvest
Продължителност Няма 6 месеца 12 месеца 6 месеца 12 месеца 24 месеца
Годишна Лихва До 6.75% 3% 4% 4,8% +  бонусни програми 5,12% + бонусни програми 9+2%
Минимална сума Няма 100 лв 100 лв 10 лв. 10 лв./10 EUR 10 EUR
Максимална сума 400 € месечно 5000 лв. 5000 лв. Няма, но до стойността на наличната сума по кредита Няма, но до стойността на наличната сума по кредита
Възможност за внасяне По всяко време По всяко време По всяко време до изтичане на срока на кредита при налична свободна сума за инвестиране по кредита По всяко време при налична свободна сума за инвестиране по кредита
Теглене По всяко време – такса 1 € По всяко време с 2 дни предизвестие: 0.5% такса По всяко време с 0.5% такса или на вторичен пазар По всяко време без/със предизвестие (2-та% допълнителна лихва зависят от това)

 

Вашият коментар