Бюджет 1000 – април 2022

Месец май направо си мина, а аз не смеех да направя обзор на разходите през април, защото бях с усещането, че доста похарчихме. Но ако просто отлагаш нещо и се правиш, че не съществува, това не решава автоматично проблема. Той продължава да си стои и даже може и да нарастне.

Затова реших, че е крайно време да „изям жабата“ и да направя своя отчет. Повече за книгата на Брайън Трейси „Изяж жабата“, която ни дава съвети как да избегнем пилеенето на време и да вършим нещата по-бързо, както и линк за изтегляне, ще намерите в края нa статията.

Оказа се, че усещането ми е било погрешно и като махнем т. нар. режийни разходи (каквато беше нашата уговорка), дори сме под границата на нашия бюджет със сто и шестдесет лева (че даже и още осемдесет стотинки).

Какво изхарчихме през месец април

Усещането ми за повече разходи дойде от посещението ни на Метро и Кауфланд, където общо сме оставили подобаващата сума от 316,09 лв, които влязоха в графата храна и покупката на нов куфар за далечни пътешествия и раница за близки планински разходки.

Оказа се, обаче, че сме били доста икономични в другите ни разходи – например не сме излизали по заведения през месеца, както и не сме правил по-далечни пътувания с необходимост от зареждане на гориво.

И така, в края на краищата, сме добре и в този месец, като успяваме да намалим  негативния резултат от предходния месец, през който целия ни бюджет отиде за спешни посещения при лекари и малка здравна интервенция (малка, но с голям раход).

Вид Разход
Храна 525,68 лв.
Здраве
Дом и кола 233,40 лв.
Развлечения (излизане на заведение)
Други (цигари, дрехи). 80,14 лв
Общо изхарчени 839,22лв.
Бюджет 1000
Остатък 160,78
Общ резултат за януари-април – 327,80

Тъй като условието за този бюджет, което си поставихме, беше в него да не включваме т. нар. режийни разходи, то ще ги спомена отделно. За ток, вода, интернет, ТЕЦ, вход и телефони, разходите ни този месец са 242, 08 лв. , което си поносимо.

Как избрахме куфара за далечни пътешествия

След като установихме, че куфарът, който използваме вече съвсем взе да се разпада, решихме, че е крайно време да си вземем нов. Този път решихме да купим твърд куфар, защото все се опитваме да сложим вътре нещо, което или е чупливо, или не е добра идея да бъде смачкано.

Избрахме си ето този куфар на Enzo Nori, който е българско производство и със среден размер – идеален за почивки или екскурзии и за по-дълги периоди. Хареса ни модела с външен джоб (обичам джобове).

куфар Enzo Nori

Какви са плюсовете:

 • среден размер. Реално, ако напълниш куфар голям размер, вероятността да надхвърлиш максимално допустимите килограми за самолетите е почти сигурна, трудни са за местене, а в някои багажници на коли ще заемат цялото пространство.
 • има възможност за за разширяване на обема от 68л. до 76л. По-добре по-дебел, отколкото с по-големи размери по височина и ширина.
 • има външен джоб
 • има 2 броя дръжки за носене – вертикално и хоризонтално. Това е добре и за летищата, по-лесно ще манипулират с него носачите и намалява вероятността от повреди при преместването.
 • имa четири колелца
 • твърд куфар от ABS („крилонитрил бутадиен стирен“ – аморфна пластмаса). Това го прави по-лек и по-здрав, отколкото, ако беше от полипропилен.
 • относително лек – 4 килограма, но всички модели твърди куфари по принцип са по-тежки от куфарите, които са само от текстил.
 • има заключването с код TSA (Travel Sentry Agency), макар че рискът да забравим кода е доста висок и всъщност това ме притеснява. Този вид ключалки са с функция за митнически контрол. Идеята е, че всяка TSA ключалка има универсален мастер код, който митническите служители могат да използват, ако решат да проверят багажа. Това ще свърши работа, само ако се пътува до САЩ, а засега не предвиждаме подобно пътешествие.
 • много голем плюс е цената – само 125 лева. За сравнение най-евтиния куфар на Samsonite е 274 лева.

Недостатък, който не оценихме по време на покупката, защото бяхме твърде ентусиазирани, е вида на колелцата. Впоследствие се усетихме, че е доста вероятно рано-рано да остане без тях на някое летище. Но дори и на Samsonite изглеждат по същия начин. Друга е идеята, че може пък да са по-здрави. Ще видим.

В допълнение си купихме и един шарен калъф за 24 лева, който бяхме видяли в действие и ни хареса идеята. Определено ще запази новия ни куфар по-дълго чист, а и намалява вероятността от посегателства.

Калъф за куфар

Антивибрационна подложка – да намалим шума

Още една интересна придобивка през месеца е антивибрационната подложка за пералнята. Въпреки че е добре нивелирана, просто е по-стар модел Miele и като започне да центрофугира, все едно, че самолет излита.

Антивибрационна подложка

Подложката е от рециклирана гума и поне 1-2 седмици има доста силна миризма на гума. При нас това не беше проблем, защото пералнята не е в кухнята. Ефектът се чува – определено вече е по-приятно, а и вероятно съседите отдолу са ни благодарни за покупката.

Преди за закупим подложката, не сме правили проучване на възможностите за намаляване на шума. При една разходка в Бриколаж я видяхме, беше и в промоция (16.99 лв. – взехме по-дебелата), така че взехме решението импулсивно.

После видяхме, че имало и друг начин – с антивибрационни крачета, които са от силикон и каучук. На същата цена са като подложката и изглеждат по-красиво, но пък отзивите на бгмамите са, че после по-трудно се нивелира и това води отново до опити за „разходка“ на пералнята и повече шум.

Да изядем жабата

В началото ви обещах да споделя малко повече за израза „изяж жабата“. Това е заглавието на книга на Брайън Трейси. Той е мотивационен лектор и бизнес консултант в областа на лидерството, продажбите, мениджмънта и личния успех.

Според мен, такива хора постигат успех не толкова, защото имат гениални идеи, а защото успяват да представят основни принципи по подходящия начин и са сладкодумни. Вероятно са и добри психолози.

Често неща, които могат да се кажат в две страници, са обект на книги от по над 100 страници. Подзаглавието на „Изяж жабата“ е „21 начина да избегнете пилеенето на време и да вършите повече по-бързо“.

Охоо, колко много възможности, ще си кажете. Всъщност есенцията на всичко е само едно нещо: Научи се да приоретизираш и не отлагай решенията на проблемите, защото с времето проблемът може да се задълбочи толкова, че или да не можеш да го решиш, или да се наложи да отделиш много повече време, за да го решиш.

С езика на книгата съветът звучи по следния начин:

Вашата „жаба“ за вас е най-важната, трудна и неприят­на задача, изпълнението на която ви се иска с удоволствие да отложите, но която често пъти може да има най-голямо значение за личностното ви развитие.
Ако имате две жаби за изяждане, то изяжте първо по-грозната.
Ако така или иначе трябва да изядете една жаба, не стойте дълго загледан с омерзение в нея, а просто я из­яжте.

За да има повече за четене, в книгата намираме още напомняне за необходимостта от полагането на цели, записването им на хартия и постоянно прилагане на правилото 80/20 (Принципа на Парето). Ето и пълен списък на онези 21 правила в подзаглавието на книгата:

 1. Постелете масата – реши точно какво искаш да постигнеш, последователността, в която да го направиш, както и причината, поради която искаш да го направиш.
 2. Планирай предварително всеки ден.
 3. Прилагай към всичко правилото 80/20.
 4. Мисли за последствията – непрекъснато се питате кой от проектите ви са значими и с потенциално най-благоприятни последствия за живота ви
 5. Прилагай азбучния метод
 6. Фокусирай се върху ключовите си дейности.
 7. Съобразявайте се със закона за полезното действие – Времето никога не стига за всичко, но винаги е достатъчно да свършите най-важното.
 8. Пригответе се изцяло преди да започнете.
 9. Развивайте непрекъснато основните си умения (самоусъвършенстване).
 10. Осигурете подем на специфичните си таланти – развивай това, в което си добър, не се опитвай да се развиваш многостранно и във всичко.
 11. Идентифицирайте главните си пречки.
 12. Варел по варел – един вид „стъпка по стъпка“.
 13.  Упражнете натиск върху себе си.
 14.  Развийте потенциала си.
 15. Бъдете активни и мотивирани.
 16. Практикувайте креативна избирателност – както казах, научете се да приоретизирате.
 17. Започнете с най-трудното.
 18. Разбивайте на части задачите си – не виждам как то ва е по-различно от „стъпка по стъпка“, но няма лошо да повторим важното по друг начин.
 19. Разделяйте времето на големи блокове.
 20. Развиите чувство за спешност.
 21. Подхождайте към всяка задача обособено.

Свалете “Изяж жабата” на Брайън Трейси от тук

Вашият коментар