Инвестиране в стартъпи чрез Seedrs

Ако искате да инвестирате в компании с потенциален голям растеж още преди да са листнати на борса, можете да направите това чрез платормата Seedrs.

Всички знаем историите как, ако си инвестирал в някой от съвременните гиганти при стартирането на бизнеса им или докато са още не много известни, сега можеш да си богат. Например, ако си инвестирал 1000 долара в Microsoft Corporation (MSFT) на 16 март 2011 г., то тези дни инвестицията струва малко над единадесет хиляди долара. Това означава годишна възращаемост от 27,62% и печалба от над десет хиляди долара.

Разбира се, нещата през призмата на „какво би станало, ако…“ са много лесни. По същия начин можеше инвестицията преди десет години да е в някоя изчезнала вече компания и сега да струва нула долара.

Въпреки че има възможност да разгледаш наличните фирмени документи и отчети или да попиташ шестото си чувство, никой не знае какво ще се случи при инвестирането в startup-и. Ако все пак искате да опитате, ето каква възможност дава Seedrs.

Какво е Seedrs

Seedrs е краудфъндинг платформа, чрез която стартиращи компании набират инвестиции. Дейността й е регулирана от британската комисия по финансов надзор FCA.

Когато инвестирате чрез Seedrs, вие инвестирате в собствения капитал на компанията. Обикновено това са акции на фирмата, които са равностойни на акциите на основателите на компанията и други инвеститори на ранен етап.

Когато даден бизнес изпрати инвестиционна кампания, Seedrs правят цялостен процес на преглед, за да гарантираме, че всичко, което казват, е честно, ясно и не подвеждащо, и разрешават кампанията да стартира.

След това, след като кампанията достигне целта си, от платформата провеждаме подробен процес на юридическа проверка, за да се гарантира, че компанията е правилно сформирана и че инвестицията е правилно структурирана. Този процес може да отнеме от няколко седмици до няколко месеца в зависимост от възрастта и структурата на бизнеса, в който е инвестирано.

Ако резултатът не е приемлив, инвестицията се анулира и парите се връщат на инвеститорите.

Има три вида кампании:

 • редовни кампании, при които получавате акции с посредничеството на Seedrs (nominee) – най-често кампаниите са от този тип;
 • кохортни кампании, при които се получават акции на множество компании директно или чрез посредническо лице;
 • кампании Convertible – пак получаваш акции – на по-късна дата, но с отстъпка (най-често 20%).

Как мога да изляза от инвестицията

Начините за излизане от инвестицията (продажба на акциите) са три:

 • чрез вторичния пазар на платформата по всяко време. Разбира се, трябва да има някой, който иска да ги купи. На каква цена ще ги купи е другият въпрос.

Както виждате от скрийншота има такива, които са нарастнали с 5000%, има с 200%, има и такива, които не се движат. Дори има и такива, които са се обезценили с по 80-90%

 • ако компанията бъде листната на борса – доколкото виждам в момента от стотиците финансирани компании има само четири, които вече са листнати.
 • ако бъде направенп изкупуване или продажба на компанията.

Време е да се напомни, че това е дългосрочна инвестиция, макар че чрез вторичния пазар можеш и по-рано да се освободиш от закупеното. Например, ако си в Англия, за инвестиране в стартираща компания получават данъчно облекчение, като не бива да продаваш до 3 години. В България няма подобно данъчно облекчение.

Колко мога да инвестирам

Обикновено компаните, които търсят финансиране чрез Seedrs са от Великобритания и в този случай се инвестира в паунди. Минималната инвестиция е £10.80.

В някои случаи има компании от други държави и тогава е възможна инвестиция в евро, като минимумът е €12.00.

Ако се интересувате от максималната допустима инвестиция, то възможностите са почти неограничени.

Как става плащането за инвестицията

Плащането може да стане веднага в момента на инвестицията или преди това да се депозира някаква сума, която ще стои в очакване на вашата инвестиция:

 • С дебитна карта- Visa, Mastercard or American Express до £/€ 25,000
 • С кредитна карта – само до £/€5,000
 • С банков трансфер – избира се опцията за плащане с Investment Account, след което се превеждат парите.
 • С налични средства в инвеститорския акаунт, депозирани чрез банков трансфер или дебитна карта (не се позволява използването на кредитна карта).

При плащане с налични средства в инвеститорския акаунт може да се използва платформата за превалутиране. Дават предложение за курса, което е валидно 3 минути. Не вземат такси за превалутирането.

До момента аз съм плащала с дебитна карта, като съм се включвала директно в кампаниите. Не съм депозирала предварително пари в акаунта си.

Такси

Такси при първоначалното инвестиране: 

 • при кампания Seedrs nominee – 1% от инвестираната сума, но не по-малко от £/€0,50 и не повече от £/€250
 • за директни инвеститори  – 1,5% ( максимум £/€250). Не всички кампании имат такава опция и в тези случаи има минимална инвестиция, която може да е 15 000 паунда/евро или пък сто хиляди.

Текущи (годишни, месечни и прочие за поддържане на акаунта или инвестициите) такси: няма

Такси при изход от инвестицията:

 • Ако една компания осигури „събитие за изход“ (листване на борса, изкупуване/поглъщане/продажба), ще ви бъде начислена такса от 7,5% върху всяка печалба, която реализирате.
 • Продажба чрез вторичния пазар: Ако продадете акциите си чрез вторичния пазар на Seedrs, вие ще платите 1,5% такса за транзакция (мин.£/0,50 евро) върху общата продажба и 7,5% такса за пренасяне върху всяка останала печалба.

Регистрация/Създаване на акаунт

След като въведете данните си в страницата за регистрация, ще получите имейл.

При кликване на линка в имейла, се отваря прозорец, в който започвате да въвеждате лична информация. Тук е момента, ако искате да направите фирмена регистрация, да кликнете на I am registering an institution – намира се под бутона Continue и може да се пропусне.

Последователно се вписва следната информация:
– три имена и дата на раждане
– държава
– адрес с пощенски код.

Следва въпрос относно мястото на плащане на данъците – ако плащате данъци само в България, то кликвате Yes. Ако плащате и в друга държави, то тогава кликвате No и след вписване на другата държава/държави, в които плащате данъци.

На следващия въпрос „What is your tax identification number for Bulgaria?“ вписвате вашето ЕГН (ако правите лична регистрация, а не на фирма).

В следващата стъпка трябва да се определи какъв е профила на инвеститора – Everyday Investor, Sophisticated Investor or High Net Worth Investor. В зависимост от профила, може някои възможности да не са налични в платформата. Това е за ваша защита.

Платформата дава възможност или да минеш през въпроси, или сам да избереш.Също така има възможност после в акаунта сам да промениш нивото на инвеститорския си профил.
Ако тепърва започвате с инвестирането, то е препоръчително да минете през въпросите, за да се определи профила ви или директно да си изберете Everyday Investor. Има време за всичко.

Дори да изберете това, отново трябва да преминете оценка, която се състои от седем въпроса:

Тук е мястото да се запомни, че:

 • Повечето стартъпи фалират и инвеститорите хубят парите си.
 • Ако стартъпа, в който сте и нвестирали, фалира, то вие губите парите си.
 • Ако инвестирате в стартъп през Seedrs и после решите, че си искате парите обратно, не можете да накарате някой да ви ги купи. Ще можете да ги продадете, ако компанията реши да ги купи или бъде листната на борсата (а в случая можете да пробвате да ги продадете и на вторичния пазар на Seedrs).
 • Стартъпите не плащат дивиденти!
 • Най-добре е да се инвестира с по-малко в много компании.

От тук нататък следва вписване на подробна лична информация и

Потвърждаване на самоличността

За целта ще се наложи да качите снимка (PNG или JPG) на вашия документ за самоличност и да преминете проверка на живо (прави се през телефон с камера).

Макар да казват, че може да се наложи (т.е. че не винаги се прави) потвърждаване на адреса, трябва да сте готови да качите и документ, с който да докажете адреса си. Може да е:

 • Извлечение от банкова сметка.
 • Сметка за комунални услуги (вода, газ или електричество), стационарен телефон, интернет или телевизия.
 • Писмо от национален или местен орган (например данъчна декларация или правителствено уведомление).

Документът трябва да бъде качен като .pdf, .jpg, .png или .gif файл и не трябва да е по-голям от 20 MB.

Инвестиране

До момента аз съм инвестирала в пет компании и ще си призная – с много малки сумички. Единствено за Estateguru ми се отпусна малко повече ръката.

Директно може да се нарече хазарт, защото го направих на интуиция и моята гледна точка дали има бъдеще в някаква идея или не.  Не е препоръка да действате по този начин 🙂

Процесът е много улеснен. Има списък на активните кампании, кликваш, можеш да разгледаш документи nа компанията, имаш възможност да зададеш въпрос или пък да видиш какво е отговорено на въпросите на други инвеститори.

И да вземеш своето решение.

Не съм инвестирала в тази компания, изоплзвам я илюстративно. Както виждате, има минимална инвестиция, а към нея се добява и инвестиционната такса, която е с минимума £0.50, тъй като един процент е по-малко.

На следващата стъпка избираш как да платиш – с налични средства в инвеститорския акаунт, с дебитна/кредитна карта или банков трансфер.

Ако решите да използвате банков трансфер, не забравяйте, че Великобритания вече не е в Европейския съюз и има вероятно да бъдете одрусани със сериозни такси от банката. Няма проблем да правите превод с карта или банков превод от сметка в лева  – банката ще превалутира и ще ви вземе такса за това с най-голямо удоволствие.

След като си платите, не се плашете, ако веднага влезете в My Portfolio и не видите нищо. Минава малко или повече време, докато се появи информация там. Тъй като кампаниите са по 30 дни, то ако вие сте инвестирали още в първия, ще трябва да изчакате да изтекат 30 дни, да се направят всички проверки и могат да минат няколко месеца, докато вече си ги виждате като ваши.

Ще видите новозакупените акции в секцията Investment account. Ето, например, на мен какво ми стои там, като се има предвид, че инвестицията е направена на 28 април, а днес сме 2 юни:

Вторичен пазар

Ако си изпуснал възможността да инвестираш по време на кампанията и искаш да инвестираш или пък искаш да се отървеш от инвестицията си, това може да бъде направено на вторичния пазар на Seedrs.

Пазарът „работи“ за една седмица всеки месец, като започва в първия вторник на всеки месец в 11:00 часа и завършва на следващия вторник в 11:00 часа.

Инвеститорите могат да поискат да купуват акции само докато пазарът е отворен. Да заявиш продажна можеш по всяко време (разбира се, евентуално тя ще се осъществи, когато пазарът е отворен).

Как протича продаването

 • заявяваш, че искаш да продаваш, като можеш да определиш каквато си искаш цена. Стойността на всички акции, които продаваш, не трябва да е по-мала от 10 паунда/евро и по-голяма от 25000 паунда/евро.
 • от платформата проверяват дали всичко е наред
 • ако лота от акции е продаден, потвърждавате трансфера
 • във вашия акаунт се появяват паричките за акциите, намалени с таксата за продажба (1,5% за трансакцията и 7.5% от печалбата).

Ако си продал на загуба и на същата цена, за която си ги закупил, то тогава такса за печалба няма да има.

В интерес на истината все още не съм се възползвала от възможностите на вторичния пазар. Ако се стигне до там, ще споделя колко време отнема всичко.

Бонус за нови инвеститори

Може би сте забелязали малко по-нагоре,че в един от скрийншотовете пише: Investment account balance: £25.00, а пък аз твърдя, че не съм депозирала никакви средства, а директно плащам с дебитна карта.

Това е бонус за нови инвеститори, които са се регистрирали през реферален линк и са направили инвестиция от над  £150 през първите 30 дни от създаването на акаунта. Това направих и аз и сега имам 25 паунда в каунта си, които мога да инвестирам в някой стартъп в платформата.

Ако решите да пробвате с този начин на инвестиране с ясното съзнание, че печалба може да има голяма, но също така и всичко да загубите, то може да ползвате моя линк, с който и вие ще имате начален отскок.

Парите влизат в акаунта след като преминат всички стъпки по потвърждаването на инвестицията, които, както казах, могат да отнемат 2-3 месеца. Но със сигурност идват 🙂

Вашият коментар