Как аз спестявам

Скоро преглеждах различни книги и материали, които съм събрала, за да избера следващото си четиво и намерих една електронна книга на Klear с наименованието „93 работещи начина за спестяване“.

Реших отново да й обърна внимание, но този път от друга гледна точка – кое реално от написаното там аз правя или имам възможност да правя, но все още не съм започнала.

Днес ще споделя какво аз вече правя за да спестявам и как работи. И бъдете сигурни, че няма да ви излъжа. Нека започнем:

Домакинство

В книжката са посочени общо осем начина, а ето какво сме направили ние вкъщи:

Подмяна на крушките с нажежаема жичка с LED лампи

Честно казано, не съм проверявала дали нещо се е променило в разхода и няма как да го направя, защото всичко стана постепенно. Освен това, общата сметка за ток зависи от много други фактори.

Когато изгореше някоя от старите, просто новата, която купувах, беше LED. За радост има възможност и за по-евтини LED лампи българско производство, които понякога са с цена 1-1,30 лв. И по-евтините се представят добре по отношение на издържливостта.

Напоследък излязоха и евтини 15-ватови LED лампи, така че си взех и от тях за местата, в които искам повече светлина.

Това, което бих препоръчала, е да експериментирате с цветната температура – има лампи с 2400 келвина, 4500 K и 6000 K. Първите ще бъдат по-жълтеникави, а последните – ярки, почти до синьо.

Предоговаряне на условията на телефонния оператор

Честно да си призная, чак толкова усилия точно в договарянето не правя, но важната част е в това, че си следя колко минути и интернет изразходвам. В моя случай съм на Vivacom и ползвам приложението им, от което виждам изразходваното. Така лесно мога да си избера план с по-ниска тарифа или да отблъсквам напористите представители на оператора, които все искат да ми предложат суперизгодни оферти, но винаги с няколко лева по-скъпи.

А вие следите ли си колко всъщност ползвате от това, за което плащате в своя план?

Подмяна на изолация и дограма

Това всъщност си беше екстра на жилището, когато го купувахме. Има, обаче, една стена, която не е изолирана и все още остава на заден план. При последното ми запитване за услугата в рамките на два дни цената от 1200 лева се оформи като крайна оферта до 1800 лева и реших да не бързам. Така или иначе, точно тази статия не се отоплява дори през зимата.

Какво не правим

А ето кои от съветите в книжката не прилагаме.

 • Не споделяме Wi-Fi със съседи, за да плащаме една сметка – не обичам да бъда зависима от някого.
 • Не използваме СМАРТ система за управление на уредите вкъщи – то хубаво, ама преди това трябва да си го инсталирал това смарт, а и електрониката има навика да се разваля
 • Не сме се отказали от кабелната телевизия – тук почти съм се навила, но все още срещаш съпротивление от половинката.
 • Не подменяме уреди само защото са с по-висока степен на енергийна ефективност. Изглежда ми доста глупаво да махна нещо работещо, за да си купя нещо ново. Вероятно има възможност старото да се продаде и така да се финансира частично новото, засега не го правя. Когато се стигне до покупка на нов уред, тогава чета етикета и гелдам и енергийната ефективност, но не смятам, че  разлика, която е до 20 % от цената може да се компенсира от икономия на ток.

Хранителни стоки

Пазаруване по-рядко

Основните продукти се набавят периодично и си ги имаме вкъщи, като не се налага внезапно да отскочим до близкия магазин за сол, брашно и подобни. Разбира се, плодове и зеленчуци се пазаруват по-често.

Сравняване на цени в магазини

На първо място почти винаги, когато става въпрос за по-сериозни покупки като количества или стойност, преглеждаме набързо онлайн дали в някой от хипермаркетите има изгодна оферта. Може да се ползва сайт от рода на broshura.bg, но предпочитам да прегледам брошурите в сайта на конкретния хипермаркет, защото понякога търсачката в този тип сборни сайтове не работи съвсем добре.

В някои случаи менюто за седмицата се планира в зависимост от налична промоция – дали салатката ще е от домати чери или салата (пролетно време), дали ще хапваме банани или ябълки, дали основното ще е риба или друг вид месо.

Сезонни продукти

Както споделих преди време, купихме си сушилник за плодове и зеленчици. На среща с приятели се оказа, че и други са си купили и рещихме да споделим опит. Те казаха, че тиквичките ставали чудесни, особено като ги поръсиш с разни подправки.

А какво отговорих аз? „Като дойде сезонът на тиквичките, ще опитаме, сега не бих купила тиквички по 4 лева, за да ги суша.“

Ползване на клиентска карта

Определено се възползваме от промоции, които са възможни само след представяне на клиентска карта. Мисля, че за това не би трябвало да ви убеждавам.

Какво не правим

Какво от съветите не прилагаме:

 • Не правим списък на покупките след планиране на храненията в месеца, за да се ограничим до него. Всъщност правим списък понякога на изгодни предложения, но за съжаление все още в магазина се разпростираме в повече покупки.
 • Не се концентрираме върху пазаруване на продукти от собствената марки на хипермаркета – всъщност просто сравняваме цената и от опит, свързан с качеството, преценяваме какво ще се вземе. Важното е да се чете етикета. В някои случаи прехвалени марки се оказват по-лоши като съдържание от по-обикновени. Добър пример е кисело мляко Боженци, за което от някои познати съм чувала хвалбствени думи. Като погледнах съдържанието, се оказа, че вътре има сухо мляко, въпреки надписа „По стара българска рецепта“.
 • Не вземам кошница вместо количка – да, да, знам, че психологически количката те кара да пазаруваш повече. Опитвали сме, но обикновено в някакъв момент се налага да се върна и взема количка.
 • Не пазарувам на пълен стомах – и това знам, че е изключително ефективно за намаляване на покупките, но все още не можем да се организираме да го правим. Резултаът е ясен – всичко искам! и се налага да прибягваме до метода „Не“.

Транспорт и личен автомобил

Плащане на застраховката наведнъж

Не съм проверявала дали има някакво оскъпяване, ако се направи плащането на няколко вноски, но предпочитам това да го махна от главата си. Изборът на застраховател по гражданска отговорност се определя от най-ниската цена, нищо друго.

Какво не правим

Какво от съветите не прилагаме:

 • Не ползвам споделено пътуване, просто защото си работя от вкъщи.
 • Не ползвам колело вместо автомобил – така или иначе нямам всекидневни или чести градски пътувания.
 • Не ползвам градски транспорт вместо автомобил – поради редките пътувания, нямаме месечни или годишни карти за градския транспорт. Ако излезем двама, то двупосочно пътуване само с метрото е 6,40 лв. Дори при повишените цени на горивата, все още с автомобила можем да минем 40-тина километра на същата стойност. Изключение праим за центъра, защото там придвижването и паркирането са си мъка.

Идея: За такива по-рядко пътуващи като мен ще споделя един друг трик за спестяваване – ползвайте електронна карта за 10 еднократни пътувания – тогава цената на един билет излиза по 1,20 лв., можеш да я дозареждаш с още билети по 1,20 лв. и може да се ползва от няколко човека наведнъж (при двама човека чекваш два пъти последователно на бариерата).

 • Не хвърлям особени усилия да шофирам икономично – вероятно се получава естествено, защото поради съображения за сигурност избягвам твърде високи скорости и чести рискови изпреварвания.

Облекло

В този раздел май повечето от предложенията за спестяване ще бъдат в графата „какво не правя“. Все пак съм жена 🙂

Гардеробът ми се струва, че е вече претъпкан и редовно се заричам да не купувам нищо повече, ама наистина нищо повече. Успях да огранича импулсите, всъщност можете да видите, че разходите ни за дрехи почти не съществуват. Вероятно единственото в тази посока е да затварям циповете на дрехите преди пране и да не робувам на марки.

Хоби и забавление

Тренираме (или по-скоро не тренираме…) вкъщи

Всъщност това, с което се опитваме да поддържаме форма, са преходи или разходки в планината. Правим го, защото ни е приятно, но като бонус идват безплатните хубави емоции, дишане на чист въздух и раздвижване на тялото.

Трябва да признаем, че не е съвсем безплатно, защото трябва да платиш горивото на автомобила, влака или градския транспорт, но този разход се отплаща многократно. Обикновено подготвяме от вкъщи сандвичи или друго за хапване и избягваме засядането в кръчма или купуването на чай от 2 лева или супа за 5-6 лв. в хижа (ако въобще има такава по маршрута ни). За всичко си има изключения, не си нося биричката от вкъщи 😉

Лични финанси

Накратко:

 • Нямаме кредити.
 • Нямаме кредитни карти – онзи въпрос с кешбека на кредитните карти вече го проучих и при „бюджет 1000“ с него не могат да ме заинтригуват.
 • Нямаме касичка за дребни, спестяваме на едро 😉
 • Контролираме разходите с Бюджет 1000
 • Не си купуване лотарийни билети.

В този раздел ще включа и подаръците – дори аз самата трудно измислям какъв подарък искам, когато ме попитат. Имам си всичко и ако нещо наистина го искам – просто си го купувам.

За мен най-хубавия подарък е някой да се погрижи за празника ми. Да не съм аз човекът, който да търчи насам-натам в организация или подготовка. Не е от значение цената, а от подаръка да си личи, че си мислил за конкретния човек.

И не, не сме чак такива скръндзи, че да бягаме от участието си в групово купуване на подаръци. Впрочем, това е хубава идея, защото тогава можеш наистина да вземеш нещо по-скъпо, което да е полезно за празнуващия.

В книжката, с която започнах, има и още съвети, но голяма част от тях съвсем не са част от живота ми, затова реших да не ги споделям. Ако искате да ги видите, то кликнете на линка „93 работещи съвети за спестяване“.

Вашият коментар