Колко се печели от попълване на анкети – част 2: резултати от експеримента

Преди няколко месеца започнах моя експеримент с няколко български платформи, които обещават да си платят за това, че отделяш от времето си да попълваш анкети (вижте първата статия). Тъй като получих първото си плащане, е време да кажем кой е победителят в експеримента.

Платформата, която вече ми плати

Платформата, от която съм изключително доволна, защото вече ми плати, а съм пуснала заявка и за следващо плащане, е YouGov. Там избързах още при първото събиране на сума, която мога да изтегля, да я поръчам, за да проверя дали всичко ще бъде наред плащането.

Иначе имаше начин с по-малко работа, да изкарам повече, но както казах – трябваше да се провери дали всичко е наред. За 1500 точки получаваш 20 лева, а за 2500 точки – 40 лева, т.е. за две трети от първите точки си удвояваш сумата.

YouGov ми хареса, защото относително редовно изпраща покани за анкети, както и до момента нямам покана за анкета, която после да се окаже, че не се класирам. Освен това, не се изискваше да се отдели много време за предварително попълване на данни в профила, чрез които уж да можеш да получаваш по-специализирани анкети.

Самите анкети не са много дълги. Попълвам ги на крак докато чакам на някоя опашка, докато пътувам в градския транспорт или на други подобни места, когато така или иначе нямам какво толкова друго да правя.

Събирането на парички за първо плащане отне малко повече време – за 4-5 месеца изкарах 20 лева,. Сега, обаче, имам за три месеца събрани 40 лева парички за плащане, което поръчах, като експериментирам със сметка в Paysera.

Исках да проверя дали ще си платят и колко време ще отнеме, така че още, когато достигнах до първия минимум за плащане, си го поръчах. За да получиш парите, трябва просто да попълниш банкова сметка. Ето го и резултата:

Получени пари от YouGov

Ясно е, че милионер няма да стана, но с изчистения си дизайн, кратките анкети и липсата на дразнещи и губещи времето излишни покани, тази платформа ми хареса и ще продължа да си я ползвам.

Ако ви се изкарва някой лев за кафето в работните дни, можете да се регистрирате и вие:

Регистрирай се в YouGov

Платформа с бъдеще

Платформата, която е на ръба за момента, е Български национален панел. Вероятно, ако се развият добре, в бъдеще те може да не са лош избор за малък допълнителен доход.

Български национален панел засега не изпълниха моите очаквания, поради това, че много рядко изпращат анкети. За пет месеца имам само няколко предложени анкети.

Все пак, към момента имам 640 точки, които се равняват на 4,77 лева. С тази скорост печеля по около левче на месец. Няма минимална сума, при която можеш да поискаш изтегляне, но ще изчакам още малко, за да ги проверя как плащат.

Ако сравним с BGInTouch, то се вижда, че парите са по-малко, но положителното за мен е, че не те занимават с излишни анкети, които като отвориш и попълниш няколко предварителни отговора се оказва, че не си подходящ. С други думи – малко пари, но пък и не губиш време и не дразнят.

Ако тепърва започвах и имах настоящата информация, вероятно бих се регистрирала за идеята, възможно е в бъдеще да ни изненадат с повече проучвания и съответно повече доходи. Ще ги държа под око.

Можете да опитате и вие и да споделите впечатления – възможно е да не съм в таргета на рекламодателите. Нито съм млада или с малко дете, нито пък съм остаряла достатъчно, че да ме подхванат с проучванията относно болежки и други подобни 🙂

Регистрирай се в Български национален панел

Платформи, които дразнят

Платформите, които засега не отговарят на очакванията ми са  MOBROG и BGInTouch. Проблемът не е в това, че лъжат и не плащат, а в това, че ми губят излишно времето и ме дазнят.

Независимо от предварително попълнените въпросници, редовно се получават покани за попълване и след като кликнеш на линка и попълниш малко данни, се оказва, че не си се класирал за проучването. В резултат не получаваш и нищо.

Имаше случаи, в които веднага още с отварянето на страницата на анкетата, се изписваше, че не се класираш за това проучване. Не че отнема чак толкова време кликването, но си е малко дразнещо.

След няколко месеца регистрация в MOBROG мога да кажа, че тази платформа е изключително дразнеща. Получава се по 1 имейл на ден-два с покана за участие в проучване. Когато кликнеш обикновено следва:

 • веднага се появява съобщение „Съжаляваме, но не се класирате за това проучване“ (че защо тогава ми изпратихте покана?!),
 • въпрос дали случайно аз или някой от моите познати страда от някой от симптомите на Ковид и ако няма никой с тези симптоми, пак не си се класирал. Веднъж реших да кликна на един положително и минах през тази бариера. Със сигурност анкетата нямаше нищо общо със заболявания.
 • в някои случаи дори да твърдиш, че някой има симптоми, следва отговор на няколко отговора и тогава изведнъж казва, че не попадаш в таргет групата (разбирай, пари няма).

Накратко, не съм броила колко имейла вече сами изпратили, но от всички тях, само 4 пъти стигнах до края и получих въпросното възнаграждение.

Ето как изглежда справката от MOBROG за анкетите, за които сами изпратили покана за попълване – всичко, за което няма написана сума, са анкети, за които съм получаила покана, но се е оказало, че не се класирам за тях:

анкети MOBROG

В BGInTouch имам събрани 5,70 лева и то от попълването на само седем анкети, което изглежда доста добре, но отново порядъчното количество покани, за които после се оказва, че не се класирам, ме изнервят. Ако подобрят селективността си, тогава вече може да е добре.

Колко се печели от попълване на анкети – част 1

3 мнения за “Колко се печели от попълване на анкети – част 2: резултати от експеримента”

 1. Притеснява ме това, че искат банкова карта. Аз имам една единствена заплата, която е никаква, но не искам да ми вземат, не работя с карта. Имам спечелени 1700 точки, продължавам да попълвам, но няма как да си взема 20 лева…

  Отговор
  • Искат банкова сметка, за да могат да изплатят парите, но вече има и друга възможност: чрез подаръчна карта за Amazon и виртуална карта Visa. Честно казано не знам как работи виртуалната Visa, ще трябва да проуча. За Amazon пък съответно ще трябва да се пазaрува от Amazon.
   Препоръчвам да изчакате да се съберат 2500 точки, защото парите за тях са повече. При 1500 точки са 20 лева, а за 2500 точки са двойно повече (ако ги осрежряване на 1500 точки, то 40 лева ще бъдат за 3000 точки общо).

   Отговор

Вашият коментар