Колко се печели от попълване на анкети – резултати от експеримента

Преди няколко месеца започнах моя експеримент с няколко български платформи, които обещават да си платят за това, че отделяш от времето си да попълваш анкети. Тъй като получих първото си плащане, е време да кажем кой е победителят в експеримента.

Платформи, които ме разочароваха

Ще започна първо с платформите, които ме разочароваха. Това са MOBROG и BGInTouch.

За съжаление с тях имам доста изгубено време, тъй като независимо от предварително попълнените въпросници, редовно се получават покани за попълване и след като кликнеш на линка и попълниш малко данни, се оказва, че не си се класирал за проучването. В резултат не получаваш и нищо.

Имаше случаи, в които веднага още с отварянето на страницата на анкетата, се изписваше, че не се класираш за това проучване. Не че отнема чак толкова време кликването, но си е малко дразнещо.

След няколко месеца регистрация в MOBROG мога да кажа, че тази платформа е изключително дразнеща. Получава се по 1 имейл на ден-два с покана за участие в проучване. Когато кликнеш обикновено следва:

  • веднага се появява съобщение „Съжаляваме, но не се класирате за това проучване“ (че защо тогава ми изпратихте покана?!),
  • въпрос дали случайно аз или някой от моите познати страда от някой от симптомите на Ковид и ако няма никой с тези симптоми, пак не си се класирал. Веднъж реших да кликна на един положително и минах през тази бариера. Със сигурност анкетата нямаше нищо общо със заболявания.
  • в някои случаи дори да твърдиш, че някой има симптоми, следва отговор на няколко отговора и тогава изведнъж казва, че не попадаш в таргет групата (разбирай, пари няма).

Накратко, не съм броила колко имейла вече сами изпратили, но от всички тях, само 4 пъти стигнах до края и получих въпросното възнаграждение.

Ето как изглежда справката от MOBROG за анкетите, за които сами изпратили покана за попълване – всичко, за което няма написана сума, са анкети, за които съм получаила покана, но се е оказало, че не се класирам за тях:

анкети MOBROG

В BGInTouch имам събрани 5,70 лева и то от попълването на само седем анкети, което изглежда доста добре, но отново порядъчното количество покани, за които после се оказва, че не се класирам, ме изнервят. Ако подобрят селективността си, тогава вече може да е добре.

Платформа с бъдеще

Платформата, която е на ръба за момента, е Български национален панел. Вероятно, ако се развият добре, в бъдеще те може да не са лош избор за малък допълнителен доход.

Български национален панел засега не изпълниха моите очаквания, поради това, че много рядко изпращат анкети. За пет месеца имам само няколко предложени анкети.

Все пак, към момента имам 640 точки, които се равняват на 4,77 лева. С тази скорост печеля по около левче на месец. Няма минимална сума, при която можеш да поискаш изтегляне, но ще изчакам още малко, за да ги проверя как плащат.

Ако сравним с BGInTouch, то се вижда, че парите са по-малко, но положителното за мен е, че не те занимават с излишни анкети, които като отвориш и попълниш няколко предварителни отговора се оказва, че не си подходящ. С други думи – малко пари, но пък и не губиш време и не дразнят.

Ако тепърва започвах и имах настоящата информация, вероятно бих се регистрирала за идеята, възможно е в бъдеще да ни изненадат с повече проучвания и съответно повече доходи. Ще ги държа под око.

Платформата, която вече ми плати

Разбира се, оставям най-доброто за накрая. Има и платформа, от която вече получих своя доход и това е YouGov. Там избързах още при първото събиране на сума, която мога да изтегля, да я поръчам, за да проверя дали всичко ще бъде наред плащането.

Иначе имаше начин с по-малко работа, да изкарам повече, но както казах – трябваше да се провери дали всичко е наред.

YouGov ми хареса, защото относително редовно изпраща покани за анкети, както и до момента нямам покана за анкета, която после да се окаже, че не се класирам. Освен това, не се изискваше да се отдели много време за предварително попълване на данни в профила, чрез които уж да можеш да получаваш по-специализирани анкети.

Самите анкети не са много дълги. Попълвам ги на крак докато чакам на някоя опашка, докато пътувам в градския транспорт или на други подобни места, когато така или иначе нямам какво толкова друго да правя.

Резултатът не е много голям – за 4-5 месеца изкарах 20 лева, което не е кой знае какво постижение, но пък като е от нищото, защо пък не.

Както казах в началото, можеше да бъдат повече за по-малко работа, защото тезо 20 лева са за 1500 точки, но ако не ги изтеглиш и стигнеш до 2500 точки стават 40 лева, т.е. за две трети от първите точки си удвояваш сумата.

Исках да проверя дали ще си платят и колко време ще отнеме, така че още, когато достигнах до първия минимум за плащане, си го поръчах. За да получиш парите, трябва просто да попълниш банкова сметка. Ето го и резултата:

Получени пари от YouGov

Ясно е, че милионер няма да стана, но с изчистения си дизайн, кратките анкети и липсата на дразнещи и губещи времето излишни покани, тази платформа ми хареса и ще продължа да си я ползвам.

Ако ви се изкарва някой лев за кафето в работните дни, можете да се регистрирате и вие:

Регистрирай се в YouGov

Вашият коментар