Кредитни карти с кешбек – подробно описание и сравнение

На пръв поглед кредитните карти нямат много смисъл за мен – нямам дни от месеца или годината, в които да изпитвам недостиг на пари, та да ми се налага да вземам предсрочно и после да възстановявам.

Разбира се, често кредитните карти дават някои допълнителни бонуси при пътуване, в хотели и т.н., но до момента не съм имала случай, в който да страдам от липсата на такава екстра.

Някои банки, обаче, в опит да убедят такива като мен, предлагат бонуси, чрез които може би можеш да спечелиш малко, т. нар. кешбек. Реших да се поразровя малко по-надълбоко в темата и да видя дали някое от предложенията ще бъде достатъчно убедително.

Открих три варианта на програми за лоялни клиенти:

 • Получаваш точки, които обменяш за пари и после си ги харчиш, където искаш. Такива са програмите за лоялност на Пощенска банка, Първа инвестиционна банка и РайфайзенБанк
 • Получаваш точки за пазаруване при търговци партньори и после харчиш точките под формата на пари пак само при партньорите. Такива са програмите на ОББ, Уникредит
 • Директно получаваш отстъпка при търговци партньори на банката. По този начин работи програмата за лоялност на ДСК.

Пощенска банка с „Моите награди“

Програма на Пощенска банка Моите награди

В Пощенска банка кешбекът е по Програма за лоялност „Моите награди“. При плащане с Visa или Mastercard кредитна карта или дебитна карта Mastercard Wolrd се получават бонус точки, които после могат да се обменят за пари. Срокът, в който се събират точките е 2 години (за разлика от ПИБ, където максималният срок е 6 месеца).

+ Положителното в тази програма е, че получаваш точки, които след като като пари можеш да харчиш навсякъде.

За различните карти се получават различен брой точки за изхарчените левове. После към обратното обръщане в левове става по схема, в която бонусът се увеличава със сумата, която е изхарчена от съответната кредитна карта. Тук ще посоча минимума и максимума на точките, за да не утежнявам информацията.

– Внимание: точки не се начисляват при парични преводи, извършени с картата посредством системите ePay, bPay, Easy pay или друг доставчик на платежни услуги.

– Човек може доста да се обърка из всички таблички, градация и т.н. по програмата. Максималният кешбек също е различен.

Кредитна карта VISA CLASSIC и MASTERCARD STANDARD – Годишна такса: 45 лв.

 • 1 похарчен лев = 0.5 точки
 • За събрани 2300 т. (изхарчени 4600 лева) получаваш 25 лв. (0,5% от изхарчената сума).
 • За събрани 33300 т. (изхарчени 66600 лв) получаваш 500 лв. (0,8% от изхарчената сума)
 • Максимален кешбек за една година: 500 лева

За да покриеш таксата трябва да изхарчиш  7560 лева.

Кредитна карта VISA GOLD 

 • 1 похарчен лев = 1 точка
 • За събрани 2300 т. (изхарчени 2300 лева) получаваш 25 лв. (1,1% от изхарчената сума).
 • За събрани 33300 т. (изхарчени 33300 лв) получаваш 500 лв. (1,5% от изхарчената сумата)
 • Максимален кешбек за една година: 500 лева.

Годишна такса: 100 лв. За да покриеш таксата трябва да изхарчиш  7800 лева.

Кредитна карта VISA PREMIUM и MASTERCARD WORLD PREMIUM

 • 1 похарчен лев = получаваш 2 точки
 • За събрани 2300 т. (изхарчени 1150 лева) получаваш 25 лв. (2,17 % от изхарчената сума, в сайта на банката са го закръглили на 2,2%).
 • За събрани 33300 т. (изхарчени 16650 лв) получаваш 500 лв. (3.0% от сумата)
 • Максимален кешбек за една година: 1000 лева

Годишна такса: 169 лв. За да покриеш таксата трябва да изхарчиш  13182 лева.

Кредитна карта MASTERCARD CASH

 • 1 похарчен лев = 0.5 точки
 • За събрани 2300 т. (изхарчени 4600 лева) получаваш 25 лв. (0,5% от изхарчената сума).
 • За събрани 33300 т. (изхарчени 66600 лв) получаваш 500 лв. (0,8% от изхарчената сума)
 • Максимален кешбек за една година: 500 лева

Годишната такса е 0 лева, но не бързайте да се радвате. Няма годишна такса, но пък си има месечна такса, която е 2,95 лева или за една година общо 35,40 лв. За да я компенсираш трябва да изхарчиш 7080 лева.

Кредитна карта MASTERCARD WORLD 

 • 1 похарчен лев = 1 точка
 • За събрани 2300 т. (изхарчени 2300 лева) получаваш 25 лв. (1,1% от изхарчената сума).
 • За събрани 33300 т. (изхарчени 33300 лв) получаваш 500 лв. (1,5% от изхарчената сумата)
 • Максимален кешбек за една година: 500 лева

Годишна такса: 80 лв. За да покриеш таксата трябва да изхарчиш 7240 лева.

Дебитна карта MASTERCARD WORLD 

 • 1 похарчен лев = 0.4 точки
 • За събрани 2300 т. (изхарчени 5750 лева) получаваш 25 лв. (0,5% от изхарчената сума по данни на банката, но реално е 0,43% – просто получаваш по-малко точки за всеки изхарчен лев, така че няма как процентът да е същия както при картите със съотношение 1 похарчен лев = 0,5 точки).
 • За събрани 33300 т. (изхарчени 83250 лв) получаваш 500 лв. (0,8% от изхарчената сума по данни на банката, реално 0,6%)
 • Максимален кешбек за една година: 1000 лева

Годишна такса: няма, но върви само с пакет „Пакет Моят Престиж”, по който разплащателната сметка е с 240 лева годишна такса (20 лв. месечна). Все пак трябва да споменем, че ако плащаш този пакет, можеш да си вземеш и кредитна карта MasterCard World или Visa Gold без годишна такса (иначе са съответно 80 и 100 лв.)

За да покриеш таксата (на пакет Моят престиж) трябва да изхарчиш  17400 лева. Тук, все пак трябва да признаем, че при този пакет спестяваш от липсата на такси за всякакви други неща като банкови транзакции, теглене на банкомат, теглене/внасяне на каса и пр.

Още таксички, които открих в тарифата на банката:

За издаване на кредитна карта (по-точно – за разглеждане на заявлението) – такса, колкото годишната за съответната карта.

Внимание: За превод чрез ePay.bg/ B-Pay към друга платежна сметка и/или друг платежен инструмент: 3% такса!

Ако сте си мислили, че просто ще плащате вашите и на още някой (родители, приятели) битови сметки през epay и ще си трупате точки или кешбек, от банката са намерили начин да блокират това. И по два начина, за да всеки случай – един път в условията изрично са написали, че плащанията през epay не се броят за трупване на точки и отделно са сложили доста висока такса, ако все пак решиш дори и без точки да си плащаш нещичко от там. Да не забравяме и че epay също си слагат едни таксички за всеки превод.

Такса за закупуване на акции и други финансови инструменти: 1 % от транзакцията.

На практика единствената транзакция без такса е закупуването на стоки и услуги през ПОС терминал.

За да използваш кешбека задължително трябва да се обзаведеш с още една карта – предплатена карта Mastercard Prepaid, по която се превежда паричната равностойност на точките. За нея няма такса или някакви допълнителни такси, ако се използва само за плащане на ПОС терминал за закупуване на стоки и услуги с парите, получени за точки. Ако искаш да внесеш допълнително пари, за всяка вноска таксата е 2 лева.

В условията на програмата прочетох още нещо интересно: Не се получават точки по транзакции за заплащане на стоки/услуги, получени от трети лица, различни от картодържателя.

Програма „Сподели и спечели“ на Пощенска банка

Впрочем, докато се рових из сайта на Пощенска банка да намеря необходимата ми информация, открих, че и те си имат реферална програма, с която печелят както тези, които са препоръчали техния продукт, така и този, който го е използвал.

Можеш да препоръчваш само продукт, който ползваш, т.е. ако имаш кредитна карта – да препоръчаш кредитна. Ако ползваш кредит – препоръчваш кредит.

В случая се оказа, че имам познат, който ползва жилищен кредит от Пощенска банка, така че ако решите (или ви се наложи, защото някои строители предпочитат клиентът да вземе кредит от точно определена банка, с която работят) да кандидатствате за жилищен кредит от Пощенска банка, с код 8505928908 ще получите до 150 лева бонус.

Не  изразявам мнение относно качеството на продукта, защото всеки има свое виждане – моят познат е доволен от постигнатия при договарянето годишен процент на разходите (ГПР), но всъщност изборът беше по-скоро заради предпочитанията на строителя, чиято ипотека е в същата банка.

Код за бонус при жилищен кредит от Пощенска банка

Ако имате познати с кредитни карти и решите и вие да си направите такава, попитайте ги за техния код и ще получите бонуса от 25 лв. и без такса за разглеждане. Аз нямам и не мога да споделя такъв код.

Програма Cashback на Първа инвестиционна банка

ПИБ кешбек програма

С тази програма печелиш точки, които можеш да обмениш за пари и да изхарчиш навсякъде.

За всеки изхарчен лев печелиш по една бонус точка, но в зависимост от вида на картата, после обмяната в пари в различна.

Програмата работи със стандартни кредитни карти  Mastercard и Visa, Mastercard Gold и Visa Gold, Mastercard Platinum и Visa Platinum.

– Има кратък срок за събиране на минимален брой точки, които можеш да обмениш – шест  месеца. Това означава, че ако за шест месеца не успееш да получиш съответния брой точки, те се зануляват без да спечелиш кешбек и започваш отново. Cashback точки не се прехвърлят от един 6-месечен период към друг.

– Кешбекът има максимален размер от 250 лева за шестмесечния период (тдо 500 лв годишно), т.е. дори да изхарчиш повече, няма да получиш повече кешбек точки (съответно пари) от възможните:

Стандартни кредитни карти Visa и Mastercard 

 • 100 точки = 0,50 лева
 • за 6 месеца трябва да изхарчиш поне 4000 лева, които са 20 лева кешбек.
 • годишна такса 45 лева. За да я компенсираш трябва да изхарчиш 9000 лева чрез картата.

Visa Gold и Mastercard Gold

 • 100 точки = 0.75 лв.
 • за 6 месеца трябва да изхарчиш поне 6000 лева.
 • годишна такса 100 лева. За да я компенсираш трябва да изхарчиш поне 13 333 лв.

Visa Platinium и Mastercard Platinium

 • 100 точки = 1 лв.
 • за 6 месеца трябва да изхарчиш поне 12 000 лв.
 • годишна такса 250 лв. За да я компенсираш трябва да изхарчиш поне 25 000 лв.

+ положителното тук е, че в тарифата няма специална такса при плащане през epay, т.е. точки могат да се трупат чрез плащане на битови сметки.

Програма за лоялност на РайфайзенбанкПрограма за лоялност на Райфайзенбанк

+ Програмата е само за безконтактни кредитни карти RaiCARD Fix, Visa Classic, Mastercard Gold, Visa Platinum и е от типа получаваш точки, които обменяш за пари и можеш да харчиш навсякъде.

– Точките се дават при покупка на ПОС терминал и в интернет при български търговци, като само притежателите на Visa Platinum събират точки и за покупки в чужбина.

+ Програмата е опростена: за всеки лев от стойността на извършените покупки получаваш 1 стандартна точка: 1 лв. = 1 точка. Обмяната на събраните точки в пари може да стане в офис на банката, чрез мобилното приложение RaiMobile или чрез Райфайзен ОНЛАЙН, като 100 точки = 1 лв.

Такси за включените в програмата кредитни карти:

 • RaiCARD Fix – годишна такса 45 лева
 • Visa Classic – годишна такса 44 лева
 • Mastercard Gold – годишна такса 94 лева
 • Visa Platinum – годишна такса 260 лева

Лесно може да се изчисли колко е необходимо да изхарчиш, за да компенсираш вноската. Достатъчно е да умножиш таксата по 100. Например, за да компенсираш таксата за RaiCARD Fix трябва да изхарчиш 4500 лева в годината.

Максималният период, в който трябва да се „изхарчат“ точките е 36 месеца.

+ Интересното е, че тук в тарифата не видях някаква по-специална такса за плащане през epay, което означава, че картата може да се ползва за плащане на битови сметки и това би трябвало да се отчете като  плащане на ПОС терминал към български търговец. По този начин се улеснява „изхарчването“ на сума, с която не само да коменсираме таксата, но и да си докараме истинска кешбек печалба.

UWIN на ОББ

Програма на ОББ UWIN

Бонус програмата е от типа бонуси при пазаруване в обекти на партньори

В рекламата на ОББ за програмата за лоялни клиенти много удобно пише, че е приложима за кредитни и дебитни карти, но реалността е, че единствената дебитна карта, с която работи тази програма, е  Mastercard World. Кредитните карти по програмата са Visa, Visa Gold, Mastercard, Mastercard Gold.

Как работи програмата

–  Трябва да инсталираш мобилно приложение, в което може да се видят кои са партньорите по програмата и какви отстъпки дават. Според мен няма кой знае какво разнообразие от партньори, можете да ги видите на този линк.

Като примери ще спомена Хепи доставки (до 5% отстъпка), Ozone.bg (до 15% отстъпка), аптеки Фрамар, Зора и др. Обърнете внимание, че това не фиксиран процент – пише „до еди-колко си процента“. От описанието на програмата останах с впечатление, че отстъпката зависи от вида на картата.

– Тук не се получават точки, а отстъпката се натрупва под формата на пари. Тях, обаче, можеш да използваш само при някой от партньорите по програмата чрез съответната карта. За целта трябва да платиш цялата сума на покупката и след това ти превеждат сумата на бонуса обратно по сметката.

Какви са годишните такси на картите:

 • MasterCard и Visa – първа година 24 лв., после 48 лева
 • Visa Gold и Mastercard Gold – първата година 60 лева, после 120 лева
 • Mastercard® World – 100 лева

В случая е малко трудно да се направи директно изчисление колко трябва да изхарчиш, за да компенсираш таксата за картата. Един сервиз за гуми се рекламира с отстъпка до 35%, може би дори само с една покупка на гуми можеш да компенсираш годишната такса.

Докато четях тарифата с таксите на ОББ попаднах на разплащателна сметка „Активност“, която е без месечна такса, ако в месеца направиш над 10 дебитни транзакции. Иначе таксата е 3 лева. Включва и безплатно онлайн банкиране. Минимална сума за откриване – 100 лева/евро/долари.

Друга разплащателна сметка, която не звучи лошо е „Привилегия“ с такса от 90 стотинки месечно.

Изходящите междубанкови преводи в лева/евро в ЕИП през онлайн банкирането са по 90 стотинки, а входящите )пак само за лева и евро) са без такса. Плащанеъо на битови сметки е 0.20 лв. от 01.01.2022 г.

Уникредит с програма PLUS

Уникредит програма Plus

Бонус програмата е от типа бонуси при пазаруване в обекти на партньори

Тук рекламата на програма PLUS отново започва с това, че е приложима и за кредитни, и за дебитни карти, но уви – в списъка не видях дебитна карта, която да е включена.

Отново се трупат точки, които са процент от стойността на направената покупка, като точките се събират само при покупка от определени търговци.

+ „Обмяната“ е 100 точки за 1 лев, като при различните търговци отстъпката е различна. Тук партньорите са доста повече от тези при ОББ. Има интерактивна карта, на която можеш да видиш в съответния град кои са партньорите. За София, например, има 615 партньори.

– Тъпото е, че не можеш да видиш списък на партньорите, а трябва да търчиш по картата и да кликаш на всеки поотделно, за да видиш кой колко точки ти дава за един изхарчен лев. Поне можеш да филтрираш по вид на обекта – ресторанти, хранителни магазини и т.н., както и се вижда от обозначението към коя група е.

Най-често като че ли се дават по 3 точки на изхарчен лев (което е 3% кешбек), но могат да бъдат 1, 2, 5, а в единични случаи дори 10:

Програма PLUS на Уникредит

– Ползваш натрупаните точки само при партньорите по програмата.

+ Хубавото е, че точките имат 5 годишен срок на ползване.

Такси на картите, участващи в програма PLUS на Уникредит

Тарифите, които ще опиша са към дата 23 септември и са за физически лица:

 • Mastercard Gold и Visa Gold (трябва да имаш минимален нетен месечен доход 1 000 лв.). Годишна такса 50 евро (Уникредит вече са влезели в еврозоната явно). Специално за Visa Gold може би има някаква промоция сега, защото пише „Без Годишна такса за първата година, след това намалена на 50 лв.“, но пък после в данните за такси си е 50 евро.
 • Mastercard Platinum и VISA Platinum (минимален нетен месечен доход 6 000 лв.). Годишна такса – 100 евро. За втората сега има промоция с 0 лева такса за първата година, но после започваш да си плащаш нормално.
 •  Mastercard Standard и VISA Classic (Минимален нетен месечен доход 300 лв.). Годишна такса – 25 евро.

Ако направим една опростена сметка със средно 3 точки на изхарчен лев при партньорите, то при най-евтината кредитна карта с 50 лева годишна такса, трябва да се изхарчат 1666 лева, за да се компенсира, което не е твърде много.

Ако сметнем с по една точка за изхарчен лев (най-песимистичния сценарий), то трябва да се изхарчат 5000 лева, за да компенсираме таксата за Mastercard Standard и VISA Classic, 10000 лева за компенсиране на таксата за Mastercard Gold и Visa Gold и 20 000 лева за компенсиране на таксата за Mastercard Platinum и VISA Platinum.

Все още стои, че в програмата е Visa Classic Donna, но явно такава карта вече не се предлага или не е в програмата, защото изображението липсва, а линкът не работи.

Тук нямат такси за трансакции в системите ePay.bg/B-pay, защото така или иначе плащането на битови сметки не води до натрупване на точки.

Банка ДСК с програма Merci

Банка ДСК - програма Merci

При тази програма за лоялност директно получаваш отстъпка още при плащането.

Партньорите ми се виждат малко – те са около 30 на брой, макар и с много обекти в цялата страна (по реклама – над 900 обекта, но в програмата например е Лукойл, които са с поне 300 обекта в България).

Отново се твърди, че в програмата може да се участва както с кредитна, така и с дебитна карта и този път очевидно е така, защото програмата е опростена.

Сваляш си мобилното приложение, за да видиш кои и къде са обектите, в които можеш да ползваш отстъпка и в момента на покупката получаваш отстъпката.

В този случай въобще няма нужда да гледаме таксите за кредитните карти, защото програмата е достъпна и със стандартна дебитна карта.

Банка ДСК, обаче, предлага и кредитна карта без месечна или годишна такса. Огледах условията отвсякъде и не успях да намеря уловка. Първоначално доста се позамислих какво искат да кажат с „Без годишна такса, с фиксирана месечна вноска.“, но след това видях тези две изречения:

 • Не дължите никакви месечни или годишни такси – ако не ползвате картата си, тя ви е напълно безплатна.
 • В случай че усвоената сума е по-ниска от определената фиксирана месечна вноска, трябва да внесете само размера на усвоената сума.

Като че ли всичко е наред…Ако искате, погледнете и вие 🙂

ДСК – кредитни карти Galaxy

Това са Кредитни карти с револвиращ кредит Mastercard Galaxy или Visa Galaxy. Може да бъде в лева, евро или щатски долари.

Ако в периода 11.04.2022 г. – 10.07.2022 г. заявите онлайн кредитна карта Mastercard Galaxy или Visa Galaxy , то ще бъдете без такса за първата година.

Отстъпката Money-back е в размер на 1% и се прилага за сумите на транзакциите, извършени на ПОС на търговец в страната и чужбина по всички видове кредитни карти на клиентите, включително допълнителните карти, издадени към тях.

За изчисляване на кешбека не се признават транзакции в Интернет сайтове за залагания и за захранване на микросметки, както и за трансакции, свързани с хазартни игри, залагания, покупка на чипове, валута, акции и други парични и финансови инструменти.

Отстъпката се изплаща от банката веднъж годишно – през месец декември на текущата календарна година за извършените транзакции през предходните 12 месеца без значение от момента на издаването и активирането на кредитните карти. Максималният размер на отстъпката е 200 лева.

Годишна такса за основна карта в лева: 49.80 лв.
За карта в евро: EUR 26.00
За карта в щатски долари: USD 33.00

Годишната такса за допълнителна карта е наполовина от таксата за основната.

Значи, за да си изкараш таксата трябва да изхарчиш през картата 4980 лева за една година, което изглежда доста постижимо.

Важно: За плащане на ПОС такса няма, но таксата за паричен трансфер (захранване чрез банкова карта на виртуални портфейли или сметки, транзакции, свързани с хазартни игри, залагания, покупка на чипове, валута, акции и други парични и финансови инструменти) е 1.00 лев + 1%

ЦКБ – Cashback, програма CCB Bonus и CCB Club

Централна кооперативна банка са имали кешбек програма за всякакви плащания с кредитни карти, но тя е прекратена на 20.11.2019 г. Сега има три варианта:

 • директен кешбек само при три търговеца;
 • програма за лоялност CCB Bonus с отстъпки при покупка;
 • програма CCB Club с кешбек под формата на точки.

Кешбек при пазаруване в Лукойл, A1 и Спорт Депо:

 • за покупки на устройства, направени в онлайн магазина на А1 и заплатени с кредитна карта от ЦКБ и дебитна карта Mastercard World, получавате обратно по картата си 3% Cash back от сумата платена за устройството. Cash back се начислява по кредитната карта до 12-то число на месеца следващ покупката.
 • във физическите магазини на Sport Depot, получавате 2% Cash back за всички Ваши покупки, платени с кредитна карта от ЦКБ, която е Gold, Platinium или Mastercard World. При използване на Visa Classic и Mastercard Standard кешбекът е 1,5%. Cash back се начислява по кредитната карта до 12-то число на месеца следващ покупката.
 • при зареждане на гориво в бензиностанциите, собственост на Лукойл–България ЕООД, получавате 1,5% кешбеик, ако е платено с кредитна карта от ЦКБ, която е Gold, Platinium или Mastercard World. При използване на Visa Classic и Mastercard Standard кешбекът е 1,0%. Обръщам внимание, че не всичко бензиностанции Лукойл са такива – има и бензиностанции, които са франчайз и при зареждане на гориво от такава, няма да имате кешбек. Списък на бензиностанциите, от които ще получите кешбек можете да видите на този линк. Cash back се начислява до 3 работни дни след извършване на плащането, по кредитната карта, с която е платено горивото.

Програма CCB Bonus

Програмата осигурява отстъпки при партньори на банката, когато пазарувате със своята дебитна или кредитна карта, издадена от Централна Кооперативна Банка. При някои от търговците отстъпката важи само при плащане с кредитна карта от ЦКБ, т.е. тя е подобна на програмата на банка ДСК.

При прилагането на програмата има следните правила:

 • Отстъпките важат за продукти и услуги на редовни цени, извън промоции, намаления, специални предложения, акции и други, предоставящи преференциални цени;
 • Отстъпката за хотелско настаняване не се прилага по време на национални и официални празници, както и при местни празници и специални мероприятия, освен с изричното съгласие на търговеца;
 • Отстъпката получавате на място в търговските обекти в момента на покупката;
 • Предложенията за отстъпки не важат при закупуването и използването на ваучери;
 • Преди плащането трябва да предупредите, че ще платите с банкова карта на ЦКБ АД;
 • Ако притежавате клубна карта с отстъпка за определени търговски обекти, при плащане с карта на ЦКБ АД ще е валидна по-голямата отстъпка.

Програма CCB Club

Като член на CCB Club получавате отстъпки до 20% при пазаруване при нашите партньорите ЛУКОЙЛ, България Еър, магазини HomeMax, Посока Ком, Търговска верига КООП, Grand Optics, Joy Optics, Армеец, A1, Франт, Hush Puppies и магазини БМ Маркет.

Отстъпките са под формата на бонус точки, които се получават по клубна карта CCB Club.

При покупката плащате пълната й стойност, а точките се натрупват по клубната карта. Няма значение дали плащате в брой, с банков превод или с банкова карта от Централна Кооперативна Банка.

Със събраните от всички търговци бонус точки, може да правите нови покупки при който и да е от партньорите по програмата. тях.

Картата за членство в CCB Club може да бъде сребърна или златна. За да станеш сребърен член на клуба трябва да имаш поне 2000 лв. по сметки в ЦКБ или да ползваш кредитен продукт на ЦКБ за поне 2000 лв. За да имаш златна клубна карта трябва да имаш поне 20 000 лв. по сметки в ЦКБ или да ползваш кредитен продукт на ЦКБ за поне 20 000 лв.

Какви са таксите за картите в ЦКБ?

 • Mastercard Standard и Visa Classic – 40 лева на година.
 • Mastercard Gold и Visa Gold – 90 лв.
 • Visa Platinum –  в тарифата на банката пише 120 лв.
 • Mastercard World – годишна такса 150 лева. При годишен оборот от най-малко 30,000 лв., годишната такса отпада за следващата година.
 • Дебитна MasterCard World – не можах да намеря такса в тарифата, няма информация и в страницата с представянето й (но никъде не пише „нула лева“ или „без такса“, просто информацията е неоткриваема. Не дава допълнителни преференции  в програмата CCB Club.

Cashback програма на БАКБ

Кешбек програма на Българо-американска кредитна банка

В програмата на Българо-Американска кредита банка участват кредитните карти VISA Classic, VISA Gold и MasterCard Business.

Кешбекът е еднакъв за трите карти и е 0.5% от изхарчената сума –  при плащане на ПОС терминал или в Интернет. С бонуса се кредитира погасяващата сметка на всеки 3 месеца, .т.е може да бъде използвана за следващи покупки пак със същата карта.

За 3-те месеца трябва да сте изхарчили:

 • За Visa Classic ≥ 1500 лв.
 • За Visa Gold ≥ 3000 лв.
 • За MasterCard Business ≥ 1500 лв.

+ Валидни са всички плащания в страната и в чужбина.

Интересното е, че тук има максимален размер на бонуса. При изхарчени над 15 000 лева за трите месеца, вече не се начислява кешбек.

Тегленията и преводите в брой, захранване на сметка или карта, залаганията, хазартните игри, сумите, внесени над кредитния лимит, транзакциите от типа reversal и creditrefund не участват в акумулиране на сумата за бонусиране.

Пълните условия по програмата можете да видите тук.

Какви са таксите по картите:

 • За Visa Classic – 35 лв. Компенсираш таксата при изхарчени 7000 лв.
 • За Visa Gold – 100 лв. Компенсираш таксата при изхарчени 20000 лв.
 • За MasterCard Business (тази карта е налична само за юридически лица) – 35 лв.

CashBack Програма на Diners Club

Програмата работи чрез набиране на точки за разплащания при търговци в България или чужбина, осъществени чрез Diners Club International апликация, записана върху кредитната карта – револвиращи кредитни карти Diners Club International First Lady Pink, Diners Club International First Lady Red, Diners Club international Classic, Diners Club international – Fibank, Diners Club-Mastercard Classic, Diners Club-Mastercard First Lady Pink и Diners Club-Mastercard First Lady Red и кредитни карти Diners Club Privé.

За всеки похарчен цял лев се натрупва 1 (една) бонус точка. При натрупани 100 бонус точки получавате 1 лев обратно по картата си, но не повече от 500 лв.
Тъй като ПИБ е мажоритарен собственик на „Дайнърс Клуб България“ АД, то условията са подобни на кешбек програмата на банката – точките се натрупват за период от шест месеца и не могат да се прехвърлят към следващ период.

Минималният оборот за тези шест месеца, за да можеш да трансформираш точките в пари, е 2000 лв. За Diners Club Privé е 30 000 лв.

Не се начисляват бонус точки или натрупаните се сторнират при осъществяване на плащания на местни данъци и такси и за плащания към НАП и НОИ, или други бюджетни плащания.

Такси за Diners Club  кредитни карти:

 • Diners Club Mastercard Classic и Diners Club Classic – месечна членска такса 4.00 лева (48 лв на година)
 • Diners Club Mastercard First Lady Pink и Diners Club International First Lady Pink – месечна членска такса 4.90 лева (58,80 лв на година)
 • Diners Club Mastercard First Lady Red и Diners Club International First Lady Red- месечна членска такса 16.00 лева (192 лв на година)
 • Diners Club International Privé (тази кредитна карта можете да получите само след покана от страна на Дайнърс клуб България и Първа инвестиционна банка) – месечна членска такса 80.00 лева (960 лв на година)

Сравнение на програмите за лоялност

Програма Приложима за: Как печелиш Кешбек при плащане в чужбина Печелиш ли от плащане през epay (например на битови сметки)
Пощенска банка – „Моите награди“ Кредитни карти и Дебитна карта Mastercard World Покупка – точки – пари – харчиш Да Не (и допълнително 3% такса)
Първа инвестиционна банка Cashback Кредитни карти Покупка – точки – пари – харчиш Да Да
Райфайзенбанк – Програма за лоялност Кредитни карти Покупка – точки – пари – харчиш Не Да
ОББ – UWIN Кредитни карти и Дебитна карта Mastercard World Покупки при партньори, използваш точките при партньори. Не Не
Уникредит – PLUS Кредитни карти Покупки при партньори, използваш точките при партньори Не Не
Банка ДСК – Merci Всички дебитни и кредитни карти Покупки при партньори с директна отстъпка Не Не
Банка ДСК – кредитни карти Galaxy Mastercard Galaxy или Visa Galaxy. 1% кешжек при покупка от тъговец през ПОС Да Да
ЦКБ Cashback Кредитни карти и Дебитна карта Mastercard World Покупка от Спорт Депо, А1 и гориво от бензиностанции на Лукойл – кешбек по картата в пари Не Не
ЦКБ CCB Bonus Всички дебитни и кредитни карти Покупки при партньори с директна отстъпка Не Не
ЦКБ CCB Club Поне 2000 лв. по сметки в ЦКБ или да ползваш кредитен продукт на ЦКБ за поне 2000 лв. Покупки при партньори, използваш точките при партньори. Не Не
БАКБ Cashback програма Кредитни карти VISA Classic, VISA Gold и MasterCard Business. Покупка – 0,5% директен кешбек в картата Да Да
Дайнърс клуб България АД Diners Club кредитна карта Покупка – точки – пари – харчиш Да Да

Какво направих аз?

В интерес на истината не използвам много активно моята дебитна карта за покупки във физически магазини, а главно през epay и други интернет плащания.

В случая след цялото това пълно обследване на наличните възможности, направих и справка в онлайн банкирането каква сума е изхарчена чрез тази карта за едногодишен период. След това направих малка сметка каква част от месечния бюджет (без сметките) би могъл в най-добрия случай да преминава през карта.

Установих, че печалбата не си заслужава цялото усилие и излизане точно от тази моя зона на комфорт, в която нямам кредитна карта. Особено в случая, когато проучвам всякакви приложения, пълня си главата с нова информация и т.н.

Вашият коментар