Има ли сметка от домашното консервиране

Изглежда странно вероятно – някакъв блог, в който се говори за инвестиции и изведнъж – буркани с консерви и приказки за някакви си левчета.

Всъщност моето мнение е, че спестяването и инвестирането са двете страни на една и съща монета. Без да се изпада в крайности, но с умереност, всяка от тези две страни трябва да има своя блясък. Хубаво е да си говорим за десетки и стотици хиляди, а защо не и милиони, но те идват и от това да можеш да живееш умерено. Поне в голяма част от случаите.

А и в края на краищата аз съм една инвестираща майка 🙂

Затова днес ще обърна внимание на един интересен въпрос:

Има ли смисъл в това да си приготвяш домашни консерви?

Дали вече на пазара има достатъчно вкусни консерви?

Дали крайната стойност не излиза същата?

Тук ще споделя резултатите от моя съвсем скорошен опит. Решението тази година бе да приготвим базови консерви като домати, печени чушки (пипер, капия) и печен патладжан.

Приготвяме ги в буркани, защото нямам чак толкова голям фризер, както и нямам навика да изкарвам навреме от фризера това, което ми трябва.

Преди да започнем всичко се изкуших от една оферта за кенчета с нарязани на кубчета домати, които излизах доста изгодно в промоция – 400 г. консерва за 0,74 стотинки.

Интересувам се от малки разфасовки, защото иначе отваряш голямата и…скоро изхвърляш това, което не си използвал. Ако бяха и обелени, приготвянето на доматената консерва щеше да бъде избегнато. След размисъл, обаче, реших че няма смисъл.

След като направих равносметката, ето какво излезе.

Разходите

Да видим първо какви бяха разходите:

Продуктите

На първо място трябва да поясня, че не сме търсили някакви суперизгодни цени – някои зеленчуци, като патладжана наистина излязоха доста изгодно, но от цената на червените чушки направо ми се изправи косата.

Закупихме:

 • приблизително 15 килограма патладжан (загубих бележката и имам записките от общата сума, в която влизат и 2 пъпеша) по 0,69лв от Фантастико. Определено цената беше много добра, като се има предвид, че дори при най-добрите оферти е двойна. Обща стойност 10,35 лв.
 • около 29 килограма домати по 0.90 лв. с обща цена 26 лева – такава беше цената при покупка на кашон и го грабнахме целия. Каквото не сме консервирали, си го хапваме на салатка.
 • около 18 килограма червени чушки по 1,49 лв. от Промаркет с обща стойност 26,91лв. Също добра цена в сравнение с близкия пазар, на който за кашон цената беше между 1,80 и 2,00 лева. Имаше и на чувал по 1,60, в ПроМаркет предимството беше, че си избирахме спокойно.

До тук за продуктите разходът е 63,26лв.

Можем да добавим и:

 • 1,50 лв за пакетче салицилова киселина (за чушките), която ще можем да използваме още няколко пъти.
 • за лютеницата имах изостанали няколко моркова в хладилника, но за да сме коректни в изчисленията, ще добавим едно левче и за тях в общата сметка. За 3-те скилидки чесън няма да добавям нищо, обаче 🙂
 • около 150 мл олио – 0,45 лв.

А тока?

В сметките трябва да влезе и тока. Да кажем около 6 часа на чушкопека (9,6kW), 3 часа на фурната и котлона (24kW), 2 часа за заваряването на консервите (докато загрее водата и пр. три пъти – 1,6kW). По калкулатора на ЧЕЗ това са 8,48лв. Аз ще ги закръгля на 10 лв.

Времето

Цялата кампания отне един ден. Ако го сметна в доход за един мой работен ден, сметката няма да излезе, но реално в този почивен ден щях да гледам телевизия, да се мотая и ред други недоходоносни дейности.

Това, което спести доста време и усилия, беше наличното оборудване – троен чушкопек, фурна, електрическа месомелачка (с приставка за сок от домати) и една специална огромна електрическа тенджера от Лидл, предназначена именно за приготвяне на консерви – с таймер, терморегулатор и събира добро количество буркани. На котлона изпарихме доматеното пюре.

Какво приготвихме?

Патладжаните бяха изпечени на фурна. Част от тях директно сложени в буркани, а друга част се използваха за приготвяне на лютеница.

Чушките изпечени на чушкопека. Отново част от тях директно сложени в буркани, а друга част – за приготвяне на лютеница.

Доматите влязоха в употреба по три начина – за домашно доматено пюре, за лютеница и за буркани.

Като крайна равносметка имаме:

 • Печен патладжан – 7 броя буркани от 720 мл
 • Печени чушки – 10 броя буркани от 720 мл.
 • Домати консерва – 20 броя буркани от 520 мл.
 • Доматено пюре – 7 броя по 190 мл. (като от детски храни)
 • Лютеница – 10 броя от 370 мл.

Не всичко от продуктите, които закупихме, бе консервирано. Хапнахме както хубава салата от патладжан с майонеза, така и печени чушки, а в момента продължаваме и с доматите.

Колко струва от магазина

Колко би струвало това, ако го закупим от магазина? Ще използвам някакви средни, дори евтини, цени.

Първо, оказа се, че печен патладжан доста трудно се намира в магазините. Има тук-там някои малки разфасовки, но намерих едно предложение за буркан, който аз съм използвала, с цена от 5,99лв. Нямам представа защо е толкова скъпа тази консерва.

Готовите печени чушки в буркани са почти винаги с оцет, което не ме кефи, тъй като ги използваме не само за салати. Намерих онлайн цена от 3,99 лв. за такива без оцет, но на практика няма значение за цената дали ще бъдат с оцет или не.

Тъй като не се предлагат домати консерва в разфасовката, която ние направихме, ще използвам за изчисленията по-благоприятния вариант – цена от 1,79лв за 400 гр. консерва.

Не се предлага и доматено пюре в толкова малка разфасовка, каквото ние искахме, за да сме сигурни, че няма да се изхвърля, но ще приложа деленето на две и ще усредним с левче на бурканче. За нашето доматено пюре обаче съм сигурна, че е само от домати.

Остана лютеницата, която ще сметна по цена като за лютеница от магазина с доволно количество нишесте, да кажем по 3 лв. бурканчето.

Като споменах нишесте ще споделя опит от преди десетина години, когато решихме да се изхитрим като купим голяма разфасовка от 5 килограма пюре, да го разпредем в малки бурканчета и после да ги заварим. Всичко беше много хубаво, докато не извадихме бурканчетата и след изстиването разбрахме, че гъстото хубаво пюре вече не е толкова гъсто. Пак влезе в употреба, но първоначално бяхме малко в шок.

Равносметката

Разходи за продукти и ток общо 76,21 лв. В допълнение част от продуктите всъщност отидоха за директна консумация като салатки. Качеството – безценно.

Стойност на същите консерви, ако ги закупим от магазина (при същите разфасовки) при изгодни цени – 154,63лв. Качеството – дискутабилно.

Спестени: 78,42 лева

Спечелени: домашен вкус, сигурност в съдържанието на това, което ядем и удоволствие да сътвориш нещо със своите ръце.

Извод: отделете един ден, в който вместо да се излежавате на дивана пред телевизора, пригответе хубави домашни консерви по ваш вкус. Ще бъде вкусно и пестеливо.

Вашият коментар