Бюджет 1000

Сигурно сте чели различни методи за спестяване – от слагане в буркан на всички стотинки, останали в джоба в края на деня до отделяне на 10% от заплатата в спестовна сметка веднага щом я получите. За създаване на спестовни навици това не се лоши идеи, но аз реших да подходя по-драматично и да експериментирам с бюджет 1000.

Какво е Бюджет 1000

Нашето домакинство е от двама възрастни човека. Идеята е да се харчат до 1000 лева месечно (тук не включвам инвестициите). Това включва разходи за храна, облекло, заведения, културни мероприятия и всичко, за което човек може да харчи през един месец.

За начало решихме да облекчим този бюджет, като в предвидените 1000 лева не включваме разходите, свързани с т. нар. режийни разходи – ток, вода и парно, както и не включваме разходите за телевизия, интернет и телефони.

Впрочем, при нас телевизия, интернет и два телефона са с общ разход от 59 лева, така че следващата стъпка ще бъде и те да влязат в бюджет 1000.

Ще уточня още, че живеем в гр. София, тъй като доста често се говори как е лесно да спестяваш в малкия град, пък в големия не можело.

Възможно ли е да се живее с 1000 лева на месец?

През 2021 г. вече започнахме да проследяваме разходите си установихме, че това е напълно постижим бюджет. Не сме се ограничавали драматично, но влизането в някаква рамка ни дава допълнителна гледна точка „Наистина ли това ми трябва и то сега?“

Понякога се усещам, че в магазина просто много ми се иска нещо, без ясна причина и логика, че наистина ми трябва. Например скоро си харесах една изключително мека и топла блуза. На това отгоре беше с прекрасен цвят. Трябваше ли ми наистина? Не, разбира се, в гардероба вече няма място, но просто беше много хубава.

Откъснах се с огромно неудоволствие от щанда. Мислите ли, че сега ми липсва? Съвсем не.

Какви са условията на Бюджет 1000

1. Харчи се до 1000 лева на месец (без режийните) като разходите се нанасят в таблица редовно, така че по всяко време знаем с какво още разполагаме. Така можем да планираме до края на месеца.

2. Ако остане неизхарчена сума от месечния бюджет, то тя остава като възможност за харчене през следващия месец или по-нататък заедно с други неизхарчени суми. Така можем да съберем пари за някоя глезотия.

3. Допуска се надскачане на бюджета при специални обстоятелства (напр. рожден ден) с условието, че вземаме „назаем“ от следващия месец и съответно за следващия месец възможната сума за харчене става по-малко. Това условие може да изиграе лоша шега – да си харчим и все уж да вземаме назаем от следващия месец. Затова има и допълнително условие. В следващия месец „заемът“ трябва да бъде изчистен.

4. Добавяме си 3000 лева в годината, които ще се харчат за почивка или екскурзия. Дали може да станат повече? – може, ако ползваме пари от бюджета за месеца или пък имаме спестени от месечен бюджет.

Ако сумираме тези разходи, то за една календарна година това са общо 15000 лева.

Какво може да обърка Бюджет 1000

Експериментът е предвиден за нормални обстоятелства.

Всичко извънредно може да го обърка – сватба на някое от децата, сериозно заболяване, катастрофа и т.н. За тези цели, обаче, си има предвиден авариен фонд. Това са едни други неприкосновени пари и харченето им не е свързано с „авария“ като „искам новия модел телевизор, защото старият е…стар“.

И така – да започваме. Всеки месец ще виждате възможно ли е това и как е постигнато.

 

Вашият коментар