Scam: Обещание за лесно спечелване на 1500-3500 долара месечно

През последните седмици се върти в различни фейсбук групи съобщение от различни профили как можеш с два часа работа на ден, ако имаш Gmail акаунт, да изкарваш 1500 долара месечно. Текстът е почти един и същ и изглежда по следния начин:

 

По еднакъв начин форматирано, с еднакъв текст и цвят рекламата се появява от различни профили.

Някой беше разнообразил с обещание за още по-сериозна печалба от 3500 долара:

Ясно  беше, че нещо не е наред и реших да видя какво ще се опитат да ме накарат да направя.

Попитах „Как“ и съответно получих отговор „Пишете ми за повече информация“.

Съвсем добросъвестно писах.

Започна се отдалече, явно човекът се опитваше да разбере аз колко разбирам от материята, та да знае как да ме подхване.

След почти час размяна на съобщения, не ми издържаха нервите и казах, че нямам повече време, да казва най-накрая как ще ги печеля тези пари, защото трябва да стана от компютъра.

Последваха нови увъртания и приказки, които да ме накарат …не знам какво, сигурно искаше да е сигурен/сигурна, че много искам да спечеля лесно пари 🙂

Опита се да ме прехвърли към WhatsApp, вероятно за да може да вземе телефонния ми номер. От тази статия виждам, че има и други възможности за създаване на проблеми през WhatsApp – никак не ми  харесаха.

Аз казах, че нямам такова нещо, така че ще продължим във фейсбук.

Накрая ми даде линк към сайт. Дали наистина трябва да ползвам сайта или е замаскиран линк, или друго не знам, но реших да сложа край на играта. Реших да проверя сайта и това, което открих в интернет е огромната вероятност, по-скоро сигурност, че това е скам (накратко – измама).

Домейнът е съвсем пресен – от 29.09.2021 г., а scamdoc.com до класифицира по следния начин:

Дава по 5% комисионна на реферал, на което вероятно се дължи наплива от лица, желаещи да привлекат нови „инвеститори“. Може би първите сто са спечелили или ще спечелят, но опитите да си в основата на пирамидата и да се измъкнеш само с печалба не са много препоръчителни.

Накрая, за да видите как  протича целия разговор по завербуването, ще ви покажа скрийншот от него:

Идеята за една седмица да направя петорно едни пари е наистина красива, но очевидно някой друг ще си увеличи финансите, а аз ще ги намаля бързичко. Разговорът бе приключен.

Вашият коментар