Безплатен курс на Стойне Василев „Основи на Инвестициите и Личните финанси“

В тази статия споделям информация за един безплатен курс, в който Стойне Василев представя някои базови елементи на личните финанси и инвестирането.

Стойне Василев е един от лекторите в три от курсовете, които предлага InvestPro – платформа, която започна да работи преди около година.

До края на 2022 г. (но време минава бързо, не мислете, че е много) има обявен безплатен достъп до курса „Основи на Инвестициите и Личните финанси“.

Курсът включва 32 видео урока с онлайн достъп до 31.12.22г., като можеш да гледаш всеки урок неограничен брой пъти. Разбира се, регистрирах се да видя дали ще ме изненадат с нещо и някой ще отпусне малко „гювеч“ или ще видя същите клишета, които дори и аз вече мога да разказвам като приказки на другите.

Ето какви са моите впечатления:

Тематика и продължителност на курса

Има общо 5 лекции, всяка раздробена на по-малки видеа – така и виждате в представянето сериозното число от 32 видеоурока.

Първата лекция е „Основи на личните финанси“ с обща продължителност 87 минути, от които най-много време (половин час) е предназначено за темата „какво ни пречи да постигнем целите си“.

За мен лично най-полезно бе видеото „Как работи пенсионната система в България“, от което, например, ще научите по колко ви удържат от брутното възнаграждение и къде отива.

Втората лекция е „Инструменти за постигане на финансовите ни цели“ с продължителност 65 минути, в която се отделя внимание на понятията активи и пасиви, аварийния фонд и три вида застраховки (живот, имуществена и здравна застраховка).

Третата лекция е „Как да инвестираме като професионалисти“, от която ще получите кратка информация за:

 • Основи на инвестирането – 10:56 min
 • Риск и доходност – 07:14 min
 • Видове активи – 05:28 min
 • Forex и инструменти на паричен пазар – 03:37 min
 • Облигации и ДЦК – 04:41 min
 • Инвестиране в кредити – Р2Р платформи – 07:21 min
 • Борсово търгувани стоки – 03:23 min
 • Инвестиции в имоти и земеделска земя – 12:49 min
 • Акции – 07:04 min
 • Взаимни фондове – 08:25 min
 • Борсово търгувани фондове (Exchange Traded Funds ETFs) – 12:48 min

Описала съм конкретната продължителност на всяка темичка, за да прецените каква информация реално ще получите за всеки от описаните активи.

Лекцията „Капиталови пазари и основни инвестиционни стратегии“ вече е наистина съвсем кратка и слабо информативна – достатъчно е да прочетете една статия в който и да е финансов сайт/блог и няма да има нужда да отделяте тези 20 минути за слушане/гледане.

 • Как работят капиталовите пазари – 05:39 min
 • Дългосрочно инвестиране – 05:13 min
 • Диверсификация – 06:23 min
 • Осредняване на цената – 04:41 min

И накрая идва редът на „Личен финансов план“:

 • Какво представлява личният финансов план и как да го създадем – 08:15
 • Инвестиционен портфейл – 06:16
 • Видове финансови консултанти – 05:54
 • Защо InvestPRO? – 05:29

Информативност на съдържанието

Ако сега започвате да се интересувате от темите за лични финанси и инвестиране, то този курс ще ви даде базова отправна точка. Реално погледнато информацията, събрана в тези 5-6 часа може да намерите в интернет в почти всеки сайт за лични финанси и инвестиране (дори и на български) и да се запознаете с нея за около час.

Разбира се, всеки има своите предпочитания, така че ако гледането на видео е по-приемливия за вас начин – значи това е за вас. Бихте могли също и само да ги слушате, ако знаете как да ги изтеглите и конвертирате в mp3 (да уточня: няма такава възможност – гледа се само онлайн, но който знае как може всичко 🙂

Има възможност да се изтеглят презентациите от всяка лекция и дори ви препоръчвам да го направите, защото така можете да видите дали има нещо, което ви е интересно  – в кое точно видео от лекцията е и къде, за да не губите време.

Освен това, има възможност да ускорите видеото до 2 пъти, което лично за мен беше добре дошло, защото успях да прослушам набързо места, в които ми се струваше, че може да има нещо интересно.

Повече информация в демо курса на InvestPro

Дали нарочно или без да искат, но от InvestPro са дали възможност за безплатно гледане на едни малко по-задълбочени материали. Това е демото на големия курс InvestPro, което бе пуснато през пролетта след като премина първото издание на курса.

В описанието е маркирано, че е достъпно за периода 15.03. – 16.11.2021 г., но към днешна дата (28.11.2021 г.) все още могат да се гледат наличните записи.

И тези лекции са за начинаещи, като цяло цялата програма InvestPro е насочена към начинаещите – все пак те са най-голямата аудитория в България.

Когато от всички страни ти обясняват как ще станеш богат, ако инвестираш правилно („дребният шрифт“ е, че инвестирането е „в продължение на 30 -40 години“ и може накрая да не си богат), вече всеки иска да се научи да инвестира  и е готов да плати добре за знания, които ги има безплатно на разположение.

Вашият коментар