P2P преглед април 2023 – част 1

Признавам си, че доста време само поглеждах какво се случва, но не съм прдприемала някакви действия, така че ето днес дойде време за вземане на решения. В същото време ще актуализирам и ревютата.

Ще започна по реда, по който съм писала ревютата и в тази част ще разгледаме пет от тях.

Bondora Go&Grow

Още като си отворих профила и като поп-ъп ми изскочи за инвестиции без ограничения:

Bondora Unlimited

Имах някакъв спомен, че това е предложение да инвестираш безс ограничения, но с по-ниска лихва, но кликнах да видим. И – да. Bondora Unlimited е алтернативата на Bondora Go&Grow, но с 4 % лихва. Там, обаче, нямаш ограничението от 400 евро на месец.

Вече съм инвестирала по същия начин (почти като алтернатива на депозит, защото лихвата ти тече автоматично и можеш да теглиш по всяко време) в  Iuvo Save или Monefit SmartSaver със 7% годишна лихва.

А до края на април 2023 г. Iuvo Save предлага 8% годишна лихва – добре, че започнах да пиша тази статия, ще добавя някой лев там.

Всичко в обзора на Bondora Go&Grow, който съм направила, е актуално – вижте го тук.

Robocash

В тази платформа се чувствам добре и ми е спокойно, но мъничко ме дразнят промени в лихвите от време на време, заради които трябва да влизам и да променям настройките на автоматичното инвестиране.

Всъщност миналата година ги променяха само два пъти, но за мен това си е много 🙂 Основно се променят, по-точно намаляват лихвите по краткосрочните кредити. Поради тази причина и аз промених стратегията си за автоматично инвестиране там, като в момента инвестирам в кредити с падеж 180-190 дни.

Сложила съм падеш между 181 и 190 дни при минимална лихва от 10%. На практика така си осигурявам лихва от 10,5% постоянно, без да влизам в много дълги кредити.

Интересното е, че там преди около месец изведнъж решиха отново да ми искат документи за потвърждаване на адреса, но всичко мина гладко – качих си актуален документ и го одобриха.

Може да се кажем, че всичко от обзора на Robo.cash е актуално, само съм пипнала актуалните лихви и добавих информация за вторичния пазар – вижте го тук.

PeerBerry

Продължаваме с още една платформа, която много хора харесват, но аз напоследък започнах да я разлюбвам.

Започнаха да се насочват основно към дългосрочни, ама много дългосрочни (за мен) кредити. Например в момента има само 9 налични кредита  – три кредита от по 337 дни и после веднага скачаме на 702 дни и то с 9.5% лихва

Да, знам, че ако всеки ден към 11 часа влизам в платформата мога да хвана и по-краткосрочни, но моята идея не е да дебна, а да влизам един път месечно за справка.

Да кажа и за кредитите в Русия и Украйна, които умряха заради войната. Чест им прави, че се опитват да го направят, но последно твърдят, че са изчистили 69,3%. При мен, обаче, са са изчистени около 30%.

Бяха пуснали едно писъмце, в което обясняваха как разпределят парите по инвеститори – различният състав на портфейла носи различен дял от вече погасената сума.

Това си е част от риска и само го споделям като информация, дразнещата за мен част е липсата на възможност за автоматично инвестиране в кратскосрочни кредити. В момента автоматичното ми инвестиране е с настройка за минимална лихва от 11 % и продължнителност от 1 до 90 дни и…всъщност няма инвестиции в нови кредити.

А според актуалният им списък  на оригинаторите и лихвите има възможност за такива кредити.

Обръщам взор, обаче, на новата им платоформа за инвестиции в недвижими имоти – CrowdPear, където в момента има проект с лихва 11-12% и падеж от 6 месеца.

Lendermarket

Тук нещата са доста интересни – накратко всичко инвестирано е в закъснение. Затова пък към момента изплащат всичко както си му е реда.

На практика, ако инвестираш в кредит с падеж 30 дни, реално все едно си инвестирал в кредит с падеж 90 дни. Това увеличава дохода заради таксите за закъснение, но все ме държи малко на тръни.

Поради тази причина намалих малко инвестициите там. Освен това, там също започнаха да залагат на дългосрочни кредити. За кредити над една година можеш да вземеш 17% лихва, което си е доста, но все още предпочитам краткосрочните.

В момента има краткосрочни кредити до 30 дни с 12% лихва.

Ето каква интересна статистика показват, когато отидеш на формата за настройка на автоматично инвестиране:

Сега си направих ново автоматично инвестиране с лихви 15-18%, но падеж до 2 месеца  – да видим дали ще има успех. Ето и моето ревю на платформата.

Kviku.Finance

Първоначално тук имаше кредити с лихва 12%. Към момента се появяват кредити с лихва 11% и основно са с лихва 10%. Хубавата част е, че при инвестирани над 1000 евро, то дават 1% бонус.

Kviku

Моят случай е такъв и нямам проблем да имам автоматично инвестиране с настройка за минимум 11% лихва. Съответно си докарвам 12%. За мен е достатъчно.

Няколко пъти съм добавяла и теглила пари и всичко върви гладко. Няма кеш драг.

Накратко – там нищо няма да променям и съм доволна. Вижте моето ревю за повече информация.

 

 

Вашият коментар