P2P портфолио преглед август 2023

Днес реших отново да прегледам какво се случва по платформите,в които инвестирам и да споделя с вас резултата. Ще започна по ред.

Bondora Go&Grow

Там нещата си вървят с 6,75% лихва, като не съм опитвала да тегля и не съм видяла сигнали, че има някакви проблеми.

За около година само настоящи инвеститори можеха да имат такъв акаунт, а за нови предлагаха само Go&Grow Unlimited. Разликата между двете е, че при Unlimited лихвата е 4% и можеш да инвестираш неограничени средства.

Скоро пак отвориха възможността за нови инвеститори с акаунт Go&Grow с лихва до 6,75% и дори увеличиха месечния лимит за добавяне на средства до 700 евро.

Някои хора писаха, че са получили екслузивна оферта с възможност за добавяне на до 10000 евро през месец август, но аз не съм от тях.

Към момента не добавям нови пари там, но и не тегля.

За инвестиции, тип алтернатива на депозит ползвам Iuvo Save – лихва от 7% за 12 месеца и се възползвах от промоцията за 8%.

Друг вариант на инвестиции в P2P като алтернатива на депозит (твърда лихва, ежедневно олихвяване и възможност да теглиш по всяко време) е Monefit SmartSaver, които предлагат 7% годишна лихва. Ако решите да го ползвате и се регистрирате през този линк, ще получите 1% бонус за инвестираните през първите 60 дни средства.

Ревю за Bondora Go&Grow

⇑ Robo.cash

В Robo.cash имам два акаунта. Е, не точно два мои – единият е мой, а другият – на партньра ми.

Напоследък има сигнали от някои места, че се появява кешдраг. При мен и в двата акаунта няма неинвестирани средства. В единия Average interest rate е 10.93%, а в другия 11,35%%. Там имам малко допълнителен бонус покрай програмата за лоялност.

И в двата акаунта съм заложила автоматичното инвестиране по следния начин:

 • максимална инвестиция в един кредит до 50 евро
 • лихва между 10 и 13%
 • продължителност на кредита – 181-190 дни

Доволна съм, защото на практика не правя нищо за тази лихва. Според данните няма някакви червени флагове и тъй като имам малко свободни средства, които съм теглила от други платформи – ще ги преразпределя там.

Виж ревю на Robo.cash

Peerberry

Напоследък изтеглих пари от там, но не от страх, че нещо ще се обърка, а защото имат кешдраг (направо нищо не се инвестира вече автоматично) и нямам време (по-скоро забравям) да влизам всеки ден между 8 и 10 часа, за да инвестирам ръчно.

На практика, обаче, през последния месец ми възстановиха още доста голям процент от блокираните украински и руски кредити. Всъщност платформата се справя много добре.

От 15 юни бяха намалени лихвените нива с 0,5% за кредитите в Казахстан, Молдова, Румъния, Филипините и Кения и сега те изглеждат така:

PeerBerry лихви от 15 юни 2023

В същото време, обаче, добавиха два нови оригинатора – CashX от Шри Ланка се появи отново с 11,5% лихва, а Cash24 предлага 180-дневни заеми с 12% годишна лихва.

Реално през цялото време си има кредити, но с по-ниска лихва и за по-дълъг период. Ако искаш да инвестираш в краткосрочни кредити с по-висока лихва, то трябва да го правиш ръчно.

Аз съм сложила минимална лихва от 10% и максимален срок до 190 дни. Ако сложа 9% като минимална лихва, вероятно няма да има проблем с автоматичното инвестиране.

Друго, което трябва да се има предвид е, че за да работи автоинвеста, Maximum investment in one loan трябва да бъде 50 или повече евро. Например, в момента имам неинвестирани 37 евро, но тях мога само ръчно да инвестирам, автоматичното ивнестиране няма да сработи, защото са под 50.

Ръчно можеш и по 10 евро да инвестираш в един кредит.

Независимо от това, начинът, по който се представя платформата, ме накара да върна изтеглените пари обратно. Ще полагам малко труд, но пък за сметка на по-голяма спокойствие.

Виж ревю на PeerBerry

 Lendermarket

Напоследък се появиха сигнал, че се бавят плащанията при теглене на пари. Моето последно теглене беше през месец март и всичко мина наред, след това обаче пуснах искане за теглене в началото на месец юли и получих парите след повече от 20 дни.

През последните дни в телеграм групата пък се хвалят с бързо изплащане – в рамките на ден-два. Пуснах и аз днес (15 август) едно теглене, да видим кога ще пристигнат (допълнение: за два дни, на 17, август парите пристигнаха!)

През последните месеци намалявам средствата там. Бях ги качила по време на първите кампании с бонуси. Освен това, няма как да се пренебрегне 14-15% лихва при инвестиции в 30-дневни кредити.

Проблемът с Lendermarket е, че няма вторичен пазар. Също така, ако си инвестирал в 30-дневен  кредит, доста често реално все едно, че си инвестирал в 90-дневен кредит.

Минават още 60 дни след падежа, след което изплащат bayback гаранцията и с наказателна лихва. Аз съм спряла автоматичното инвестиране и малко по малко тегля парите си от там.

Трябва да се признае, че през последния месец добавиха нов оригинатор – Dineo от Испания, който предлага кредити до 90 дни с лихва между 10 и 15%.

Е, ако имате висока толерантност към риск, можете да се възползвате от кампаниите им – последната, която е валидна до 18 август, предлага до 5% бонус.  Вижте условията.

 Afranga

Тук не можах да удържа на недостига на кредити, съответно неработещо автоматично инвестиране и липса на яснота, ако вляза по някое време ще има ли налични кредити.

В резултат изтеглих почти всичко и в момента са само инвестираните в кредити средства.

Проблемът в Afranga е, че очевидно има добре работещи ботове, които изкупуват кредитите, след което почти веднага се появяват на вторичния пазар с надценка. Собствениците не могат или не желаят да блокират въпросните ботове.

Някои хора от Telegram групата казват, че автоинвестът им работи, а ако неинвестираните средства се повишат – то купуват на вторичния пазар кредити, които са с падеж от 9 до 12 месеца и максимум 0,2 % надценка.

Видях, че автоматичното ми инвестиране е сработило през юли и август, имаше и отзиви и от други в тази посока. Ако нещата се подобрят за постоянно, с радост ще се върна с по-голяма сума, защото всичко останало за мен е много добре.

Виж ревю на Afranga

 Viainvest

От тук също изтеглих възможното през последните месеци. Има доста хора, които са доволни – платформата се лицензира, има гаранция, на практика новото инвестиране в пулове от кредити работи нормално и с добра лихва от 13% за срок от около 180 дни.

Това, което ме нервира, е че имам няколко инвестиции от периода преди лицензирането, които са в Credit line. Срокът изтече отдавна, но всъщност този тип кредити са с опция за удължаване, което май няма край. Получава се лихва, но не можеш да си вземеш главницата.

Не знам дали заради инат трябва да изпускам възможност за добра лихва при инвестиции в лицензирана като инвестиционен брокер платформа (всички инвестиции в обезпечени с активи ценни книжа са защитени съгласно Директива 97/9/EC на ЕС), но засега това е положението.

Виж ревю на Viainvest

Kviku.Finance

Тази платформа не е сред често споменаваните в българското пространство, но аз съм доволна.

Е, преди време лихвите бяха по 12%, а сега са по 10 и 11%. Аз ползвам бонус от 1% за инвестирани над 1000 евро и така в края на краищата постигам сигурна 11% лихва, като всичко си тече нормално и няма нужда много да следя какво се случва.

Няма кешдраг, просрочен към момента са около 33% от кредитите. BuyBack гаранцията сработва след закъснение повече от 30 дни, като се изплаща както инвестираната главница, така и за натрупаната лихва за закъснението.

Виж ревю на Kviku.Finance

⇑ IUVO

Тук две трети от инвестирани средства са ми в лева в Iuvo Save с 8 % годишна лихва. Сложила съм едно автоматично инвестиране за P2P, което очевидно работи, защото нямам кешдраг и ми носи удовлетворителните 9,96%.

Усещам се спокойна с Iuvo и дано така и да си остане. Позамислих се даже да добавя още малко при последната промоция с 8% лихва, която беше до 10 август, но нещо се замотах, пък и в Iuvo са около 20% от този вид инвестиции.

Впрочем, от 1 юни програмата „Препоръчай приятел“ е с нови условия – вече се считат за участие не само инвестициите в iuvoP2P, а и в iuvoSAVE (IuvoSave е алтернативата на депозит – виж повече тук).

Ако се регистрираш чрез препоръка, получаваш 1% от инвестираната сума за първите 60 дни от регистрацията, като условието е да са инвестирани поне 100 евро. Ако искате препоръка, пишете ми на diana@mamainvest.eu

 Swaper

Swaper е също от платформите, които харесвам. Да, има кеш драг (в момента при мен неинвестирани са около 10% от парите в платформата), но пък си поддържат твърда 14% лихва и тя компенсира.

Дори има и 2% бонус лихва при инвестирани над 25000 евро. До 1 март 2023 г. прагът за бонус лихва беше 5000 евро и оставаше такъв  за тези, които са започнали и след 1 март  – много ме е яд, че се замотах и не качих инвестираната сума толкова.

Статистическите данни за P2P платформите за месец май поставят Swaper на пето място по набран капитал след Mintos, PeerBerry, Esketit и Robocash, така че считам тази платформа за добър мой избор.

Swaper нямат програма с бонуси за нови ивнеститори, но очевидно поради  добрите условия доста хора се насочват към тази платформа, макар в българското интернет пространство да не се говори много за нея.

Виж ревю на Swaper

Rendity

В Rendity имам инвестиции в три кредита, свързани с жилищно строителство. Не са много, защото са по-дългосрочни и с по-ниска лихва спрямо други платформи за инвестиции в имоти. Моите са със 7%.

Последните проекти вече са с 8,25% лихва и напоследък по-дълго време остават неизкупени (преди свършваха буквално за часове) – вероятната причина е по-ниската лихва спрямо други платформи.

Затова пък си плащат всичко навреме и може би е по-добра опция за хората с по-ниска толератност към риск.

За нови инвеститори, които се регистрират през реферален линк (като този) има 25 евро бонус, а минималната сума за инвестиция е 100 евро, така че на практика добавяш и едни още 25 % печалба, ако инвестираш само в един  кредит.

С промокод BIRTHDAY2023 получаваш и още 10 евро бонус (еднократно през годината, разбира се) и смятам да се възползвам и от него, така че да си имам четири проекта.

 Reinvest24

Нещо се закучиха нещата с тази платформа. Имат доста проекти, които са в закъснение.

За Молдова има оправдание – войната и т.н., но имам проекти в Испания и Естония, които са в закъснение. Накратко, там не поглеждам, само си чета писмата, с които ми обясняват как работят по въпроса. Е, има и понякога добри новини за получени плащания.

Да, имат нови проекти във Великобритания и Германия, които звучат обещаващо и са с доста добра лихва, но докато не се поизчистят закъснелите инвестиции, повече там не добавям.

HeavyFinance

Тук съм инвестирала в 9 селскостопански проекта, от които шест са български. Гони ме някаква националистическа нотка да подкрепям българските производители.

Инвестирала съм и в два зелени проекта, които са обещаващи за добра лихва, но ще видим  какво ще се получи.

Има  такива, които са в закъснение и обикновено пускат писъмца с обяснение. Плаща се лихва, както и има наказателна лихва.

В HeavyFinance са ми почти 10% от общо инвестираните в подобни платформи средства, така че ще изчакам да приключат част от проектите (повечето от тях са с край наесен) и тогава ще реинвестирам.

Гледам да избирам по-кратки проекти (например 12 месеца), а понякога и инвестирам в проекти, които са с допълнителен кешбек (в резултат в момента Average interest rate ми е 15,72%). Например сега има български проект с 1% кешбек.

Впрочем, начислената лихва автоматично се прехвърля в Paysera. Акаунтите в Paysera и HeavyFinance са свързани, така че няма нужда специално да депозираш средства. Просто избираш проект, пишеш колко искаш да инвестираш и автоматично дърпа парите от Paysera без такси.

За нови инвеститори има и малък бонус при регистрация през реферален линк за инвестираните през първите 30 дни средства, например за 100 инвестирани евро, получаш бонус 5 евро, което са си 5 % лихва за 30 дни:

Бонуси от HeavyFinance

Ако се решите – ето един такъв линк.

⇑ Hive5

Ето и една платформа, за която не се говори много все още и се надявам като се заговори да бъдат хубави неща.

На 10 август платформата навърши една година и вече има 3 069 активни инвеститори, а общия обем на кредитите достигна 13 802 313 евро.

Аз инвестирам в нея от януари тази година. За да бъда честна, ще кажа, че отначало имаше кредити дори със 17% лихва, но реално сега са с 13%, след като от 1 август намалиха лихвата с 1%.

По-голямата част са краткосрочни кредити до 30 дни. Няма кешдраг, много рядко има кредити със закъснели плащания и то до 15 дни. В момента всички са ми Current.

Платформата е регистрирана в Хърватска, а оригинаторите са Ekspres Pozyczka (Полша – краткосрочни потребителски и бизнес кредити) и Ruptela (Литва – кредити от типа „купи сега, плати по-късно“)

Отначало платформата беше малко дървена, но определено се забелязват подобрения и по-лека работа. След кратък тестове период, добавих още средства.

Очевидно не се търси бързо разрастване и не предлагат бонуси за регистрация на нови потребители – за мен това е по-скоро добър знак.

Планирам скоро да напиша ревю, но ако искате още сега да я разгледате кликнете тук.

Cashlend

В тази българска платформа бях вкарала доста средства. По едно време липсваха достатъчно кредити, трябваше да се дебне и прочие.

Сега има достатъчно, но за мен лично има два проблема:

 • инвестира се пълна сума, т.е. няма как да инвестираш по малко – по 10, 50 или 100 лева. В момента има кредити, за които трябва да имам свободни средства от порядъка на над 2000 лева. Аз имам само 700 и те си стоят неинвестирани.
 • лихвата ми се вижда малка. Да, в тази платформа не е както в други – да получаваш само лихвата и чак накрая главницата. С други думи, по-рано получаваш по-голяма част от парите, които можеш да инвестираш наново и по този начин благодарение на сложната лихва стойността се вдига.

Ако разгледам параметрите на един примерен наличен в момента кредит, то той е за 10 месеца, инвестират се 2136,02 лева и получаваш печалба от 89,71 лв.. Това е лихва от около 4,2% за 10 месеца (съответно 5,04 годишна лихва).

В информацията за кредита е посочена лихва от 9,06%, което идва от там, че всеки месец ще получаваш не само лихвата, но и част от главницата – 222,57 лв. Тях можеш да инвестираш отново и по този начин на практика накрая общата лихва е по-висока.

Аз съм просто устроен човек – виждам, че реално няма как да ги инвестирам веднага тези получени средства и реално те си стоят докато се съберат достатъчно за инвестиране. Поради това и напоследък малко пренебрегвам тази платформа, макар все още в нея да има добра сума.

Така е, защото имам доста високо доверие и някак ми е по-спокойно за парите ми в нея – компенсирам по-ниските приходи с по-голямо спокойствие.

Klear

Това е друга българска платформа, в която имам инвестирани средства, но истината е, че съм оставила някаква минимална сума.

Платформата не е лоша и си има своите фенове. За мен лихвите са малко ниски, а и се опитвам да намаля броя на платформите, в които имам инвестиции – някак много разхвърляно ми се вижда.

Това, което не ми харесва е, че ако искаш да теглиш, се използва сметката, от която е направен първия превод към платформата. Да, можеш да депозираш от друга (разбира се, на твое име), но за тегленето си остава първата и това е.

В моя случай първото ми депозиране беше от банкова сметка в ПИБ. Сега при всяко теглене, ПИБ си взема входна такса. И това няма как да се промени.

Впрочем, в Klear има два вида бонуси:

 • за нов инвеститор – 50 лева за инвестиция над 1000 лева пре регистрация през реферален линк.
 • ако пък не сте инвеститор, а искате да вземете кредит от Clear, то чрез мой реферален линк ще получите 100 лева бонус, ако кредитът е над 15000 лева.

Да, аз също ще получа бонус, но той не влияе на вашата печалба, та ако искате да се възползвате – ето го линка.

Виж ревю за Klear

Moncera

В тази платформа вече нямам инвестирани средства – не защото е лоша или има проблеми, а защото опитвам да намаля броя на платформите, в които инвестирам.

Понякога изборът е доста труден, но в случая решението бе взето поради следното:

 • много ниски лихви – например в момента са на 6%, макар понякога да се появяват и по 7 и 8%
 • твърде продължителни кредити – в момента най-краткия е за 42 месеца.

Платформата си работи спокойно и кротко и за инвеститори, които искат да заложат на спокойствието, да вложат едни пари и да не се занимават дълго време, не е никак лош избор. Аз имам малко хазартна жилка (не че е много хубаво) и затова тази платоформа изпадна в немилост.

За нови инвеститори си има 1% бонус за регистрация през реферален линк.

Виж ревю за Moncera

2 мнения за “P2P портфолио преглед август 2023”

 1. @Кlear – за промяна на сметката при изтегляне на инвестициите: Направете символична вноска – примерно 10 лв и пишете на съпорта че имате нова сметка, искате да смените старата, напишете си коя банка с коя искате да смените и обикновено те се обаждат. Или ако предпочитате – направо им се обадете след като направите превода (и той се отрази в баланса). Аз пиша и обикновено те ми се обаждат да потвърдя. Съпортът им е на доста европейско ниво за България, стараят се да изпипват проблемите.

  Иначе като редуцирате платформите, не забравяйте, че степента на риска най често е правопропорционален на големината на печалбата. Афранга и Кlear (да се задържим на българските като пример) – работят с коренно различни типове клиенти. Афранга работи с субпрайм бързи кредити, докато Klear са в пряка конкуренция с банките за финансово стабилни клиенти. Съответно това се отразява и на лихвените проценти. Затова не се хвърляйте САМО на високите лихви, защото това означава висок риск. Аз лично имам две фалирали платформи в историята си и усещането е много неприятно – как заради 1-3 процента можеш да загубиш 100% от вложенията си. Към едната платформа – Grupeer, ентусиасти- вложители заведохме дело, което се влачи вече над 3 години със съмнителен резултат, въпреки мравешкия труд на организатори и адвокатите. Та имайте това предвид при Р2Р платформите – за разлика от акциите на борсата тук спукването е окончателно и е на 100%. В това отношение ниските проценти на Klear и отказът им за гарантиране на заемите са положителна страна като гаранция за цялостното здраве на платформата.

  Отговор
  • Аз избягвам да превъзнасям някоя платформа. Единствената платформа, за която пиша, че съм много доволна е Swaper и се надявам да не ми е там грешката 🙂
   А рискът си е висок и не бива да се пренебрегва, за това съм абсолютно съгласна.

   Отговор

Вашият коментар