Първата ми глупост, която осъзнах след две седмици P2P експеримент (а може би не е)

Понякога дори човек да се мисли за умен, започвайки нещо ново, може да изпадне в умопомрачение и да мисли логично.

Това се случи и на мен. Но пък щом ми се е случило на мен, значи е възможно да се случи и на друг.

И така – при инвестирането в P2P платформи се избират инвестиции – краткосрочни, дългосрочни и можеш да избереш какъв е срока на кредита, в който се включваш.

Има кредити с едномесечен срок, 2-3 и т.н. месечен, годишен, че дори и за 60 месеца.

Тъй като гаранции има някакви, но всеки трябва да е наясно, че може да загуби пари и да е готов да загуби и всичко, то аз реших, че първоначално ще търся по-краткосрочни кредити. Идеята ми беше по-рано да разбера дали нещо се обърква.

Нямам логично обяснение на размислите си, но реших, че ако кредитът е, например, за 24 месеца, това означава, че затварям едни пари за тези 24 месеца и чак накрая ще си получа всичко обратно заедно с лихвите. Стори ми се страшно.

Едва онзи ден, разглеждайки резултатите, забелязах, че някакви микросуми се появяват. Едва тогава осъзнах, че принципът е както, когато теглиш кредит.

Т.е. ако аз изтегля кредит със срок 2 години от някоя банка, да кажем, то от момента на получаването му, за мен възниква задължение ежемесечно да внасям суми по този кредит. Крайният срок да изплатя всички вноски ще бъде 24 месеца.

Когато аз давам кредит (в случая участвам с някаква сума от общия кредит, който взема някой), то съответно всеки месец ще получавам и малка сума от съответната вноска. Да, ако срокът е 24 месеца, това означава, че след 24 месеца ще съм възвърнала (в идеалния случай) всичко инвестирано, заедно със съответната лихва. Но, все пак, периодично ще влиза по нещичко обратно, а не чак накрая. Съответно и по този начин следя дали всичко е наред – виждам има ли просрочени вноски или пък всяка вноска си е точно, когато трябва.

Това означава, че все още шансът всичко да бъде загубено съществува, но пък той малко намалява, защото би могло нещо да се оплеска по-нататък и поне някаква сумичка ще съм си върнала.

Тук не коментирам Bayback гаранциите и няма да ги коментирам, докато не се наложи да се възползвам от тях – дано не стане скоро. Ако вляза в такава процедура, тогава ще пиша какво и как е станало.Както казах, целта ми не е да разяснявам неща, които и аз самата не познавам достатъчно добре, а просто да споделям моя експеримент.

Допълнение 15 август 2021 г: 

Всъщност се оказа, че не било чак глупост и разсъжденията ми не са чак толкова неправилни.

Когато става въпрос за кредити, свързани с недвижими имоти кредитът може да бъде с bullet или full bullet график.

Когато е bullet периодично (напр. ежемесечно) се изплаща само лихвата, а главницата се изплаща в края на периода на кредита.

Когато е full bullet, то и главницата, и лихвите се изплащат чак в края на периода на кредита.

Вашият коментар